Cum sa slabesti sanatos
Ce sa mananci ca sa slabesti, fara diete, fara infometare, fara efectul Yo-Yo.
Te simti vinovat/a ca ai mancat prea mult de Sarbatori?
Magia sarbatorilor de iarna a trecut, iar acum realizezi ca ai luat in greutate si ca ti-ai iesit din forma. Chiar daca ai mancat mai mult ca de obicei, nu este cazul sa te alarmezi sau sa te stresezi din cauza asta.
In ceea ce priveste alimentatia, nu este recomandat sa te infometezi urmand o dieta rapida, ci doar sa mananci putin mai sanatos. O cura de slabire rapida conduce inevitabil la infometare, frustrare si, mai mult, risti sa pui imediat la loc kilogramele pierdute.
Iti oferim cateva sfaturi despre cum sa slabesti sanatos care te vor ajuta sa ajungi treptat la greutatea dorita si sa o pastrezi, fara pastile de slabit, diete, infometare sau efectul Yo-yo.
1. Stabileste obiective, fa-ti un plan de actiune si urmareste-ti evolutia
La inceput de an, majoritatea isi seteaza noi obiective pentru urmatorul an, si nu de putine ori acestea includ o alimentatie mai sanatoasa si o forma fizica mai buna. Profia de acest nivel inalt de motivatie si include in rutina ta zilnica noi obiceiuri sanatoase de nutritie si transforma-le intr-un stil de viata!
Implementeaza un program de urmarire al efortului tau prin cantarire, masurare cu centimetrul de croitorie sau fotografii care sa surprinda evolutia. Marcheaza fiecare succes intr-un calendar sau o aplicatie mobila.
2. Cum sa slabesti sanatos: porneste incet, fa alegeri inteligente
Cel mai important este sa adopti treptat un meniu sanatos. Daca ai exagerat cu consumul alimentelor grase, ingaduie-i o pauza organismului tau si inlocuieste friptura cu sos, cu una facuta la gratar, cartofii prajiti cu cei copti, pastele din faina rafinata cu cele din orez, iar ciocolata cu lapte, cu una cu cel putin 85% cacao. Se spune ca ii ia creierului minim doua saptamani pentru a isi crea un nou obicei. Cat de curand, alegerile inteligente vor intra in rutina ta si aproape ca vei uita de mancarea nesanatoasa.
3.Fara regim de slabit, nu te infometa!
Nu trebuie sa urmezi un regim alimentar de 1000 de calorii. Incepe prin a iti calcula necesarul zilnic si scade 200-500 de calorii/zi, in functie de necesarul organismului tau. Iti poti calcula rata metabolica accesand link-ul sfatulmedicului.ro aici.
Gustarile sunt si ele foarte importante si au rolul lor in meniul zilnic. Daca treci peste ele, nu inseamna ca vei slabi mai mult, din contra, te vei infometa. Asigura-ti zilnic aportul optim de vitamine, minerale, fibre, consumand cinci portii de fructe si legume. Vrei sa mananci fara infometare si sa slabesti sanatos? Consuma multe fibre (25 de grame in cazul femeilor si 38 de grame in cazul barbatilor) precum fulgi de ovaz, quinoa, orez brun, linte, varza, conopida, varza de Bruxelles, broccoli etc.
4.Elimina definitiv produsele de panificatie si evita dulciurile
Dulciurile si produsele de panificatie nu duc doar la crestere in greutate, ci si la rezistenta la insulina si diabet de tip 2, hipertensiune arteriala, boli de inima, boli gastro-intestinale, deficiente de memorie, tulburari de dispozitie si imunitate scazuta.
Cand esti tanar, aceste probleme par ca nu te vor afecta, dar odata ce inaintezi in varsta, fiecare alegere gresita va afecta sanatatea organismului. Conform Institutului National de Statistica, doar in luna mai a anului 2021, au decedat 25.000 de romani, din care peste 12.500 din cauza bolilor aparatului circulator.
