Vitamina D Pentru Infectii Respiratorii – Supliment Imunitate
24 octombrie 2022Vitamina D3 Esentiala Pentru Sanatatea Femeilor – Beneficii
24 octombrie 2022Vitamina D este o vitamina liposolubila, produsa la nivelul pielii, dupa expunerea la razele soarelui. Din acest motiv este denumita si „vitamina soarelui”.
Vitamina D este o vitamina extrem de importanta, care are efecte puternice asupra mai multor sisteme din intregul organism.
Spre deosebire de alte vitamine, vitamina D functioneaza ca un hormon si fiecare celula din corp are un receptor pentru aceasta.
Vitamina D joacă un rol semnificativ în reglarea calciului și menținerea nivelului de fosfor din sânge. Acești factori sunt esențiali pentru menținerea oaselor sănătoase. Oamenii au nevoie de vitamina D pentru a permite organismului să absoarbă calciul și să recupereze calciul pe care altfel rinichii l-ar excreta.
Vitamina D se gaseste in anumite alimente, cum ar fi pestele gras si produsele lactate fortificate, desi este foarte dificil sa obtii o cantitate suficienta doar din dieta, avand in vedere ca aportul zilnic recomandat este de minim 400-800 UI.
Carenta Vitamina D Simptome
Lipsa vitaminei D este foarte frecventa, estimandu-se ca aproximativ 1 miliard de oameni din intreaga lume au carente de vitamina D.
Varsta inaintata, supraponderabilitatea, lipsa pestelui din alimentatie, expunerea limitata la soare concomitent cu folosirea de protectie solara, desfasurarea majoritatii activitatilor in interior sunt doar cativa dintre factorii de risc comuni pentru deficienta de vitamina D.
Majoritatea persoanelor nu isi dau seama ca au deficit de vitamina D, deoarece simptomele sunt in general subtile si este posibil sa nu le recunoasca cu usurinta, chiar daca acestea au un impact negativ asupra sanatatii:
1. Oboseala excesiva pot fi un semn al deficitului de vitamina D. Un studiu a descoperit ca femeile cu niveluri de sange mai mici de 20 ng / ml sau 21–29 ng / ml au o probabilitate mai mare de a se confrunta cu oboseala decat cele cu niveluri de sange de peste 30 ng / ml.
2. Nivelurile scazute de vitamina D din sange pot fi o cauza care contribuie la durerile osoase. Vitamina D ajuta la mentinerea sanatatii oaselor si imbunatateste absorbtia de calciu a corpului.
3. Depresia este asociata cu lipsa vitaminei D si unele studii au descoperit ca suplimentarea imbunatateste starea de spirit. Intr-o analiza, 65% din studiile observationale au constatat o relatie intre nivelurile scazute de vitamina D din sange si depresie.
4. Nivelurile inadecvate de vitamina D duc la vindecarea slaba a ranilor in urma unei interventii chirurgicale, accidentari sau infectii. Nivelurile sănătoase de vitamina D ajuta la prevenirea îmbătrânirii premature a pielii. Unele studii au descoperit că vitamina D poate ajuta la tratarea afecțiunilor pielii precum pielea uscată, psoriazisul sau eczema.
5. Un diagnostic al densitatii minerale osoase mici poate fi un semn al lipsei de vitamina D. Vitamina D este importanta pentru pastrarea densitatii osoase pe masura ce imbatranim.
6. Caderea parului poate sugera lipsa vitaminei D. Foliculii noi ajuta părul să mențină grosimea și impiedica caderea prematura a parului. Datorită acestei legături, obținerea unor cantități adecvate de vitamina D sprijina creșterea și regenerarea părului.
7. Unul dintre cele mai importante roluri ale vitaminei D este sa va mentineti sistemul imunitar puternic, astfel incat sa puteti combate virusurile si bacteriile care provoaca boli.
Numeroasele studii medicale efectuate au demonstrat ca lipsa vitaminei D determina o sensibilitate crescuta la infectii.
Vitamina D ajuta sistemele noastre imunitare sa ramana echilibrate in timpul sezonului gripei. Rolul pe care il joaca vitamina D in mentinerea sanatatii sistemului imunitar este foarte complex. Daca exista o stimulare prea mare a acestuia, se pot instala boli autoimune, iar daca nu exista suficienta activitate a sistemului imunitar, pot aparea infectii frecvente.
