Nattokinaza si Serrapeptaza – sustine sanatatea cardiovasculara

Japonezii sunt cei mai longevivi locuitori ai planetei. Aceasta performanta este atribuita dietei lor traditionale, care se bazeaza pe consumul ridicat de preparate din soia. Milenara experienta culinara japoneza a oferit medicinei o sursa de hrana terapeutica surprinzatoare. Este vorba despre „natto”, un fel de mancare din boabe de soia fierte si fermentate, care a atras recent atentia intregii lumi.

Bacillus Subtilis Natto, o bacterie nepatogena responsabila pentru fermentarea boabelor de soia, a fost descoperita de Dr. Shin Sawamura in 1906.
Printre enzimele rezultate din fermentarea boabelor de soia, sub actiunea acestei bacterii, se gaseste o proteaza. Dr. K. Oshima, de la Universitatea Imperiala din Hokkaido, a reusit izolarea acesteia si i-a descris caracteristicile.
Doctorul Hiroyuki Sumi, profesor la Departamentul de Tehnologie Chimica din cadrul Colegiului de Stiinte si Tehnologie Industriala al Universitatii Kurashiki de Stiinta si Arte, a evidentiat ulterior efectele benefice ale „natto”, pe care japonezii o consuma de aproximativ 1200 ani. Profesorul a constatat ca partea aderenta (lipicioasa) a „natto”, reprezentata de fibre, a manifestat o activitate fibrinolitica puternica. El a izolat, din acest preparat, o enzima fibrinolitica pe care a denumit-o „nattokinaza” in 1980. Asa a fost descoperit primul dintre super eroii despre care va povestim.
Dr. Martin Milner de la Centrul pentru Medicina Naturala din Portland, Oregon si Dr. Kouhei Makise, de la Clinica Imadeqawa Makise din Kyoto, Japonia, au reusit sa lanseze un proiect comun de cercetare privind nattokinaza si sa scrie o lucrare extinsa despre descoperirile lor. Dr. Milner a declarat ca descoperirea nattokinazei reprezinta cea mai importanta evolutie in prevenirea si tratamentul bolilor cardiovasculare.Trombul reprezinta rezultatul final al coagularii sangelui. Trombii sunt necesari in mod normal pentru realizarea hemostazei care opreste hemoragia. Este o formatiune solida constituita in principal dintr-o proteina numita fibrina, ce repara vasul de sange deteriorat si stopeaza sangerarea. Odată ce hemoragia se opreste si vasul de sange deteriorat este reparat, trombii sunt degradati. Acest fenomen se numeste actiune fibrinolitica.

Cu toate acestea, atunci cand exista un dezechilibru intre producerea trombusului (coagulare) si degradarea acestuia (fibrinoliza) sau cand trombii sunt degradati cu dificultate din cauza imbatranirii sau a stresului, cheagurile se acumulează in vasele de sânge. Aceste formatiuni provoaca tromboze si declanseaza infarctul cardiac, cerebral, pulmonar sau mezenteric atunci cand blocheaza vasele inimii, creierului, plamanilor sau ale intestinului.
Cercetarile efectuate(1) au demonstrat functiile nattokinazei, care includ:
– degradarea directa a fibrinei (componenta principala a trombilor);
– activarea pro-urokinazei (precursor pentru urokinaza, care este o enzima trombolitica din organism);
– cresterea cantitatii de activator de plasminogen tisular (t-PA), care determina producerea plasminei, o alta enzima trombolitica;
– degradarea inhibitorului de activator al plasminogenului PAI-1;
– reducerea timpului de liza a euglobulinei;

