Sfaturile lui Dr. Cool
25 octombrie 20227 nutrienti esentiali care nu trebuie sa lipseasca din alimentatia unei femei
25 octombrie 2022Primele luni ale anului 2020 au adus cu ele o pandemie globala care ne indeamna sa mentinem „distantarea sociala”: izolare si limitarea contactului cu alti oameni la minim.
Astfel, pandemia coronavirusului (COVID-19) nu ne afecteaza doar fizic, ci si psihologic. In afara de sentimentele intense de izolare pe care le provoaca, pandemia a raspandit si sentimente de anxietate, frica, stres si depresie. In timp ce abilitatile noastre de a merge la munca, la scoala si de a participa la alte activitati in afara casei sunt reduse, disconfortul initial de iritabilitate, plictiseala, neliniste, lipsa de speranta, nerabdare, poate duce rapid la anxietate si depresie.
Cand suntem stresati, capacitatea sistemului imunitar de a lupta impotriva antigenilor este redusa. De aceea, suntem mai susceptibili la infectii. Corticosteroidul cu hormon de stres poate suprima eficacitatea sistemului imunitar, scazand numarul limfocitelor.
Cititi in continuare si aflati cum ar trebui sa reduceti la minimum repercusiunile acestor tipuri de reactii in aceasta perioada.
Ce este stresul?
Stresul este un raspuns fiziologic normal, parte integranta din viata noastra. Permite corpului nostru sa se adapteze la numeroasele evenimente pe care le experimentam, fie ele pozitive sau negative, precum nasterea, casatoria, pierderea locului de munca, etc. In general, stresul se coreleaza cu factorii stresori. De exemplu, daca va simtiti stresati la locul de munca, dar acasa reusiti sa va relaxati, puteti confirma ca stresorii au legatura cu locul de munca.
Ce este anxietatea?
Anxietatea insasi nu este o conditie medicala, ci o emotie naturala, de lupta sau de fuga, adanc imprimata in ADN-ul nostru, vitala pentru supravietuire atunci cand un individ se confrunta cu un pericol. In fata pericolului, corpul intra in viteza, inundand corpul cu hormoni precum cortisolul, care iti cresc ritmul cardiac, tensiunea arteriala, energia si te pregatesc sa faci fata problemei.
In ziua de astazi, reactia „lupta sau fugi”, un raspuns fiziologic la stres, este corelata cu problemele lumii moderne: locul de munca, dificultati financiare, neintelegeri in viata de familie si sanatate precara.
O tulburare de anxietate se dezvolta atunci cand aceasta reactie devine exagerata, ducand la nervozitate excesiva, teama, neliniste si ingrijorare.
Care este diferenta dintre stres si anxietate?
Exista o linie de demarcare intre stres si anxietate. Ambele sunt raspunsuri emotionale, dar stresul este de obicei cauzat de un declansator extern. Declansatorul poate fi pe termen scurt, cum ar fi un termen de munca sau o lupta cu o persoana iubita, sau pe termen lung, cum ar fi saracia, discriminarea si bolile cronice. Persoanele aflate in stres prezinta simptome psihice si fizice, cum ar fi iritabilitatea, furia, oboseala, dureri musculare, probleme digestive si dificultati de somn.
Anxietatea, pe de alta parte, este definita de griji persistente, excesive, care nu dispar nici in absenta unui stresor. Anxietatea duce la un set de simptome aproape identice ca stresul: insomnie, dificultate de concentrare, oboseala, tensiune musculara si iritabilitate.
Ce este depresia?
Desi depresia a fost o problema a umanitatii inca din cele mai vechi timpuri, “foarte multi confunda depresia cu starea de tristete, care este o emotie”. Tristetea, ca emotie, este o stare de intensitate medie, avand o durata relativ scurta. Experimentarea starii de tristete este o stare fireasca, normala, ca reactie la stres sau la pierderi importante in viata noastra (sanatate, membru al familiei, loc de munca etc.). “ Cand intensitatea negativa a emotiilor se desfasoara pe o perioada de cel putin 2 saptamani, putem vorbi despre instalarea depresiei.”, spune psihologul Mihaela Rosiu.
Dictionarul defineste depresia ca o stare de tristete si descurajare. Intensitatea sa variaza de la o persoana la alta.
Simptome de stres, anxietate si depresie
Reactiile de stres, anxietate si depresie in contextul COVID -19 se pot manifesta intr-o varietate de moduri, atat la nivel fizic, cat si la nivel psihic, in functie de individ.
Simptome fizice
• Dureri de cap.
