Terapia complementara a diabetului zaharat
25 octombrie 2022Insuficienta venoasa cronica si varicele – ce e de facut ?
25 octombrie 2022Cunoscuta in trecut sub denumirea de impotenta, disfunctia erectila reprezinta o problema incomoda tot mai des intalnita care afecteaza 1 din 10 barbati. Aceasta se traduce prin incapacitatea de a atinge sau mentine o erectie suficient timp pentru a finaliza actul sexual. Numarul de barbati atinsi de aceasta afectiune (prevalenta disfunctiei sexuale) creste odata cu varsta .
CAUZELE DISFUNCTIEI ERECTILE
In prezent, majoritatea barbatilor care se confrunta cu probleme erectile sunt afectati de o combinatie de cauze psihologice si fizice. In cazul cauzelor de natura fizica, debutul este treptat, iar cele mai des intalnite sunt reprezentate de:
- Flux sagvin deficitar spre penis
- Drenare excesiva a sangelui din penis
- Vase sangvine infundate (ateroscleroza)
- Hipertensiune arteriala
- Hipercolesterolemie
- Boli care afecteaza nervii care merg spre sau dinspre penis
- Tulburari hormonale
- Alcoolism, abuz de medicamente
- Diabet, obezitate, sindrom metabolic
- Fumat excesiv
- Boala Parkinson
- Scleroza multipla
- Boala Peyronie – dezvoltarea de tesut cicatricial in interiorul penisului
- Tulburari de somn
- Prostata marita
Cauzele de natura psihologica se caracterizeaza prin debut brusc. O serie de factori pot interfera cu emotiile sau sentimentele sexuale si pot cauza sau agrava disfunctia erectila. Acestea sunt :
- Stres si anxietate la serviciu sau acasa
- Neintelegeri conjugale, probleme de cuplu datorate comunicarii necorespunzatoare sau alte preocupari
- Depresie
- Plictiseala sexuala
Desi nu este o situatia placuta, iar pacientii se pot simti jenati, este important ca ei sa obtina un diagnostic pentru a identifica cauza.
FACTORI DE RISC
Conditiile care pot favoriza aparitia disfunctiei erectile sunt :
- Diabet, afectiuni cardiace
- Tutunul care limiteaza fluxul de sange catre vene si artere
- Supraponderalitatea
- Chirurgia prostatei sau tratamentul cu radiatii pentru cancer
- Anumite medicamente : antidepresive, antihistaminice, medicamente pentru tratamentul hipertensiunii arteriale
- Stresul, anxietatea, depresia
- Consumul de alcool.
COMPLICATIILE DISFUNCTIEI ERECTILE
- Viata sexuala nesatisfacatoare
- Jena sau stima de sine scazuta
- Probleme de relationare
Alte tulburari sexuale correlate cu disfunctia sexuala includ : ejacularea precoce/intarziata si anorgasmia (incapacitatea de a obtine orgasm in urma unei ample stimulari).
CE E DE FACUT ?
Este esentiala schimbarea modului de viata si anume : renuntarea la fumat, reducerea cantitatii de alcool consumate, reducerea stresului si anxietatii. Daca aceste schimbari nu aduc imbunatatiri in viata sexuala, atuncii barbatii sunt sfatuiti sa ceara sfat si ajutor medical. Cand factorii psihologici sunt invinuiti sau cauza majora o reprezinta problemele din cuplu, se poate apela cu usurinta la terapia sexuala. Modurile de viata sanatoasa pot impiedica aparitia disfunctiei erectile iar in anumite situatii pot reversa starea. Practicarea regulata a unui sport, mentinerea tensiunii arteriale scazute, mentinerea unei greutati optime, mentinerea sanatatii vaselor de sange prin exercitii fizice si o dieta sanatoasa pot contribui la reducerea riscului.
Un mic numar de cazuri este cauzat de tulburarile hormonale. Cea mai frecventa dereglare hormonala este reprezentata de un nivel redus de testosteron care poate fi adus la parametrii optimi printr-o inlocuire adecvata a acestuia.
Tratamentele psihologice include terapia comportamentala cognitive si terapia sexuala. Consilierea psihosexuala este o forma de terapie de cuplu in care cei doi parteneri pot discuta oerice probleme sexuale sau emotionale care ar putea contrbui la disfunctia erectila. Vorbind despre aceste dificultati, este posibil sa se reduca anxietatea si sa se depaseasca disfunctia erectila.
Disfunctia erectila este tratata in primul rand prin abordarea cauzei problemei, indiferent daca aceasta este fizica sau psihologica. Ateroscleroza este una dintre cele mai frecvente cauze ale disfunctiei erectile. In aceste cazuri, medicul poate apela la modificari ale stilului de viata, cum ar fi scaderea in greutate pentru a incerca reducerea riscului bolilor cardiovasculare. Acest lucru poate ajuta la ameliorarea simptomelor precum si la imbunatatirea sanatatii generale. De asemenea, se pot administra medicamente pentru a trata ateroscleroza, cum ar fi statinele care scad colesterolul si medicamentele care reduc tensiunea arteriala.