Cu toate acestea, lipsa vitaminei D nu este cauza principala a aparitiei bolilor autoimune, dar pot fi asociate cu infectii frecvente precum racelile frecvente si gripa, dupa cum relateaza Institutul National de Sanatate din SUA.
Studii Privind Lipsa Vitaminei D
Echipa Universitatii din Edinburgh s-a concentrat asupra modului in care vitamina D afecteaza mecanismul in sistemul imunitar al organismului – capacitatea celulelor dendritice de a activa celulele T(1).
La persoanele sanatoase, celulele T joaca un rol crucial in combaterea infectiilor. Cu toate acestea, la persoanele cu boli autoimune, acestea pot incepe sa atace tesuturile organismului.
Studiind celulele de la soareci si oameni, cercetatorii au descoperit ca vitamina D a provocat celulele dendritice sa produca mai mult de o molecula numita CD31 pe suprafata lor si ca acest lucru a impiedicat activarea celulelor T.
Echipa a observat cum CD31 a impiedicat cele doua tipuri de celule sa faca un contact stabil – o parte esentiala a procesului de activare – si reactia imuna rezultata a fost mult redusa.
Cercetatorii spun ca rezultatele edifica modul in care deficienta de vitamina D poate regla sistemul imunitar si poate influenta sensibilitatea la boli autoimune.
In 2017, o analiza a studiilor clinice potentiale a aratat ca administrarea de vitamina D reduce sansele de a dezvolta o infectie respiratorie cu aproximativ 42% la persoanele cu niveluri de baza scazute de 25-hidroxivitamina D; sub 25 ng / mL.3
Analiza sugereaza ca administrarea zilnica sau saptamanala de vitamina D a fost mai eficienta decat dozele mai mari unice luate lunar. Cea mai frecventa doza zilnica folosita a fost vitamina D3 intre 300-4,000 UI.
Un alt studiu efectuat intre 1988 si 1994 pe 19.000 de subiecti, a concluzionat ca persoanele cu niveluri mai scazute de vitamina D (<30 ng/ml) aveau mai multe sanse sa raporteze o infectie recenta a tractului respirator superior decat cele cu niveluri suficiente.
Desi ratele de infectii au fost scazute vara si ridicate in timpul iernii, suplimentarea cu vitamina D a dus la diminuarea cu 70% a infectiilor bacteriene si virale, indiferent de sezon.
Enzimele metabolizante de vitamina D si receptorii de vitamina D sunt prezenti in multe tipuri de celule, inclusiv in cele imune, cum ar fi celulele care prezinta antigen, celulele T, celulele B si monocite.
Datele in-vitro arata ca, pe langa modularea celulelor imune innascute, vitamina D promoveaza si o stare imunologica tolerogena (Tolerogenitatea centrala: principalul mod in care sistemul imunitar discrimineaza self de nonself.) T. periferica: rol esential in a preveni un raspuns exagerat al sistemului imunitar la antigeni de mediu – alergeni, flora microbiana. Dezechilibrul dintre cele dou poate duce la aparitia unor boli autoimune).
Toate datele studiilor au concluzionat efectele benefice ale vitaminei D asupra functiei imunitare, dupa cum relateaza un studiu NCBI (Institutul National de Medicina si Sanatate al Statelor Unite ale Americii).
Exista dovezi conform carora cantitati adecvate de vitamina D ajuta la scaderea ratelor de infectii respiratorii precum raceli, bronsite si pneumonie, noteaza cercetatorii de la Universitatea Queen Mary din Londra.
Acestia confirma ca suplimentarea cu Vitamina D3 reduce numarul persoanelor care risca sa sufere de o infectie respiratorie acuta.
Acest lucru explica si efectul favorabil al expunerii la soare la bolnavii cu TBC. Daca tratamentului cu antibiotic i se asociaza un supliment de vitamina D, vindecarea este mai rapida.
De ce au nevoie vârstnicii de vitamina D
Insuficienta si deficienta de vitamina D sunt frecvente in randul populatiei varstnice. Vitamina D joaca un rol imunoregulator atat in imunitatea innascuta, cat si in cea adaptativa, iar nivelul scazut de vitamina D a fost implicat in etiologia tulburarilor imunitare, precum bolile infectioasesi tulburari autoimune.
Imunitatea innascuta si cea adaptativa sunt afectate odata cu cresterea varstei. Suplimentarea nutritionala cu vitamina D intarzie deteriorarea sistemului imunitar odata cu inaintarea in varsta.
