ADHD (tulburarea hiperactiva cu deficit de atentie) – de la controverse la soluții

ADHD este o tulburare comportamentala care afecteaza mai ales copiii si se manifesta prin imposibilitatea acestora de a se concentra asupra unui anumit subiect sau unei anumite actiuni sau finalizarea unei sarcini. Se caracterizeaza printr-un nivel de neatentie, hiperactivitate si de impulsivitate necorelate cu dezvoltarea si care pot sa se manifeste la scoala, acasa si in contexte sociale. Ea reprezinta cea mai frecventa tulburare mentala diagnosticata la copii. ADHD este intalnita mai mult in randul baietilor decat o putem observa la fete (raport baieti-fete de 4:1) si netratata, poate avea consecinte negative pe termen lung. La fete domina subtipul neatent si astfel, cazurile de subdiagnosticare sunt frecvente. Se estimeaza ca intre 3-7% dintre copiii de varsta scolara sunt atinsi de aceasta tulburare atat de controversata. In Romania, numarul acestora este alarmant, ajungandu-se 200.000 in anul 2016, potrivit ONG-urilor. ADHD incepe din copilarie si poate avea continuare in viata adulta.

CAUZELE ADHD

Nu a fost identificata o cauza certa, dar cercetatorii exploreaza un numar de posibile legaturi genetice si de mediu. Studiile au aratat ca multi copii cu ADHD au o ruda apropiata care are de asemenea aceasta tulburare. Alti factori de risc incriminati pot fi : fumatul pe parcursul sarcinii, nasterea prematura, greutatea mica la nastere, leziuni ale creierului la nastere

 

ADHD – SUBTIPURI

 • Tipul neatent. Acesti copii nu-si duc la indeplinire sarcini ca temele. Ei pot sa fie, de asemenea, dezorganizati, sa prezinte dificultati de concentrare la sarcini care sunt plictisitoare sau consumatoare de timp, sa intampine probleme in a fi atenti la detalii precum si o tendinta la face greseli neglijente. Copiii nu sunt in masura sa asculte sau sa execute instructiuni si nu urmeaza regulile sociale. Acestia sunt distrasi cu usurinta. Ei uita sau pierd lucruri, isi schimba in mod constant activitatea sau sarcina.
 • Tipul hiperactiv. Cel mai bine se poate observa la prescolari care sunt incapabili sa stea asezati, se agita si vorbesc mult sau sunt neastamparati. Copiii intampina dificultati in a se juca in liniste sau a-si practica pasiunile in mod silentios. Copiii de varsta scolara cu ADHD au obiceiuri asemanatoare, dar pot fi observate mai putin. Hiperactivitatea poate aparea sub forma de sentimente de neliniste la adolescenti si adulti.
 • Tipul combinat – combinatie a primelor doua. Este cel mai comun.

Copiii cu ADHD se manifesta prin impulsivitate, actioneaza inainte sa gandeasca. Sunt nerabdatori si pot avea probleme asteptand sa le vina randul la a vorbi sau reactiona. Ei pot incepe conversatii in momente nepotrivite si ii intrerup frecvent pe altii. De asemenea, persoanele cu ADHD se grabesc sa raspunda inainte ca interlocutorul sa termine intrebarea.  Impulsivitatea poate conduce la accidente iar copiii cu ADHD pot face lucruri riscante fara a se gandi, in prealabil, la consecinte. Ei se pot pune in pericol pe ei insisi. Pot vorbi prea tare, sa rada prea tare sau sa devina mai furiosi decat situatia o cere. Acesti copii intampina dificultati in a se juca cu alti copii.

Multe dintre aceste simptome se intampla din cand in cand la toti tinerii, dar la copiii cu aceasta tulburare se petrec des – la scoala, acasa, sau cand se intalnesc cu prietenii. Hiperactivitatea tinde sa se diminueze cu varsta, insa neatentia tinde sa dureze pana la varsta adulta.

 

TULBURARI DE INVATARE

Apar la aproape jumatate dintre copiii cu ADHD.