Recomandat este ca alimentatia ta sa fie compusa din cereale integrale, salate, carne slaba, peste, branzeturi slabe si nesarate (branza de vaci), fructe, legume, leguminoase etc.
5.Elimina excesul de sare si apa din organism
Ocoleste alimentele sarate. Excesul de sare si de grasimi din bunatatile traditionale au ingreunat activitatea rinichilor tai si a miscat acul cantarului din cauza retentiei de apa.
Pentru a elimina sarea in exces din organism, te sfatuim sa incerci si suplimentul alimentar, Renox Renal Detox, ce are la baza o formula revolutionara din 11 ingrediente naturale (coada-calului, strugurii-ursului, ghimbir, ienupar, patrunjel, paducel, papadie, urzica, ghimpe, matase de proumb, buchu). Acesta are rolul de a detoxifia rinichii, elimina retentia de apa si contribuie la mentinerea unei greutati corporale optime.
6.Hidrateaza-te
Cand vrei sa iti revii dupa supraalimentare, primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa bei apa inca de dimineata. Uita de bauturile carbogazoase si alcoolice macar pentru cateva zile, si consuma minimum 2 litri de apa pe zi. Apa te va ajuta si la diminuarea senzatiei de foame. Cunosti deja faptul ca trebuie sa renunti la alcool si sucuri, intrucat nu iti aduc niciun beneficiu, doar calorii goale. Un singur pahar de suc (250 ml) baut zilnic, sau o bere, iti pot aduce o jumatate de kilogram in plus pe luna.
7.Accelereaza-ti metabolismul
Bea multe ceaiuri din plante precum: Green tea & jasmine, Ceai Vedda slim 1 sau Ceai Vedda slim 2. Consuma fibre si proteine de origine vegetala, ele stimuleaza puternic metabolismul si sunt mult mai eficiente in arderea caloriilor.
8.Fa miscare zilnic, cel putin 30 de minute
Este greu, dar eficient. Alege exercitiile fizice de tip cardio (mers, alergat, bicicleta, step, aerobic) daca te afli la inceput. Odata ce avansezi, poti adauga si greutati. Exercitiile de fitness cu greutati cresc exponential rata metabolica si ajuta la remodelarea corporala.
Ai nevoie de un mic ajutor pentru a arde mai rapid grasimea corporala? Incearca L-carnitina 1000 mg. Acesta este un aminoacid care transforma depozitele de tesut adipos in energie pentru a fi „consumate” in timpul antrenamentelor. L-carnitina te va ajuta sa accesezi si cele mai incapatanate depozite de grasime si sa iti transformi corpul. Tine de tine cat de multa miscare faci!
Daca iti doresti definire musculara, BCAA 500 mg (Branch Chain Amino Acids) ajuta la cresterea masei musculare si la mentinerea stabilitatii acesteia prin cresterea ratei de sinteza a proteinelor asimilate prin dieta.
9.Dormi suficient
Starea de oboseala influenteaza alimentatia consumata in fiecare zi. Un organism obosit va incerca sa suplineasca orele nedormite cu calorii consumate la o masa. Poate ai observat ca atunci cand nu dormi suficient, apetitul pentru mancarea grasa si procesata creste. Mai mult, daca ai un stil de viata activ, recuperarea musculara si cresterea masei musculare se face in timp ce te odihnesti. Incearca sa mentii un program de somn sanatos. Melatonina 3 mg te va ajuta sa iti reglezi ritmul circadian si sa te odihnesti suficient.
10.„Cheat day” – ziua in care poti sa „trisezi”
O zi in care poti sa „trisezi” este atunci cand iti permiti sa consumi orice alimente doresti pe parcursul unei zile intregi. De fapt, o zi de „trisat” regulata (o data pe saptamana/luna) poate fi benefica atat pentru pierderea in greutate, prin prevenirea abuzului alimentar, reducerea poftelor, cat si pentru stimularea metabolismului si motivare personala.
…..
Motivatia vine de la sine atunci cand ne stabilim un tel, iar pe masura ce noile obiceiuri sanatoase le vor inlocui pe cele vechi, corpul tau se va transforma negresit.