Ce sunt probioticele si de ce sunt importante pentru organism
25 octombrie 2022DISFUNCTIA ERECTILA – EXISTA SPERANTA
25 octombrie 2022Diabetul zaharat este un sindrom caracterizat prin:
– valori crescute ale concentratiei glucozei in sange (hiperglicemie);
– dezechilibrarea metabolismului.
Hormonul numit insulina permite celulelor corpului sa foloseasca glucoza ca sursa de energie. Cand secretia de insulina este insuficienta sau cand insulina nu-si indeplineste rolul in organism, afectiunea se numeste diabet zaharat.
Diabetul poate fi tinut sub control printr-o supraveghere atenta a dietei si a greutatii si prin exercitii fizice, ca supliment al tratamentului medical.
Organizatia Mondiala a Sanatatii recunoaste trei forme principale de diabet zaharat: tipul 1, tipul 2 si gestational (de sarcina). Termenul diabet zaharat tip 1 a inlocuit mai multi termeni vechi cum ar fi diabet juvenil si diabet insulino-dependent. La fel, termenul diabet zaharat tip 2 a inlocuit denumiri vechi, printre care si diabet insulino-independent (non insulino-dependent).
Tipul 1 se caracterizeaza prin distrugerea celulelor producatoare de insulina din pancreas, fapt care conduce la un deficit de insulina. Principala cauza este o reactie autoimuna mediata de limfocitele T. Diabetul zaharat tip 1 reprezinta aproximativ 10% din cazurile de diabet zaharat din Europa si America de Nord. Majoritatea pacientilor prezinta debutul in plina sanatate, frecvent la varsta copilariei (desi poate sa apara la orice varsta). Sensibilitatea la insulina este normala mai ales in stadiile incipiente.
Tipul 1 necesita tratamentul cu insulina prin injectie. Suplimentar, este necesara o dieta destul de stricta, cu cantarirea alimentelor la fiecare masa si calculul numarului de carbohidrati, plus autocontrol glicemic (masurarea glicemiei din deget cel putin inaintea fiecarei mese).
Progresele din ultimii ani sunt remarcabile:
– pen-uri de insulina tot mai avansate;
– pompe de insulina, inclusiv wireless;
– senzori de monitorizare continua a glicemiei.
Cu toate acestea, terapia diabetului zaharat de tipul 1 se dovedeste a fi o continua provocare, iar suplimentele naturale care contin ingredinte active pot fi benefice ca tratament complementar, impreuna cu activitatea fizica si kinetoterapia.
Diabetul zaharat de tip 2 este cauzat de rezistenta crescuta la insulina a tesuturilor, insotita de scaderea secretiei de insulina. Lipsa de raspuns la insulina a tesuturilor se datoreaza cel mai probabil modificarii receptorului pentru insulina de pe membrana celulara.
Factorii care pot cauza diabetul tip 2 includ: regimul sedentar de viata si abundenta calorica a dietei moderne, fapt concretizat in obezitate sau macar indici ai masei corporale ridicati, fumatul de tutun, o marire a nivelului de colesterol, tensiune (presiunea) arteriala inalta.
Tipul 2 este tratat cu medicatie orala o lunga perioada, el necesitand aportul extern de insulina doar din momentul in care tratamentul oral nu mai este eficient in controlul concentratiei glucozei sanguine (tipul 2 este caracterizat printr-o insulinemie ridicata (ca efect compensatoriu), fapt care duce, in timp, la epuizarea capacitatii endogene de secretie; noile medicamente orale care ridica sensibilitatea celulelor la insulina au tendinta sa protejeze functia de secretie, in contrast cu cele care dimpotriva, isi bazeaza actiunea pe stimularea acesteia).
Suplimentele naturale care contin ingredinte active asupra metabolismului glucidic ajuta la mentinerea functiei secretorii a pancreasului si la scaderea rezistentei la insulina.
Un element foarte important in diabetul de tip II este dieta, alaturi de activitatea fizica. Prin digestie, unele alimente cu carbohidrati sunt transformate in zahar (glucoza, mai exact) mai repede decat altele. Acestea au un indice glicemic mai inalt. Diabeticii ar trebui sa opteze pentru alimentele care se digera mai lent. Un aport de grasimi si proteine poate sa scada indicele glicemic al unei mese. Consultati dieteticianul sau medicul inainte de a va modifica dieta.
Alimente cu indice glicemic foarte scazut: legume verzi, fasole boabe, alune, branza, unt, soia, linte, peste, oua, crustacee, orz, carne, unele fructe.
