Un ficat gras – un ficat cu probleme!
Sarbatorile Pascale ne-au imbiat cu numeroase preparate delicioase si vinuri bune care au complimentat gustul meniului traditional. Desi ne face placere sa ne bucuram de aceste bunatati, urmarile pe care le au asupra organismului nostru nu sunt de neglijat, de aceea trebuie sa facem, cat mai curand posibil, o detoxifiere a ficatului – detox ficat gras.
O masa copioasa ne poate face mai mult rau decat am crede, adaugand rapid kilograme in plus si favorizand aparitia afectiunilor cardio-vasculare, ale stomacului si ale ficatului.
Ce Inseamna Ficat Gras
Ficatul gras este cunoscut și sub numele de steatoză hepatică. Se întâmplă atunci când grăsimea se acumulează în ficat. Este normal să ai cantități mici de grăsime în ficat, dar prea mult poate deveni o problemă de sănătate.
Ficatul tău este al doilea organ ca mărime din corpul tău. Ajută la procesarea nutrienților din alimente și băuturi și filtrează substanțele nocive din sânge.
Prea multă grăsime în ficat poate provoca inflamația ficatului, care poate afecta ficatul și poate crea cicatrici. În cazurile severe, această cicatrice poate duce la insuficiență hepatică.
Când se dezvoltă ficatul gras la cineva care bea mult alcool, este cunoscută sub numele de boala ficatului gras alcoolic.
La cineva care nu bea mult alcool, este cunoscută sub numele de boala ficatului gras nonalcoolic.
Grasimile saturate si trans sunt responsabile cu deteriorarea sanatatii ficatului. Principalele surse de grasimi saturate sunt mezelurile, carnea rosie si produsele lactate cu continut ridicat de grasimi (branza, smantana si inghetata), iar aceste produse nu lipsesc de pe masa de Paste. Grasimile trans se gasesc in principal in produsele de patiserie si panificatie, dar si in alimentele prajite cu grasime vegetala, precum cartofii prajiti si gogosile.
Simptomele ficatului gras
Daca te confrunti cu simptomele de mai jos, este cazul sa iei masuri in protejarea ficatului:
- Digestie lenta si senzatia de greutate in stomac dupa masa.
- Crampe si inflamarea stomacului.
- Modificarea culorii urinei si a scaunelor.
- Icter, iritatia si uscarea pielii.
- Reflux gastroesofagian.
- Oboseala cronica si lipsa energiei.
- Stari de confuzie si de dezorientare.
- Lipsa poftei de mancare, care duce la deficiente nutritionale.
- Somn agitat.
- Balonare, constipatie, migrene.
Sfaturile medicilor in aceasta perioada:
Dupa ce a fost suprasolicitat cu mancaruri grase si cu alcool, ficatul are nevoie de o pauza. Daca vrei sa-ti pastrezi ficatul sanatos, urmeaza sfatul medicilor gastroenterologi si al nutritionistilor:
- Limitati alimentele bogate in grasimi saturate si trans, in zahar si sare.
- Alegeti mancarea cat mai putin procesata si evitati prajelile.
- Se recomanda includerea in meniu a pestelui si a fructelor de mare, pasari / oua ca surse principale de proteine sau proteine vegetale (tofu / tempeh / edamames) sau legume (mazare uscata, linte, fasole, naut, etc. ) precum si nuci si seminte. Uleiurile vegetale, cum ar fi uleiul de masline sau canola sunt de preferat.
- Includeti alimente din toate grupele de produse alimentare: cereale, fructe, legume, leguminoase, lactate si carne.
- Consumati fibre! Acestea abosrb si elimina toxinele, ajutand ficatul sa lucreze la un nivel optim. Majoritatea persoanelor care se confrunta cu afectiuni hepatice care nu au la baza un consum exagerat de alcool, sunt supraponderale sau obeze. Obezitatea implica un ficat marit din cauza acumularii de grasime (steatoza hepatica). Retineti ca pierderea progresiva in greutate poate inversa procesul. Intr-adevar, mai multe studii au aratat ca o reducere de 500 kcal a aportului caloric zilnic poate duce la o scadere semnificativa a grasimilor din ficat. Pierderea in greutate ar trebui facuta treptat, intrucat o pierdere drastica poate chiar sa agraveze boala.
- Beti apa inainte de a ciocni paharul cu vin. Apa combate efectul de deshidratare al alcoolului si ajuta ficatul sa functioneze corect! Limiteaza alcoolul la nu mai mult de un pahar, doua pe zi, cu moderatie.
- Administrati un protector hepatic care nu doar protejeaza ficatul de abuzurile alimentare, ci chiar imbunatateste capacitatea sa de regenerare.
Ficatul Gras Cauze
În boala ficatului gras, excesul de grăsime este stocat în celulele hepatice, unde se acumulează. O varietate de factori pot cauza această acumulare de grăsime.
Consumul prea mult de alcool poate provoca ficatul gras. Consumul intens de alcool poate altera anumite procese metabolice din ficat. Unele dintre aceste produse metabolice se pot combina cu acizii grași, ducând la formarea unor tipuri de grăsimi care se pot acumula în ficat.
La persoanele care nu beau mult alcool, cauza bolii ficatului gras este mai puțin clară. Pentru acești oameni, este posibil ca organismul lor să producă prea multă grăsime sau să nu metabolizeze grăsimea suficient de eficient.
