Ce sunt probioticele si de ce sunt importante pentru organism

Exista o serie de microorganisme ce populeaza in mod normal suprafata si cavitatile organismului, formand flora saprofita. Aceasta este alcatuita preponderent din bacterii dar include si fungi si virusuri.

Printre cele mai importante roluri ale florei intestinale se numara:

 • -Contributia la digestie;
 • -Rolul metabolic la nivelul tubului digestiv;
 • -Rolul in producerea de vitamine;
 • -Rolul in modularea sistemului imun.

 

Rolul florei intestinale in digestie, metabolism si producerea de vitamine.
Microflora intervine in metabolism prin enzimele secretate, cateva din acestea nu pot fi produse de corpul uman. Printre aceste enzime se regasesc si cele de fermentatie ce descompun anumite polizaharide.
Un alt rol metabolic al florei intestinale este producerea de vitamine precum vitamina B7, vitamina K si acid folic.
Bacteriile saprofite pot de asemenea metaboliza si inactiva anumite substante toxice si medicamente. Data fiind marea capacitate metabolica a acestora si faptul ca majoritatea medicamentelor se administreaza pe cale orala, nu trebuie trecuta cu vederea influenta pe care o poate avea o flora intestinala anormala asupra anumitor substante cum sunt conjugatiile cisteinice sau sulfoconjugatiile.
Relatia dintre flora intestinala si sistemul imunitar.
Dat fiind modul paralel in care flora si tubul digestiv se dezvolta, mucoasa intestinala devine toleranta fata de bacteriile saprofite, ba chiar le faciliteaza proliferarea. Celulele caliciforme localizate la nivelul mucoasei intestinale secreta mucus, mucus in care se cantoneaza bacteriile comensale.
Totodata si tesutul limfoid asociat tractului gastrointestinal (GALT) care are un raspuns imun fata de agentii patogeni devine tolerant fata de aceste bacterii.
Cateva dintre speciile bacteriene ce colonizeaza tractul gastrointestinal uman sunt:

 • -Lactobacili;
 • -E.coli;
 • -Bifidobacterii;
 • -Bacteroides;
 • -Streptococcus Faecalis;
 • -Enterobacter;
 • -Pseudomonas aeruginosa;

Microorganismele ce nu se afla in mod normal in cavitatile si pe suprafata organismului si a caror prezenta genereaza afectiuni, formeaza flora patogena. Flora saprofita intra in competitie cu microorganismele patogene, nepermitandu-le sa se inmulteasca excesiv, formand astfel un mijloc suplimentar de aparare. Competitia se realizeaza atat prin faptul ca bacteriile lupta pentru acelasi substrat nutritiv, cat si prin faptul ca unele bacterii excreta diversi compusi cu actiune bactericida sau bacteriostatica.
Insa, acest microbiom poate fi modificat de dieta, stil de viata, diverse toxine si utilizarea antibioticelor. Aceste modificari pot creea un teren propice dezvoltarii patogenilor, cu rezultat in instituirea infectiei.
Flora poate fi diferita si in functie de segmentul tubului digestiv. In stomac, datorita pH-ului acid, majoritatea microorganismelor nu pot prolifera la acest nivel; unele dintre putinele bacterii ce rezista la mediul acid sunt Lactobacilii, Streptococii si Peptostreptococul.
Intestinul subtire, in special cel proximal, datorita faptului ca se afla in continuarea segmentului gastric, este influentat intr-o oarecare masura de acesta, motiv pentru care se gasesc cantitati relativ reduse de bacterii, in special coci si bacili gram pozitivi. Insa, in partea distala a intestinului subtire, datorita pH-ului alcalin, prolifereaza bacteriile gram negative, in speta Enterobacteriaceae.
Colonul poseda atat cea mai mare diversitate de specii bacteriene, cat si cel mai mare numar de microorganisme din intreg organismul. Speciile preponderente sunt anaerobe, Bacteroides si Bifidobacterium.
Printre factorii care modifica flora intestinala se regasesc:

 • -Dieta:

Cantitatea de bacterii intestinale este in directa legatura cu aportul caloric si cu macronutrientii din dieta, spre exemplu un aport crescut de carbohidrati determina proliferarea Prevotella, pe cand un aport ridicat de proteine si lipide creeaza un teren propice pentru dezvoltarea Bacteroides. Toate aceste variatii de aport caloric si macronutrienti pot creea dezechilibre in cadrul unei flore normale.
Studiile mai arata si ca in intestinele pesoanelor subnutrite exista o concentratie mai mare de bacterii potential patogene, fapt ce subliniaza inca o data importanta unei diete echilibrate.