Indice glicemic scazut: fasole la cuptor, mazare, naut, fasole neagra, cartofi dulci, nuci, porumb dulce, mere, portocale, struguri, iaurt, pere, paine de secara, paste, fulgi de ovaz ;
Indice glicemic moderat: pepene rosu, sfecla, banane, stafide, paine alba si integrala, biscuiti din secara, mussli, orez, zahar cristalizat ;
Indice glicemic foarte inalt: miere, orez expandat, fulgi de porumb, prajituri din orez, morcovi, bagheta, pastarnac, cartofi.
Toate tipurile de diabet au simptome si complicatii similare. Hiperglicemia poate duce la deshidratare, si necorijata o perioada masurata in saptamani sau luni, la cetoacidoza.
Complicatiile de termen lung (“tardive”) sunt de ordin vascular si neurologic. Problemele vasculare sunt de 2 tipuri: macrovasculare si microvasculare; cele macrovasculare sunt reprezentate de maladia cardiovasculara (infarct, angina) si accidentul vascular cerebral (AVC); problemele microvasculare sunt nefropatia diabetica (grava maladie renala) si retinopatia diabetica (problema care consta intr-o alterare continua si uneori brutala a retinei, fapt care poate conduce la orbire).
Tot de natura microvasculara este si impotenta provocata de diabetul necontrolat, ca si o parte dintre problemele piciorului diabetic, care se manifesta printr-o lentoare a vindecarii plagilor pe extremitati, infectii repetate si dificil de tratat, gangrena cu risc de amputare, etc.
O alta categorie de complicatii tardive ale diabetului sunt cele de ordin neurologic, anume neuropatia diabetica. Aceasta se manifesta prin pierderea senzatiei, simtului, in membrele inferioare (picioare) si dureri neuropatice (senzatii de durere, arsura, in picioare, fara cauze imediate externe); Complicatiile neurologice au si ele, cel putin in parte, tot o etiologie microvasculara.
In prezent, aproximativ 2 milioane de romani au diabet zaharat, iar circa trei milioane de persoane sufera de prediabet, urmand sa dezvolte aceasta boala in urmatorii zece ani daca nu iau masuri pentru a-si proteja sanatatea.
Exista ingredinte active ale suplimentelor naturale care actioneaza benefic asupra pancreasului si metabolismului glucidic, folosite ca terapie complementara, adjuvanta in diabetul zaharat, cum sunt:
– Castravetele amar (Momordica charantia) – „insulina vegetala”, fructele contribuie la scaderea glicemiei. Contine 16 aminoacizi identici cu cei ai insulinei bovine, substanta care se administreaza diabeticilor. Contribuie la cresterea secretiei celulelor pancreatice, a metabolizarii glucozei precum si a scaderii nivelului seric al colesterolului si trigliceridelor. Participa la intarirea sistemului imunitar, cu efect antiviral si antibacterian.
– Gymnema sylvestre – „distrugatorul zaharului”, inhiba receptorii limbii pentru gustul dulce prin actiunea gurmarinei (polipeptida). Contribuie la cresterea secretiei de insulina si la refacerea celulelor endocrine pancreatice, la scaderea absorbtiei glucozei din intestin si la cresterea capacitatii celulelor de a utiliza glucoza. Poate reduce pofta de dulce si dependenta de dulciuri. Contribuie la reducerea nivelului seric al colesterolului si trigliceridelor.
– Scortisoara (Cinnamomum cassi) contribuie la scaderea glicemiei, trigliceridelor si a colesterolului „rau” (LDL), la imbunatatirea memoriei si a functiei cognitive. Amelioreaza simptomele din raceala si improspateaza respiratia.- Acidul alfa lipoic – antioxidant cu efecte benefice in complicatiile diabetului zaharat (neuropatia diabetica). Actioneaza intracelular, la nivelul membrane si mitocondriilor celulare, unde glucoza se transforma in energie. Este protector cerebrovascular, reduce demielinizarea. Stimuleaza regenerarea neuronala si previne deterioarea celulei cerebrale. Actioneaza asupra nervilor afectati de diabetul zaharat si alcoolism, reface senzitivitatea membrelor inferioare si organelor genitale. Antioxidant major, hidro- si liposolubil, protejeaza toate celulele corpului de distrugerile produse de radicalii liberi. Detoxifiant si antioxidant hepatic, contribuie la refacerea membranei celulare afectate si la eliminarea metalelor grele si a toxinelor care afecteaza ficatul. Favorizeaza reducerea colesterolului. Are rol imunomodulator. Contribuie la imbunatatirea functiei de secretie exocrine si endocrina a pancreasului.
