Invadatorii aparatului digestiv

Interiorul organismului uman este frecvent vizitat de reprezentanti nedoriti ai lumii vii, mai mici sau mai mari, care produc multe probleme de sanatate.

Printre acestia se numara si parazitii intestinali, care patrund in tubul digestiv, cel mai frecvent din cauza nerespectarii regulilor de igiena, adica pe calea fecal-orala deschisa de exemplu prin mancatul cu mainele murdare. De asemenea, musafirii nepoftiti intra in corpul nostru prin consumul de apa contaminata cu parazitii respectivi sau cu ouale acestora. O alta modalitate de intrare a acestora in organism este hrana, in special de origine animala, insuficient preparata termic.

Simptome

Manifestarile pe care le resimtim, adica semnele si simptomele, depind de tipul de infestare. Parazitii intestinali produc o varietate de simptome, reprezentate in special de tulburari gastro-intestinale și de o stare de slabiciune generala a organismului. Modificarile digestive includ diareea determinata de inflamatia intestinala sau constipatia generata de ocluzia intestinala, dureri abdominale, greata si varsături alimentare. Aceste probleme afecteaza hranirea organismului uman prin absorbtia scazuta a substantelor utile, prin pierderea poftei de mancare si scaderea consecutiva in greutate și chiar prin sangerare intestinala care poate duce adesea la anemie. De asemenea, pot provoca o degradare fizica si psihica, iritatii ale pielii in jurul anusului si vulvei.

Dar probleme deosebite apar in cazul copiilor, care pot prezenta o intarziere marcata de crestere si dezvoltare a organismului. Parazitozele intestinale reprezinta astfel o componenta importanta a patologiei pediatrice. Acestea pot avea o simptomatologie cu evolutie lenta sau zgomotoasa. Uneori pot sa fie diagnosticate intamplator, la  un examen de bilant al starii de sanatate a copilului.

Tipuri de paraziti

Parazitii intestinali sunt grupati in protozoare (fiinte microscopice, care au o singură celula) si helminti (viermii paraziti).

Cel mai cunoscut protozoar parazit intestinal este Giardia lamblia (Giardia intestinalis). Denumirea „Giardia” provine de la biologul francez Alfred Mathieu Giard (1846–1908), iar termenul de „lamblia” de la medicul ceh Vilem Dusan Lambl (1824 – 1895), cercetatori care au studiat acest protozoar. Giardia este un gen de protozoare flagelate care traiesc in intestinul subtire al omului si al animalelor. Are doua forme de existenta: trofozoid si chist. Poate da boala numita giardiaza sau lambliaza. Transmiterea parazitului se face pe cale fecal-orala, prin contact direct in colectivitati, prin fructele si legumele nespalate contaminate cu chisturi de Giardia si prin intermediul apei contaminate cu paraziti, cum sunt fantanile, baltile sau reteaua de apa potabila avariata. Giardia este distrusa prin fierberea apei, nu prin clorinarea acesteia. Infestarea se produce prin chiste de Giardia care ajung in intestine. Aici iau nastere 4 trofozoiti din fiecare chist. Din trofozoiti se nasc alte chisturi, care se elimina prin materiile fecale. Perioada de incubatie, adica intervalul de timp din momentul producerii infestarii pana la aparitia simptomelor, este de aproximativ 8 zile. Simptomele sunt diverse: lipsa poftei de mancare (inapetenta), greturi, varsaturi alimentare, tulburari ale tranzitului intestinal (diaree), dureri abdominale in special periombilicale (in jurul buricului), meteorism abdominal (balonare). Chistele pot migra in caile biliare, unde determina angiocolite si colecistite. In formele severe, pot aparea anemia prin deficit de acid folic si de fier, tulburari in absorbtia grasimilor (lipidelor) si zaharurilor (dizaharide), cu afectarea cresterii si dezvoltarii organismului copiilor. Simptomele sunt mai intense in cazul sugarilor si copiilor cu varsta mai mica de 5 ani.

Diagnostic

Diagnosticul se stabileste prin mai multe metode: examenul coproparazitologic care evidentiaza chistele la examinarea microscopica; determinarea antigenului Giardia; determinarea anticorpilor anti-Giardia de tip Ig M (care reflecta o infestare acuta) si Ig G (care arata o infestare trecuta); hemoleucograma poate arata o crestere a eozinofilelor si scaderea hemoglobinei.

Unul dintre cei mai cunoscuți viermi paraziti care invadeaza tubul digestiv este Ascaris lumbricoides, cunoscut sub denumirea comuna de limbric. Acesta este un vierme cilindric care produce ascaridioza, o boală parazitară, comună omului și animalelor. Lungimea limbricului este cuprinsa intre 15 si 35 cm. Femelele sunt intotdeauna mai lungi.