 • -Varsta:

Flora se dezvolta odata cu inaintarea in varsta, in special in primii 3 ani, astfel flora unui adult este semnificativ mai diversa decat cea a unui nou nascut. La nastere, tractul intestinal este steril, insa, inca de la primul contact cu mediul incepe colonizarea sa. In timpul alaptarii, in intestine predomina lactobacilii si bifidobacteriile.
O alta modificare majora apare concomitent cu diversificarea dietei copilului. De asemenea, si tipurile de bacterii din intestinul adultului au alte roluri fata de cele ale copilului, la adult regasindu-se mult mai multe specii implicate in procesele de fermentare, de mebabolizare a argininei, lizinei, glutaminei si bacterii producatoare de metan. (Studiu clinic White Paper-Probiotics: White Paper-Probiotics)

 • -Consumul de antibiotic:

Administrarea antibioticelor, in special a celor cu spectru larg modifica semnificativ flora intestinala, atat prin efectul direct al antibioticului asupra bacteriilor saprofite, prin mucoasa gastrica, cat si prin crearea unui teren propice dezvoltarii patogenilor. Modificarile ce apar in cadrul florei pot afecta si procesul de digestie, prin scaderea numarului de bacterii fermentative. Consecinta carbohidratilor nedigerati ramasi la nivel intestinal datorita lipsei de enzime este atragerea prin mecanism osmotic a apei la nivelul lumenului, ducand la aparitia diareei.

 • -Parazitii:

Parazitii intestinali dezechilibreaza flora intestinala fie prin modificarea mucoasei intestinale, fie prin competitie pentru substratul nutritiv.

Probioticele contin culturi bacteriene, similare cu cele ce colonizeaza in mod normal tractul intestinal uman. Probioticele se gasesc intr-o multitudine de forme farmaceutice, precum capsule, pulbere, comprimate si se pot procura si fara prescriptie medicala.
Procesul prin care un probiotic este creat include:

 • -Cresterea culturilor bacteriene in medii sterile;
 • -Centrifugarea culturilor colectate din medii pentru a separa bacteriile;
 • -Acoperirea bacteriilor cu un crioprotector (frecvent sucroza);
 • -Liofilizarea produsului centrifugat;
 • -Conservarea bacteriilor cu acid ascorbic si fibre, ce previn oxidarea acestora si formeaza un substrat pe care sa se fixeze bacteriile;
 • -Adaugarea de enzime digestive la probiotic pentru a facilita pasajul pana la nivel intestinal.

Au fost efectuate numeroase studii cu privire la efectul probioticelor in tratarea afectiunilor gastrointestinale. Cele mai studiate specii sunt: Lactobacillus helveticus Rosell-52, Bifidobacterium infantis Rosell-33, Bifidobacterium bifidum Rosell-71. (Studiu Tulpini Rosell: Tulpini Rosell documentate stiintific )

Existand o legatura directa intre modificarea florei intestinale, a statusului imunologic si a aparitiei afectiunilor gastrointestinale, rolul deosebit de important al probioticelor este acela de a mentine echilibrul la nivelul microflorei.
Rolul probioticelor in diareea asociata consumului de antibiotice
Trebuie retinut faptul ca in cazul tratamentelor administrate pe cale orala, chiar daca antibioticul nu este luat specific pentru o infectie gastro-intestinala, faptul ca acesta are pasaj gastric si se absoarbe intestinal produce inevitabil o interactiune dintre antibiotic si microflora.

Probioticele sunt deosebit de eficiente in tratarea dezechilibrelor de flora intestinala cauzate de catre antibiotice atat in cazul adultilor cat si copiilor. In acest caz, probioticele actioneaza printr-un aport de bacterii saprofite care readuc la normal flora modificata de actiunea antibioticelor. Recolonizarea intestinului cu ajutorul probioticelor previne, de asemenea, infectiile cu Clostridium dificil post antibiotic.

