Acidul hialuronic, cunoscut și sub denumirea de „hialuronan”, este o substanță compusă în mare parte din zaharuri și produsă în mod natural de organismul uman. Funcția sa principală este de a reține apă pentru a menține țesuturile lubrifiate și hidratate. Cele mai mari cantități de acid hialuronic se găsesc în piele, în țesutul conjunctiv și în ochi.
Odată cu vârsta, însă, organismul nostru își pierde capacitatea de a produce acid hialuronic în mod natural, astfel că mulți dintre noi suntem nevoiți să apelăm, într-o formă sau alta, la produse cu acid hialuronic.
Află tot ce trebuie să știi despre acidul hialuronic, ce beneficii are și cum îl poți folosi în avantajul tău!
Ce este acidul hialuronic și ce rol are în organism
Acidul hialuronic este un compus care se găsește în mod natural în corpul uman și este produs, în principal, de piele și cartilagii. Este un hidratant biologic al pielii, care atrage și reține în jur de 70% din greutatea sa în apă pentru o hidratare sporită. De altfel, rolul principal al acidului hialuronic este de a menține hidratarea și elasticitatea țesuturilor, precum și de a asigura lubrifierea articulațiilor.
Acidul hialuronic are o varietate de utilizări. Multe persoane îl iau ca supliment pentru menținerea fermității pielii sau pentru lubrifierea articulațiilor, dar este, de asemenea, utilizat și ca ingredient activ în majoritatea produselor de îngrijire a pielii. Acidul hialuronic este folosit și în procedurile cosmetice pentru îmbunătățirea aspectului pielii, precum umplerea ridurilor, augmentarea buzelor, lifting, mezoterapie, dar și în scopuri medicale pentru combaterea hiperhidrozei (transpirația excesivă) sau ameliorarea inflamațiilor articulare.
Tipuri de acid hialuronic și cum se diferențiază
Există trei tipuri de molecule de acid hialuronic:
- Acidul hialuronic hidrolizat – este acidul hialuronic care a fost descompus în elemente suficient de mici pentru a pătrunde în piele. Este mai solubil decât acidul hialuronic și datorită greutății sale moleculare scăzute, este absorbit lent de piele. Acidul hialuronic hidrolizat este hidratant, dar nu într-o măsură foarte mare, așa că este indicat pentru persoanele cu pielea grasă sau mixtă, care vor să evite suprahidratarea;
- Hialuronatul de sodiu – este o substanță activă derivată din acidul hialuronic, care pătrunde mai adânc în piele și oferă o hidratare mai sporită, deși efectele nu sunt de lungă durată. Acest tip de acid hialuronic se găsește cu precădere în serumuri și este potrivit pentru persoanele care au o piele normală;
- Hialuronatul acetilat de sodiu – are beneficiile hialuronatului de sodiu asupra pielii, dar cu rezultate de lungă durată. Este recomandat îndeosebi persoanelor cu atopie sau celor cu piele uscată cauzată de diverși factori externi, precum aer uscat, temperaturi joase, apă fierbinte sau folosirea unor produse cosmetice de îngrijire necorespunzătoare.
Beneficiile acidului hialuronic
Acidul hialuronic are o serie de beneficii pentru piele și organism. Pe lângă faptul că îmbunătățește aspectul pielii, este eficient și în tratarea afecțiunilor articulare și ameliorarea anumitor afecțiuni oculare.