Viermele poate parazita organismul, dar simptomele si semnele clinice pot lipsi. Atunci cand apar, acestea sunt reprezentate de dureri abdominale difuze, meteorism abdominal (balonare), greturi, varsaturi alimentare, diaree inconstanta. Limbricul se  poate localiza si la nivelul plamanilor, unde produce o simptomatologie similara cu cea a unei infectii respiratorii: tuse spastica, suierat respirator (wheezing), dificultati de respiratie (dispnee) cu tiraj intercostal consecutiv. Din cauza dimensiunilor mari, limbricii pot astupa anumite orificii din tubul digestiv si produc ocluzie intestinala, icter mecanic, pancreatita acuta, apendicita acuta.

Diagnosticul de ascaridioza se poate suspecta ca urmare a simptomelor si semnelor clinice care pot sugera o parazitoza intestinala, dar se stabileste pe baza examenelor de laborator: descoperirea parazitului adult, a larvelor sau a oualor de paraziti. Limbricii adulti pot fi depistati cu ocazia eliminarii lor, de regulă pe cale anală, dar și mult mai rar pe cale bucala sau nazala. De asemenea, se pot observa in timpul unei interventii chirurgicale sau a examinarii radiologice abdominale. Existenta limbricului in faza larvara poate fi pusa in evidenta in tesutul recolat prin biopsie din ficat sau plaman. Larvele pot fi descoperite si in sputa sau in sucul gastric. Examenul coproparazitologic poate evidentia prezența oualor de paraziti in materiile fecale. Hemograma poate sa arate o eozinofilie marcata in faza de migrare a larvelor.

Prevenire

Prevenirea infestarii cu parazitii intestinali cuprinde mai multe masuri precum spalarea frecventa a mainilor cu apa calda si sapun, taierea scurta a unghiilor, spalarea fructelor si legumelor, evitarea consumului de apa din surse nesigure, spalarea si fierberea lenjeriei de pat, de corp si a prosoapelor.

Tratament

Natura ne ajuta sa luptam impotriva acestor invadatori ai aparatului digestiv prin combinarea actiunilor benefice exercitate de substantele active din mugurii de Nuc (Juglans regia), florile de Cuisoare (Eugenia caryophyllus), frunzele de Oregano sau Sovarv (Origanum vulgare), partile aeriene de Pelin (Artemisia absinthium), bulbii de Usturoi (Allium sativum), semintele de Grapefruit (Citrus paradisi), frunzele de Cimbru-de-cultura (Thymus vulgaris), semintele de Dovleac (Cucurbita pepo), partile aeriene de Coriandru (Coriandru sativum) si de Menta (Mentha longifolia). Toate aceste resurse naturale sunt regasite in produsul PARASITES de la COSMO PHARM sub forma extractelor hidroalcoolice standardizate. Complex natural antiparazitar, PARASITES ajuta la eliminarea parazitilor si viermilor intestinali. Reface flora intestinala, creste productia de anticorpi si reda confortul organismului. PARASITES de la COSMO PHARM este recomandat in infestarile cu parazitii intestinali, pentru prevenirea aparitiei simptomelor si complicatiilor cauzate de acestia. Produsul natural respectiv elimina parazitii intestinali in toate stadiile de dezvoltare, inclusiv ouale acestora. PARASITES inhiba dezvoltarea si inmultirea parazitilor, indiferent de zona in care acestia migreaza (sange, intestine, muschi, creier, ochi). Totodata, amelioreaza senzatiile neplacute cauzate de prezenta parazitilor (balonare, greata, eruptii cutanate, depresie). Are efect puternic antibacterian, antiviral, detoxifiant.

PARASITES de la COSMO PHARM ajuta la refacerea organismului dupa eliminarea parazitilor si la regenerarea florei intestinale. De asemenea, imbunatateste productia de anticorpi. Suplimentul natural respectiv sustine apetitul si digestia normala, mentine fluxul biliar normal. Toate aceste efecte benefice se pot obtine in cazul adultilor si copiilor de peste 12 ani prin urmatoarea schema de tratament cu PARASITES de la COSMO PHARM: 1 comprimat dimineata si 1 comprimat seara, cu 15 minute inainte de masa, inghitite cu un pahar cu apa, timp de 10 zile consecutiv. Se face o pauza de 10 zile, apoi se repeta tratamentul in aceleasi conditii. La recomandarea medicului, PARASITES de la COSMO PHARM, se poate administra si femeilor gravide sau care alapteaza, precum si copiilor sub 12 ani.

Produse recomandate