Cea mai recomandata forma de vitamina D este vitamina D3 sau colecalciferolul. Aceasta este forma naturală de vitamina D pe care corpul tău o face din lumina soarelui.
Diferenta dintre vitamina d si vitamina d3
În primul rând, ne ajută să știm de unde provine vitamina D. Puteți obține acest nutrient cheie din trei surse principale: soare, alimente și suplimente. Dar ce formă de vitamina D este prezentă în aceste trei surse de vitamina D?
Există o diferență între vitamina D și vitamina D3?
Din punct de vedere tehnic, vitamina D descrie atât vitamina D2, cât și vitamina D3, care diferă în câteva moduri, dar funcționează similar în organism.
În alimente și suplimente , vitamina D vine în două forme primare (mai jos) care diferă chimic doar în structurile lor și sunt bine absorbite în intestinul subțire.
1.Vitamina D2 (ergocalciferol). Această formă nutritivă este obtinuta din plante și este adăugată la unele alimente și suplimente pentru a le imbogati cu vitamina D. Sursele de vitamina D2 includ ciupercile, alimente fortificate (cum ar fi laptele, cerealele pentru micul dejun si sucul de portocale) si unele suplimente alimentare.
2.Vitamina D3 (colecalciferol). Corpul uman produce în mod natural acest nutrient atunci când vă expuneți pielea la soare, totuși, pentru ca vitamina D să fie produsă în piele în forma sa activă , fața, brațele și picioarele trebuie să fie expuse la lumina directă a soarelui, fără protecție solară. De asemenea, se găsește în alimente de origine animală și suplimente alimentare. Sursele de vitamina D3 includ pește gras (macrou, somon, cod, păstrăv și ton), uleiuri din ficat de pește, ficat de vită și gălbenușuri de ou.
Pentru ce este buna vitamina D3
VITAMINA D3 este eficienta in: raceli, gripe si afectiuni ale tractului respirator.
Vitamina D3 2000 UI, este un produs COSMO PHARM® din gama PREMIUM, intr-o formula si o doza ce asigura absorbtia ideala si efecte terapeutice garantate:
• ajuta la buna functionare a sistemului osteo-articular,
• intervine in homeostazia sangelui,
• creste permeabilitatea membranei celulare,
• mareste gradul de absorbtie al calciului si fosforului,
• ajuta la prevenirea bolilor degenerative grave,
• protejeaza sistemul cardiovascular,
• reduce hipertensiunea arteriala,
• ajuta la buna functionare a tiroidei, paratiroidei si hipofizei,
• participa la procesul de diviziune celulara,
• intareste sistemul imunitar,
• stimuleaza productia de peptide in celulele albe si cele epiteliale,
• fortifica tractul respirator si plamanii,
• protejeaza organismul in fata infectiilor gripale si virale,
• are efect antiinflamator,
• sustine sanatatea pielii, ajuta la mentinerea elasticitatii acesteia si la refacerea si regenerarea tesuturilor,
• este eficienta in prevenirea afectiunilor autoimune.
Cereti acordul medicului in administrarea suplimentului alimentar Vitamina D3 2000 UI, in cazul in care sunteti insarcinata sau alaptati, suferiti de afectiuni ale rinichilor, ati avut sau aveti calculi renali (pietre la rinichi), aveti un nivel crescut de calciu in sange.
Vitamina D3 2000 UI se administreaza adultilor, 1 capsula zilnic, in timpul mese, pentru a îmbunătăți absorbția.
Conform unui studiu realizat pe 17 persoane timp de doar 2-3 luni, administrarea de vitamina D odata cu cea mai consistenta masă din zi a crescut nivelul de vitamina D din sange cu aproximativ 50%.
Cosmo Pharm® iti aduce Sanatate din Natura!®
Produse Recomandate
-
VITAMINA D3 2000 UI
20.40 leiVitamina D3 sustine sanatatea sistemului osteoarticular si a dintilor. Preintampina rahitismul, tetania. Stimuleaza imunitatea.
-
Vitamina D3 4000 UI, 60 capsule Cosmo Pharm®
25.89 lei – 31.65 leiImunitate puternica. Oase rezistente. Piele sanatoasa. Stare de spirit imbunatatita.
-
CALCIU Vitamina D3, 30 / 90 comprimate
23.54 lei – 61.21 leiAsigura functionarea optima a sistemului muscular si osos. Preintimpina rahitismul, osteoporoza, tetania hipocalcemica.