• Teama si ingrijorare de propria sanatate si sanatatea celor dragi.
• Senzație de sufocare, batai rapide ale inimii, ameteli, greata.
• Probleme gastrointestinale.
• Probleme cu somnul.
• Apetit redus.
• Ganduri negative.
• Pierdere de placere si interes pentru activitatile de care va bucurati de obicei.
• Dificultate in indeplinirea sarcinilor zilnice.
• Monitorizarea obsesiva a simptomelor coronavirusului.
• Iritabilitate si agresivitate pronuntata, conflict cu ceilalti membri ai familiei.
• Nivel energetic scazut.
• Sentimente de descurajare, nesiguranta, tristete, furie, neputinta etc.
• Dificultate in concentrare.
• Iritabilitate, agresivitate.
• Retragere, interiorizare.
• Dificultate in luarea deciziilor.
• Abuzul de alcool medicamente sau alimente.
Depasirea reactiilor de stres, anxietate si depresie este posibila. Totusi, unele tulburari pot persista cateva saptamani sau luni si, lasate necontrolate, se pot agrava.
Daca recunoasteti aceste semne, starea de sanatate se poate deteriora vazand cu ochii. In aceasta situatie, apelarea la ajutor ar putea fi benefica.
Daca simtiti ca stresul isi pune amprenta asupra stilului de viata si influenteaza consumul exagerat de alimente, alcool, tutun sau alte substante care dauneaza sanatatii organismului, va recomandam administrarea de 5-HTP 100mg (L-5-hidroxitriptofan), un suplimentul alimentar care are la baza extract standardizat in concentratie ridicata obtinut din semintele Griffonia simplicifolia, o planta provenita din vestul Africii. 5-HTP 100mg (L-5-hidroxitriptofan) este un precursor al serotoninei, numita si „substanta fericirii” care contribuie la reducerea unor forme de dependenta (tutun, alcool, droguri, mancare).
Totodata, 5-HTP mentine sanatatea sistemului nervos, creste nivelul serotoninei si al melatoninei, hormon cu rol important in reglarea ciclului veghe-somn, induce calmul, siguranta de sine, relaxarea, reduce durerile de cap si reda echilibrul psiho-emotional, sustine memoria, stimuleaza capacitatea de invatare, iar vitaminele B6 si C contribuie la frunctionarea normala a sistemului nervos, la mentinerea sanatatii psihice si la reducerea oboselii si a extenuarii.
Fiecare persoana reactioneaza diferit la situatiile stresante. Printre persoanele care ar putea raspunde mai puternic la stres se numara:
• Persoanele in varsta si persoanele cu boli cronice care prezinta un risc mai mare de COVID-19.
• Copii si adolescenti.
• Persoanele care au datoria de a raspunde in fata pandemiei COVID-19, precum medicii, farmacistii sau cadrele M.A.I.
• Persoanele care au conditii de sanatate mintala, inclusiv probleme cu consumul de substante.
Persoanele cu conditii preexistente de sanatate mintala trebuie sa continue tratamentul si sa fie constiente de simptomele noi sau de agravare.
Modalitati de imbunatatire a situatiei
Toate aceste simptome de stres, anxietate si depresie sunt normale in contextul unei pandemii. Majoritatea oamenilor au resursele si puterea mentala pentru a se adapta acestui tip de situatie. Iata cateva modalitati pentru a reduce la minimum repercusiunile acestor reactii in viata de zi cu zi.
• Stati informati dar folositi surse credibile. Informatiile insuficiente, false si / sau contradictorii pot agrava reactiile.
• Feriti-va de stirile senzationaliste din surse putin cunoscute sau dubioase.
• Confirmati aceste informatii cu cel putin 3 surse recunoscute oficial.
• Vedeti lucrurile in perspectiva.
• Desi este important sa fiti informat in mod adecvat, limitati timpul necesar pentru a cauta informatii despre COVID-19 si consecintele acestuia. Supraincarcarea informationala va poate agrava reactia la stres, anxietate si depresie.
• Fii atent la sentimentele, emotiile si reactiile tale si comunica cu cineva de incredere.
• Faceti miscare pentru a elimina stresul.
• Urmati o dieta adecvata si un somn suficient.
• Bucurati-va de micile placeri ale vietii, cum ar fi sa ascultati muzica, faceti o baie calda, cititi, uitati-va la un film placut etc.
• Ramaneti in contact telefonic cu prietenii.
• Stabiliti-va limite, cum ar fi refuzarea unei sarcini care nu este esentiala sau pe care nu doriti sa o faceti. Nu aveti nevoie de alte elemente stresoare!