– Magneziul – „mineralul antistres”, reface rezerva pierduta prin urina din cauza complicatiilor diabetului zaharat (afectarea renala). Este implicat in transmiterea influxului nervos, in procesele de contractie-relaxare ale musculaturii scheletice si a miocardului, are actiune hipotensoare si vasoprotectoare, necesar pentru sanatatea sistemului osos.
– Zincul ajuta la formarea insulinei, contribuie la controlul glicemiei si al nivelului de trigliceride, colesterol LDL si total, cu mentinerea nivelului colesterolului benefic HDL pe termen lung. Adjuvant in tratarea complicatiilor diabetului zaharat, intervine in procesul de vindecare a ranilor si arsurilor.
– Mangan – ajuta la imbunatatirea secretiei pancreatice de insulina si la reglarea metabolismului intermediar.
– Cromul contribuie la metabolizarea optima a insulinei, intervenind atat in sinteza cat si in eliberarea acesteia in sange. Ajuta la scaderea apetitului pentru dulciuri, tine sub control depunerile de grasimi din tesuturi si controleaza indicele ponderal.
Aceste ingrediente active sunt continute de produsul DIABESTOP de la Cosmo Pharm, un complex unic cu extracte din cele 3 plante mentionate (castravete-amar, scortisoara si Gymnema sylvestre), acid alfa lipoic si 4 minerale (magneziu, zinc, mangan si crom), pentru persoane cu valori crescute ale glicemiei, adjuvant in diabetul zaharat, scade incidenta complicatiilor acestuia) si in controlul greutatii corporale.
Se recomanda verificarea permanenta a glicemiei la pacientii cu diabet zaharat si ajustarea tratamentului de catre medical specialist. Cititi descrierea produsului accesand link-ul: https://www.cosmopharm.eu/produs/supliment-glicemie-diabestop/.
Extractul de fasole alba este un alt factor terapeutic adjuvant foarte important in cazul persoanelor cu diabet zaharat, dar si al celor care doresc sa piarda in greutate, care au un apetit deosebit, care sufera de afectiuni cardio-vasculare, hipercolesterolemie, sindromul colonului iritabil, constipatie:
– sursa pretioasa de fibre, ajuta la sanatatea sistemului digestive, reduce pofta de mancare si faciliteaza pierderea in greutate;
– favorizeaza un bun tranzit intestinal si amelioreaza afectiuni cronice ale tractului digestiv;
– blocheaza activitatea enzimei alfa-amilaza responsabila de digestia si absorbtia carbohidratilor;
– scade absorbtia caloriilor din carbohidrati;
– ajuta la pierderea de grasimi, fara a altera masa musculara;
– contribuie la reducerea nivelului de zahar din sange;
– protejeaza colonul si contribuie la mentinerea sanatatii si functionalitatii acestuia;
– previne constipatia si ajuta la remedierea sindromului de colon iritabil;
– contine un complex de glicoproteine (faseolamina) care reduce descompunerea carbohidratilor in glucide, precum si stocarea lor sub forma de grasimi;
– contribuie la scaderea colesterolului LDL;
– reduce complicatiile afectiunilor gluco-metabolice si cardio-vasculare;
– ajuta la reglarea presiunii arteriale si a ritmului cardiac precum si la preintampinarea bolilor cardio-vasculare;
– contine vitamina B9 (acid folic) si B1, dar si minerale importante in buna functionare a inimii si a creierului;
– are efect antioxidant, combate efectele nocive ale radicalilor liberi;
– reduce riscul afectiunilor tumorale, cronice sau aferente varstei inaintate.
– nu este recomandat in caz de sarcina sau alaptare si persoanelor ce prezinta sensibilitate la sulfiti.
In concluzie, diabetul zaharat este o stare patologica extrem de importanta, avand in vedere prevalenta sa, impactul negativ pe care il are asupra duratei de viata, asupra calitatii acesteia, precum si costurile extrem de ridicate pe care le implica. De aceea trebuie sa privim cu atentie si terapia complementara cu suplimente naturale, cu ajutorul careia se pot obtine rezultate foarte bune in mentinerea unui nivel acceptabil al glicemiei si hemoglobinei glicozilate, precum si in prevenirea sau tratarea complicatiilor.
Produse Recomandate
-
LUMINITA NOPTII 1000mg, 30/60 capsule
41.20 lei – 77.69 leiContribuie la prevenirea imbatranirii premature. Hraneste parul si unghiile. Benefic in sindromul premenstrual si dereglarile hormonale.
-
DIABESTOP, 30 Capsule Pentru Scaderea Glicemiei
45.90 leiSupliment natural pentru scaderea glicemiei si a apetitului pentru dulciuri.