Unul sau mai mulțe cauze pot juca un rol la persoanele care nu consumă mult alcool și dezvoltă o boală hepatică grasă:
- obezitatea
- diabet de tip 2
- rezistenta la insulina
- niveluri ridicate de grăsimi, în special trigliceride , în sânge
- sindrom metabolic
Alte cauze ale ficatului gras includ:
- sarcina
- efecte secundare ale unor tipuri de medicamente
- unele tipuri de infecții, cum ar fi hepatita C
- anumite afecțiuni genetice rare
Cum este diagnosticat ficatul gras?
Pentru a diagnostica ficatul gras, medicul dumneavoastră vă va analiza istoricul medical, va efectua un examen fizic și va comanda unul sau mai multe teste.
Dacă medicul dumneavoastră bănuiește că ați putea avea ficat gras, probabil că vă va pune întrebări despre:
- istoricul medical familial, inclusiv orice istoric de boală hepatică
- consumul dvs. de alcool și alte obiceiuri ale stilului de viață
- orice afecțiuni medicale pe care le puteți avea
- orice medicamente pe care le-ați putea lua
- schimbări recente în sănătatea ta
- Informați-vă medicul dacă suferiti de oboseală, pierderea poftei de mâncare sau alte simptome inexplicabile.
Tratamentul Ficatului Gras
În prezent, nu au fost aprobate medicamente pentru a trata boala ficatului gras. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a dezvolta și testa medicamente pentru ficat gras.
În multe cazuri, modificările stilului de viață pot ajuta la inversarea celor mai multe stadii ale bolii hepatice grase. De exemplu, medicul dumneavoastră vă poate sfătui să:
- limitați sau evitați alcoolul
- luați măsuri pentru a pierde în greutate
- faceți modificări în dieta dvs
- evitați medicamentele și suplimentele care sunt daunatoare ficatului
Mai multe infecții virale pot afecta și ficatul. Pentru a vă proteja sănătatea ficatului, medicul dumneavoastră vă poate sfătui să primiți vaccinuri pentru hepatita A și hepatita B. În funcție de situația dvs., aceștia vă pot recomanda și analize regulate pentru hepatita C.
Ciroza poate provoca, de asemenea, o varietate de complicații, inclusiv:
- hipertensiunea portală , care este atunci când tensiunea arterială în vena portă a ficatului este prea mare;
- un risc crescut de infecții;
- cancer de ficat.
Dacă ați dezvoltat complicații de la ciroză, medicul dumneavoastră vă poate recomanda tratamente suplimentare, cum ar fi medicamente sau intervenții chirurgicale.
Ciroza poate duce, de asemenea, la insuficiență hepatică. Dacă dezvoltați insuficiență hepatică, este posibil să aveți nevoie de un transplant de ficat .
Nu exista medicamente aprobate pentru a trata ficatul gras, DAR…
Putem alegem un detoxifiant hepatic de calitate
Un ficat sanatos are capacitatea de a se detoxifia in mod natural. Un ficat nesanatos nu se poate detoxifia fara un ajutor din exterior. Cele mai eficiente ingrediente care va protejeaza si va regenereaza ficatul sunt silimarina, anghinarele, brusturele si papadia.
Pentru Protecție ficat – un detoxifiant hepatic de la Cosmo Pharm este eroul ficatului tau! Ingredientele naturale precum silimarina, colina, extractul de anghinare, papadia, brusturele si schizandra actioneaza pentru sanatatea ficatului, avand puternice proprietati detoxifiante si antioxidante.
O capsula de Detoxifiant Hepatic dupa fiecare masa:
- protejeaza membrana celulara si ajuta la regenerarea celulelor hepatice;
- impiedica patrunderea in celule a substantelor hepatotoxice (alcool, substante nocive, metale grele, medicamente etc.);
- la eliminarea toxinelor din organism;
- contribuie la pastrarea integritatii si functionalitatii ficatului;
- creste productia de glutation – enzime antioxidante care protejeaza ficatul;
- protejeaza membrana celulara de la nivelul structurilor hepatice;
- stimuleaza cresterea sintezei de proteine ce determina inlocuirea celulelor lezate;
- impiedica patrunderea in celule a substantelor hepatotoxice (alcool, substante nocive, metale grele, radicali liberi etc.);
- Detoxifiant Hepatic determina eliminarea din organism a reziduurilor de medicamente, antibiotice, metale grele si elemente specifice poluarii din aerul inspirat;
- ajuta la detoxifierea organismului expus consumului de alcool si intoxicarii cu pesticide (provenite din alimentatie);
- are puternic efect antioxidant;
- neutralizeaza radicalii liberi;
- Detoxifiant Hepatic este inhibator al stresului oxidativ indus de razele UV asupra pielii;
- incetineste procesul de imbatranire atat la nivelul epidermei cat si la cel al organelor;
- contribuie la pastrarea integritatii si functionalitatii ficatului;
- creste productia de enzime antioxidante, neutralizand radicalii liberi;
- ajuta la eliminarea toxinelor din organism;
- stimuleaza secretia si eliminarea normala a bilei;
- incetineste procesul de imbatranire.
Ai grija de dieta ta, ficatul tau nu trebuie sa sufere!
Cosmo Pharm® iti aduce Sanatate din Natura®!