• Invatati sa delegati si lasati-i pe ceilalti sa va ajute ex. prepararea hranei, cumparaturi etc.
• Pentru relaxare imediata si un somn odihnitor, CALMO DEPRESIN reprezinta combinatia unica de extracte standardizate, bogata in substante naturale, eficienta si care nu creeaza dependenta. CALMO DEPRESIN relaxeaza rapid intreg sistemul nervos, iar datorita continutului de Magneziu si Vitamina B3, acesta contribuie la mentinerea sanatatii psihice, functionarea normala a sistemului nervos, reducerea oboselii si a extenuarii.
Valeriana ajuta la mentinerea unui somn odihnitor, contribuie la relaxare, reduce disconfortul digestiv si spasmele, diminueaza durerile gastrice, imbunatateste functia inimii, sustine elasticitatea vaselor de sange, normalizeaza tensiunea arteriala.
Floarea-pasiunii ajuta la inducerea calmului si a relaxarii, iar sunatoarea, roinita, musetelul si salvia contribuie la echilibrul emotional, la scaderea iritabilitatii, ajuta la mentinerea unui somn odihnitor si a optimismului.
Stresul la copii
Ca si adultii, copiii pot simti aceleasi emotii de baza: frica, bucurie, tristete, furie, dezgust si surpriza. Toate aceste emotii se pot extrapola in: rusine, mandrie, entuziasm etc. Nu trebuie sa desconsideram sentimentele lor, intrucat si ei pot trai emotii puternice din cauza anxietatii si al stresului. Intr-adevar, nu toti copiii si adolescentii raspund la stres in acelasi mod. Unele modificari de comportament pe care parintii ar trebui sa le urmareasca includ:
• Plans excesiv sau iritabilitate,
• Ingrijorare excesiva sau tristete,
• Obiceiuri nesanatoase de alimentatie sau somn,
• Performanta scolara slaba sau evitarea studiului/temelor,
• Dificultate de atentie si concentrare,
• Evitarea activitatilor de care s-au bucurat in trecut (jocuri, jucarii, sport, citit etc.),
• Dureri de cap inexplicabile sau dureri corporale,
Actiuni pentru a va ajuta copilul
• Discutati cu copilul sau adolescentul despre COVID-19. Raspundeti la intrebari si impartasiti fapte despre COVID-19 intr-un mod in care copilul sau adolescentul il poate intelege.
• Asigura-ti copilul sau adolescentul ca este in siguranta. Spune-i ca este in regula daca se simte trist, nervos. Explica-i cum faci tu fata stresului, pentru ca ei sa invete cum sa se descurce.
• Limitati expunerea lor la acoperirea stirilor despre eveniment, inclusiv pe social media. Copiii pot interpreta gresit ceea ce aud si pot fi inspaimantati de ceea ce nu inteleg foarte bine.
• Mentineti un program pentru activitati de invatare si activitati relaxante sau distractive.
• Fiti un model pentru copii. Faceti pauze, dormiti mult, faceti exercitii fizice si mancati sanatos. Pastratei legatura telefonica sau video cu prietenii si membrii familiei.
Cei care sunt testati pozitiv cu COVID-19, membrii familiei acestora si cei cu care intra in contact.
Raspunsul pozitiv la COVID-19 poate aduce un impact emotional nu doar asupra celui diagnosticat, ci si apropiatilor acestuia. Exista lucruri pe care le puteti face pentru a reduce reactiile de stres traumatic (ST) sau stres traumatic secundar (STS) manifestat de familii si, de exemplu, de medicii care lucreaza cu cei infectati:
• Recunoasteti ca ST si STS poate afecta orice persoana. Nu neglijati afectiunea.
• Aflati simptomele, inclusiv fizice (oboseala) si psihice (frica, retragere, vinovatie).
• Faceti o pauza de la a urmari stirile legate de COVID-19.
• Solicitati ajutor daca va simtiti coplesit sau ingrijorat ca COVID-19 va afecteaza capacitatea mentala de a avea grija de dumneavoastra si de cei din jurul dumneavoastra.
• Aflati mai multe sfaturi pentru a avea grija de dumnevoastra si de cei apropiati in timpul interventiei de urgenta.
Persoanele care au iesit din carantina
Daca ati fost expus la COVID-19, iesirea din carantina poate fi un moment stresant, chiar daca nu mai manifestati simptomele.
Monitorizati-va emotiile la iesirea din carantina:
• Emotii mixte, inclusiv sentimental de usurare, eliberare.
• Teama si grija pentru sanatatea celor dragi.