 • Dificultati de citire – apar in jur de 7 ani. Citirea este lenta, cu greseli in timpul lecturii cu voce tare. Sunt prezente dificultati de memorare, de reproducere s cuvintelor scrise. Intelegerea este minimala.
 • Dificultati de calcul matematic – apar intre 7 si 10 ani. Copiii au probleme in a alege strategii pentru rezolvarea problemelor. Pot fi afectate 4 componente: atentionale (copierea cifrelor si a simbolurilor), aritmetice (adunare, scadere, inmultire, impartire), perceptive (recunoasterea si intelegerea simbolurilor), lingvistice (intelegerea termenilor aritmetici).
 • Dificultati de scris – apar intre 7 si 10 ani. Nivelul de exprimare in scris este inferior nivelului asteptat pentru varsta sa. Se observa greseli de ortografie, gramatica si punctuatie. Organizarea paragrafelor si exprimarea in scris este incoerenta.

 

Adolescentii care au avut ADHD din copilarie pot trece prin perioade de anxietate si depresie. Un copil cu comportament hiperactiv poate avea simptome de la alte tulburari, cum are fi atitudinea sfidatoare (tulburarea dse opozitie si comportament sfidator). Medicatia corespunzatoare, terapia comportamentala si alte tactici pot da roade si pot reprezenta o raza de speranta.

Multi oameni cu aceasta conditie (ADHD) pot avea probleme cu neatentia dar nu cu hiperactivitatea sau cu impulsivitatea. Aceasta forma de ADHD este cunoscuta de obicei ca ADD.

Simptomele ADHD pot povoca probleme semnificative in viata copilului, cum ar fi slaba performanta la scoala, interactiunea sociala slaba si probleme cu disciplina.

Unii copii pot avea, de asemenea, semne de alte probleme sau conditii coexistente alaturi de ADHD, cum sunt :

 • Tulburare de anxietate – aproximativ 30% dintre copiii cu ADHD sunt afectati. Acestea determina ingrijorari copilului si il face sa fie nervos tot timpul; poate cauza de asemenea simptome fizice, cum ar fi palpitatii, transpiratii, ameteala, dureri de stomac si diaree.
 • Tulburare opozitie – sfidatoare – caracterizata de un comportament negativ si perturbator, in special fata de persoanele autoritare cum sunt parintii si profesorii.
 • Tulburare de conduita – implica tendinta spre un comportament antisocial, cum ar fi furtul, lupta, vandalismul, ranirea oamenilor sau a animalelor
 • Depresie – ei se pot simti izolati, frustrati de esecurile scolare si de problemele sociale
 • Tulburari de somn – le este dificil sa doarma noaptea
 • Tulburarea de spectru autist – afecteaza interactiunea sociala, comunicarea, interesele si comportamentul
 • Epilepsia – afectiune ce afecteaza creierul si provoaca atacuri repetate sau convulsii
 • Sindromul Tourette – afectiune a sistemului nervos caracterizata printr-o combinatie de zgomote involuntare si miscari numite ticuri care sunt repetate iar si iar.
 • Dificultati de invatare – cum ar fi dislexia

 

SIMPTOME LA ADULTI

Se crede ca ADHD nu se poate dezvolta la adulti fara sa apara in copilarie mai intai. Insa se cunoaste ca simptomele ADHD persista din copilarie in adolescenta si apoi in viata adulta. Orice probleme experimentate de copiii cu ADHD ca depresia sau dislexia pot continua si in viata adulta. La varsta de 25 de ani, un procent estimativ de 15% dintre oamenii diagnosticati cu ADHD in copilarie inca au simptome si 65% inca au simptome care le afecteaza viata de zi cu zi. Specialistii afirma ca modul in care neatentia, hiperactivitatea si impulsivitatea afecteaza adultii poate fi foarte diferita de modul in care afecteaza copiii. De exemplu, hiperactivitatea tinde sa se diminueze in timp ce neatentia tinde sa se inrautateasca pe masura ce presiunea vietii adulte creste. Simptomele adultilor cu ADHD tind sa fie mai subtile decat simptomele copiilor. Acestea includ :

 • Neglijenta si lipsa de atentie la detalii
 • Inceperea unor noi sarcini inainte de a termina altele vechi deja incepute
 • Abilitati oganizatorice slabe
 • Incapacitatea de a se concentra sau de a prioritiza sarcinile
 • Pierderea lucrurilor sau distrugerea lor
 • Agitatie
 • Dificultatea de a pastra linistea si de a vorbi la randul sau
 • Schimbari de dispozitie , irascibilitate si temperament rapid
 • Incapacitatea de a face fata stresului
 • Nerabdare
 • Asumarea de riscuri in activitati – de exemplu sofatul periculos