O metaanaliza realizata pe 23 de studii clinice randomizate, totalizand 3938 participanti a aratat ca subiectii care primeau probiotic au avut riscul de a face episoade diareice post antibiotic redus cu 11% . Iar in cazul celor care au facut episoade diareice post antibiotic si au primit probiotice durata simptomelor a fost redusa cu 35%.
Rolul probioticelor in infectia cu Helicobacter Pylori

O metaanaliza a 9 studii clinice randomizate, cu 1163 de participanti, atat adulti cat si copii, a gasit dovezi ca administrarea de probiotice continand lactobacili impreuna cu tratamentul antibiotic creste rata de succes a tratamentului si scade rata de remisie.
Efectele probioticelor in Sindromul Colonului Iritabil
Probioticele sunt utile si in tratamentul sindromului colonului iritabil si al durerii abdominale cronice. Pacientii ar trebui sa inceapa tratamentul inca de la primele semne de persistenta a simptomelor.
Un protocol de tratament cat si o metaanaliza a 23 de studii clinice randomizate spun ca probioticele scad semnificativ severitatea simptomelor. O alta metaanaliza realizata pe 21 de studii clinice sugereaza ca administrarea de probiotice creste considerabil raspunsul la tratament si scade durata tratamentului.
Este raportata si o scadere a intensitatii durerii abdominale insa nu si o scadere a frecventei aparitiei acesteia. De asemenea regleaza si tranzitul intestinal, ajutand la reluarea unui tranzit normal.
Rolul probioticelor in controlul apetitului, obezitate si sindrom metabolic

Exista studii care arata cum diversitatea microflorei influenteaza apetitul. Astfel incat, daca exista o flora variata bacteriile intra in competitie intre ele pentru nutrienti, insa daca diversitatea bacteriana este mica, sunt dovezi cum ca bacteriile conlucreaza si elibereaza diversi compusi ce interactioneaza cu receptorii de la nivel digestiv, printre care si cei pentru leptina si grelina, pentru a genera anumite pofte alimentare, care sa le asigure aportul de nutrienti de care au nevoie. Acest lucru poate duce la un consum ridicat de alimente si obezitate.

Totodata, implicarea microflorei in digestie ridica nevoia existentei unei varietati la nivelul florei, care sa cuprinda specii variate de bacterii fermentative, pentru a facilita procesul de digestie si a limita variatiile de glicemie intr-o dieta normala.

Produsul ProBioBaby® contine o formula unica de tulpini probiotice care actioneaza sinergic pentru sustinerea sistemului imunitar, reechilibrarea florei si normalizarea tranzitului atat la copii cat si la adulti. Contine atat Lactobacillus helveticus cat si Bifidobacterium infantis si Bifidobacterium bifidum, toate fiind tulpini probiotice Rosell®, produse de Lallemand, tulpini ce sunt sunt depozitate in „Collection Nationale de Cultures de Microorganismes” la Institutul Pasteur din Franta.
Studii clinice :

Cazzola: Studiu Clinic Cazzola et al 2010

Manzano: Studiu Clinic Manzano et al 2017
Descriere Produs: https://www.cosmopharm.eu/produs/probiobaby/
Printre beneficiile produsului se numara:

 • -ajuta la echilibrarea florei intestinale;
 • -protector impotriva efectelor nocive ale antibioticelor;
 • -regleaza tranzitul intestinal;
 • -contribuie la absorbtia optima a nutrientilor;
 • -adjuvant in ameliorarea colicilor si iritabilitatii de cauza digestive;
  stimuleaza producerea lactazei;
 • -accelereaza descompunerea alimentelor ingerate pe care le face usor de asimilat.

In concluzie, data fiind functia importanta pe care flora intestinala o joaca, interactiunile multisistemice pe care le are aceasta, cat si stresul constant la care este supusa datorita stilului de viata modern, este mai mult decat necesar sa ne ingrijim de echilibrul si de buna ei functionare.

Bibliografie:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0378517308004985?via%3Dihub
http://blog.healthkismet.com/probiotic-supplements-manufacturing
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27616451/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29699944
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29702133
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29698369

Produse recomandate