• Stresul acumulat in timpul monitorizarii personale sau a altor persoane pentru simptomele specifice de COVID-19.
• Tristete, furie sau frustrare, deoarece prietenii sau persoanele dragi au temeri nefondate de a contracta boala de la dumneavoastra, chiar daca ati luat toate masurile de a bloca raspandirea virusului.
• Vinovatia de a nu fi in stare sa indeplineasca in timpul carantinei sarcinile specifice unui parinte.
• Alte schimbari de sanatate emotionala sau mentala.
Stresul, mai mult decat o problema psihologica
Mai multe studii au aratat ca stresul poate declansa atacuri de cord, aritmii si chiar moarte subita. Desi acest lucru se intampla mai ales la persoanele care se confrunta deja cu boli de inima, unele persoane afla ca au o problema doar atunci cand sufera un atac de cord.
Cu cat stresul incepe sa interfereze cu abilitatea de a trai o viata normala pentru o perioada indelungata, cu atat acesta devine si mai periculos, provocand declansarea unor boli la nivel fizic sau le poate inrautati pe cele existente. Stresul si anxietatea pot provoca schimbari neplacute in organism prin supraalimentare, fumat excesiv si alte obiceiuri daunatoare organismului pe care oamenii le folosesc pentru a face fata stresului.
Reducerea nivelului de stres nu numai ca va poate face sa va simtiti mai bine pe moment, dar va poate proteja sanatatea pe termen lung.
Unii experti susțin ca stresul este responsabil pentru aproape 90% din afectiuni, inclusiv cancer și bolile de inimă. Acest hormon inunda organismul cu cortizol care, printre altele, creste inflamatia, scade globulele albe din sange si celulele NK (celule speciale care ucid cancerul), creste dezvoltarea tumorilor si posibilitatea de infectie.
Stabiliti o rutina:
– Daca lucrati de acasa, procedati precum intr-o zi normala de lucru: treziti-va, faceti un dus, imbracati-va confortabil, dar nu ramaneti in pat si in pijamale.
– Mancati mesele la ore obisnuite.
– Ramaneti activi fizic si psihic.
– Cautati filme noi, podcasturi pe care doriti sa le ascultati si albume de muzica.
– Conectati-va virtual cu alte persoane, fie ca este vorba de mesaje text, telefoane, video, de a va alatura comunitatilor online si de a lua sugestii de la altii pentru a gestiona plictiseala si frustrarea.
– Familiile si cuplurile pot avea de suferit, chiar daca se iubesc. Pastrati-va hobby-urile individuale si tineti cont ca este in regula sa va distantati.
– Intelegeti ceea ce se intampla si de ce trebuie sa ramaneti in casa. O parte din nelinistea acestei provocari este data de faptul ca nu stim cat va dura pana ne vom putea intoarce la activitatile noastre. Daca ajungem la o acceptare ca nu trebuie sa ne placa ceea ce se intampla si ca acesta este „un episod”, am putea tine situatia sub control.
• Administrati RHODIOLA Extract 500mg echiv. 7500mg, 3% rozavine si 1% salidrozide. Radacina plantei contine mai mult de 140 de ingrediente active, cele mai puternice fiind rozavine si salidrozide. Planta creste semnificativ rezistenta si eficienta in perioadele de oboseala, stres, epuizare, stimuleaza functia sistemului nervos, echilibreaza nivelul serotoninei si al dopaminei prevenind aparitia depresiei, apatiei si al anxietatii, imbunatateste calitatea somnului si combate insomniile. Rhodiola are o traditie indelungata, iar lipsa efectelor secundare face ca Rhodiola sa fie o optiune atractiva pentru cei care doresc sa isi imbunatateasca in mod natural sanatatea si starea psihica.
Noile rapoarte despre COVID-19 sunt din ce in ce mai raspandite si determina unii oameni sa fie nelinistiti. Iata cateva sfaturi care sa va ajute sa va gestionati anxietatea si sa mentineti o atitudine pozitiva. Daca stresul sau anxietatea nu raspund la aceste tehnici de management sau daca simtiti ca va afecteaza functionarea sau starea de spirit de zi cu zi, luati in considerare sa vorbiti cu un profesionist care va poate ajuta sa intelegeti ce experimentati.
Veti gasi numerosi psihologi in mediul on-line pregatiti sa va ajute chiar si de la distanta.
Desi nu putem controla ce se intampla in lume sau modul in care reactioneaza alte persoane la COVID-19, ne putem controla propriile emotii si ale celor dragi noua incercand sa ramanem pozitivi.
Cosmo Pharm® iti aduce Sanatate din Natura!®