 

TULBURARI ADITIONALE LA ADULTII CU ADHD

ADHD la adulti poate aparea alaturi de mai multe probleme sau conditii conexe. Una dintre cele mai frecvente de acest gen este depresia. Alte conditii sunt :

 • Tulburarea de personalitate – conditie in care o persoana se deosebeste in mod semnificativ de o persoana obisnuita, din punct de vedere al modului in care ei gandesc, percep, simt sau relationeaza cu altii
 • Tulburarea bipolara – o tulburare care afecteaza dispozitiile, care se pot misca de la o extrema la alta
 • Tulburarea obsesiva – o afectiune care cauzeaza ganduri obsesive si comportament compulsiv.

Probleme comportamentale asociate cu ADHD pot provoca dificultati cu relatiile, interactiunea sociala, drogurile si criminalitatea, pastrarea jobului actual, cheltuieli exagerate.

 

DIAGNOSTICUL ADHD

 • Un copil trebuie sa prezinte unul din cele trei subtipuri de comportament inainte de varsta de 12 ani.
 • Aceste comportamente trebuie sa fie mai severe decat la alti copii de aceeasi varsta.

Un copil poate fi diagnosticat cu ADHD daca simptomele au fost prezente pentru cel putin 6 luni in doua sau mai multe locuri – spre exemplu acasa si la scoala. Mai mult, simptomele trebuie sa interfereze cu dezvoltarea copilului.

 

ROLUL DHA IN ADHD

Se cunoaste in prezent ca diagnosticul de hiperactivitate cu deficit de atentie continua sa creasca cu 3% in fiecare an. DHA este un acid gras Omega-3 ce se gaseste in uleiul de peste. Omega-3 au fost luati in considerare ca remediu pentru tulburarile de comportament deoarece sunt considerati caramizile sau baza creierului. 60% din fiecare celula a creierului este compusa din DHA si 30-40% din materia cenusie a creierului este DHA. Cortexul este in intregime materie cenusie si este responsabil de controlul impulsurilor. Lipsa controlului impulsurilor este un simptom – cheie al ADHD.

Studii numeroase au aratat ca copiii cu ADHD au niveluri tisulare mai scazute de acizi grasi Omega 3 EPA si DHA comparativ cu copiii fara ADHD. Suplimentele cu Omega-3 amelioreaza simptomele celor cu ADHD si imbunatatesc starea generala.

 

BENEFICII DHA

 • Reduce simptomele clasice ale ADHD. Spre exemplu, imbunatateste atentia si concentrarea.
 • Poate contribui la cresterea motivatiei, imbunatatirea memoriei si invatarii.
 • Amelioreaza manifestarile depresiei.
 • Poate ajuta la reducerea conditiilor coexistente cu ADHD, cum ar fi anxietatea.
 • Asigura un somn de o calitate mai buna.

Cercetatorii au demonstrat ca dureaza aproximativ 4 saptamani pentru a se observa imbunatatiri. Niveluri optime ale Omega-3 (DHA) pot fi asociate cu o alfabetizare imbunatatita la copiii cu dificultati de invatare, conform unui nou studiu din Australia.

Copiii cu niveluri crescute ale DHA in globulele rosii au prezentat o imbunatatire a citirii cuvintelor si a ortografiei. Uleiul de peste reduce o paleta de simptome ADHD, printre care problemele psihosomatice, anxietatea si problemele cognitive. Studiile pe animale au aratat, de asemenea, ca lipsa de DHA in creier poate duce la alterarea proceselor cognitive si a comportamentului, asemanator ADHD.

Intr-un studiu publicat in 2009, cercetatorii suedezi au descoperit o legatura clar intre consumul de peste si sscorurile cognitive mai mari la barbatii adolescenti, raportand ca barbatii de 15 ani care au mancat peste cel putin o data pe saptamana aveauscoruri cognitive mai mari decat cei care l-au mancat mai rar. Alte studii au demonstrat ca existe diferente metabolice in metabolizarea acizilor grasi la copiii cu ADHD si ofera rationamentul pentru utilizarea suplimentelor OMEGA-3.

 

DE RETINUT ! Chiar daca poate fi provocator sa  cresti copii cu ADHD, este important sa ne amintim ca ei nu sunt rai si au dificultati in a-si controla comportamentul fara medicatie sau terapie comportamentala.

Produse recomandate