Chirurgia pentru disfunctia erectila este recomandata doar daca toate celelalte metode de tratament au esuat. Poate fi luata in calcul in caz de :
- Barbati tineri care au patit vatamari grave in zona pelvina (spre exemplu accident de masina)
- Barbati cu o problema anatomica semnificativa a penisului lor.
In trecut, interventia chirurgicala a fost utilizata daca erau dovezi clare privind blocarea alimentarii cu sange a penisului. Cercetarile sugereaza acum ca rezultatele pe termen lung ale acestui tip de interventie chirurgicala sunt slabe, deci este putin probabil sa fie utilizate.
DE RETINUT !
Aceasta disfunctie sexuala nu presupune lipsa unei dorinte sexuale si are caracter permanent. Problemele legate de erectie pot aparea la orice varsta si de multe ori sunt doar temporare neincadrandu-se ca disfunctii sexuale. Daca problema persista mai mult decat cateva saptamani, cel mai probabil este vorba despre o disfunctie erectila. Daca se intampla doar ocazional, nu reprezinta o problema serioasa. Toti barbatii au probleme cu erectiile la un moment dat. Daca situatia tinde sa se inrautateasca lent, dar progresiv, cel mai probabil este vorba de o cauza psihica. Acest lucru se intampla de obicei la impotenta sexuala.
In general, cu cat un barbat este mai sanatos, cu atat mai buna este functia sa sexuala. Cu alte cuvinte, aceasta este direct proportional cu starea de sanatate a barbatului.
REMEDII NATURALE PENTRU DISFUNCTIA ERECTILA
Acestea pot ajuta in remedierea disfunctiei erectile. Si-au dovedit beneficiile in aceasta afectiune urmatoarele : ginsengul, L-arginina, laptisorul de matca.
L-arginina este un aminoacid necesar pentru sinteza proteinelor. Aceasta a fost studiata pe larg ca un posibil remediu pentru disfunctia erectila. Ea joaca un rol semnificativ in functia erectila prin contributia la formarea oxidului nitric vasodilatator (Paroni 2012, Masuda 2008, Mathers 2009). Oxidul de azot este important pentru functia erectila fiindca ajuta la relaxarea vaselor de sange astfel incat sangele bogat in oxigen poate circula prin artere. Un flux sangvin sanatos catre arterele penisului este esential pentru functia erectila normal. Oxidul de azot este o molecula de semnalizare care joaca rol in relaxarea musculaturii netede in timpul unei erectii.
Suplimentarea cu L-arginina a dovedit ca restabileste calitatea erectila si ca sporeste satisfactia sexuala prin cresterea bioactivitatii oxidului nitric si imbunatatirea fluxului de sange (Cormio 2011, Aoki 2012, Ledda 2010, Giles 2006).
La 5000 de ani dupa ce a fost folosit ca remediu pentru disfunctia erectila in China antica, ginsengul continua sa fie un afrodisiac natural popular (Nair 2012). Ginsenosidele, constituentii principali active ai ginsengului, au efecte cardioprotectoare, imunostimulatoare, hepatoprotectoare si antioxidante. In plus, acestea cresc si sinteza oxidului de azot. In studiile la animale, s-a demonstrate ca ginsenosidele relaxeaza tesutul muscular neted al penisului (prin eliberarea oxidului nitric). Un studiu clinic din 2009 a aratat ca 1000 mg de panax ginseng de 2x/zi au imbunatatit disfunctia erectila si satisfactia sexuala generala la barbatii cu disfunctie erectile. Studiul a constatat, de asemenea, ca ginsengul a crescut nivelul de testosteron. Autorii au concluzionat ca ginsengul ar putea fi eficient pentru imbunatatirea functiei erectile indiferent de varsta si severitatea disfunctiei (Kim 2009).
Beneficiile sexuale ale ginkgo biloba au fost descoperite intamplator atunci cand pacientii masculi geriatric care au luat ginkgo biloba pentru imbunatatirea memoriei au raportat erectii imbunatatite (Mackay 2004). Studii clinice in plus, au aratat ca pot creste aprovizionarea sangelui penisului si pot imbunatati functia erectila la om (Moyad 2002).
Laptisorul de matca creste nivelul de testosteron, imbunatateste performantele sexuale, creste potenta, contribuind astfel la o viata sexuala de cuplu echilibrata.
Produse Recomandate
-
ASHWAGANDHA KSM-66
80.57 leiEnergizant natural cu efect antistres, anxiolitic si antiaging. Imunostimulant. Sustine fertilitatea.
-
POTENT : Creste Libidoul si Stimuleaza Erectia
52.32 leiEfect afrodiziac. Creste secretia de testosteron, fertilitatea, vitalitatea si musculatura. Accelereaza libidoul, potenta fara a crea dependenta sau reactii adverse.
-
STRONG® Produs Naturist Pentru Potenta, Performanta Sexuala
69.06 leiPerformanta sexuala, potenta masculina si fertilitate. Afrodisiac natural. Mareste durata actului sexual.