De asemenea, s-a demonstrat(2) ca nattokinaza imbunatateste fluxul sangvin prin inhibarea agregarii plachetare si a formarii trombilor Aceste functii duc la imbunatatirea activitatii trombolitice. Mai mult decat atat, a fost confirmata(3) si reducerea tensiunii arteriale.
Cercetatorii japonezi recomanda ca nattokinaza sa fie administrata seara, inainte de culcare, pentru a contracara riscul crescut de formare a trombilor in starea de repaus prelungit din timpul somnului nocturn. Este usor sa utilizam suplimentele care contin nattokinaza la acea ora decat sa ingeram alimentele „natto” inainte de somn, mai ales ca mancarea respectiva este bogata in calorii si purine.
Nivelul activitatii nattokinazei in alimentele de tip „natto” variaza in functie de felul in care sunt gatite sau preparate. In schimb ingredientele din suplimentele alimentare sunt mai stabile. Prin urmare, suplimentele ofera adesea un nivel mai stabil al activitatii nattokinazei.
Alimentele respective au gustul si aroma uneori greu de suportat atat de catre consumatori cat si de catre persoanele din jurul lor. Suplimentele nutritive cu nattokinaza nu ridica asemenea
probleme.
Medicii japonezi recomanda ca nattokinaza sa fie administrata in mod regulat persoanelor care:
– au varsta de peste 40 de ani,
– sunt stresate,
– au hipertensiune arteriala,
– au o vascozitate crescuta a sangelui din cauza hiperlipidemiei sau diabetului.
Studiile cercetatorilor chinezi(4) sugereaza ca administrarea suplimentelor cu nattokinaza este o modalitate eficienta de a frana progresia aterosclerozei si de a scadea lipidele din sange. Este o posibila alternativa la statine, deoarece poate reduce ateroscleroza si in consecinta poate preveni atacul cardiovascular si accidentul vascular cerebral.
Cercetatorii japonezi(5) au aratat ca nattokinaza reprezinta o terapie alternativa pentru polipoza nazala si pentru astmul bronsic, prin actiunea fibrinolitica si prin fluidizarea secretiei mucoase.
Au fost studiate(6) efectele benefice ale nattokinazei, ca agent fibrinolitic, in tratamentul infectiilor cu stafilococul auriu.
Cercetatorii(7,8,9) au descoperit ca nattokinaza, singura sau alaturi de alte enzime, cum este serrapeptaza despre care vom vorbi, reprezinta o potentiala terapie complemetara in cazul dementei Alzheimer.
Viermele de matase ne ofera al doilea super erou despre care va vom vorbi. Catre sfarsitul anilor ’60, a fost descoperita o tulpina nepatogena (E-15) a bacteriei Serratia care populeaza intestinul acestor viermi. Bacteria respectiva produce o enzima miraculoasa, care a fost botezata serratiopeptidaza sau serrapeptaza, dupa numele microorganismului. Cu ajutorul acestei substante, viermele respectiv dizolva coconul (gogoasa) in care se dezvolta, pentru a-si continua evolutia.
Beneficiile serrapeptazei pentru organismul uman sunt datorate capacitatii acesteia de a dizolva si inlatura substantele reziduale si tesuturile moarte. Tratamentul leziunilor cicatriceale cu serrapeptaza este foarte des utilizat, ca o consecinta a proprietatilor acesteia.
Serrapeptaza este cea mai puternica enzima proteolitica furnizata de suplimentele nutritive. Actioneaza in special asupra a trei proteine:
1. Bradikinina este o proteina care determina dilatarea vaselor de sânge. De asemenea, declanseaza un flux de lichide spre tesuturile care inconjoara vasele de sange, ce poate duce la edeme (umflaturi) si durere.
2. Cazeina este una dintre principalele proteine continute de produsele lactate. Cazeina formeaza aglomerari care pot impiedica alimentele sa fie complet digerate. Acest lucru permite complexelor de proteine care cauzeaza alergii sa intre in intestinul subtire. Chiar si atunci cand aceste proteine nu declanseaza alergii sau reacții de sensibilizare la alimente, acestea exista intr-o forma pe care organismul nu o poate absorbi si care hranesc numai bacterii patogene.
3. Fibrina este o proteina implicata in formarea cheagurilor de sange (trombi) pe care le solidarizeaza intr-o retea. Micile tumori canceroase si coloniile anumitor bacterii patogene sechestreaza cantitati de fibrina care le acopera si le feresc astfel sa fie detectate de către sistemul imunitar.
Serrapeptaza ajuta de asemenea la descompunerea unor proteine aderente asociate colagenului din unele alimente ingerate. S-au raportat mai putine alergii alimentare si o digestie mai buna a alimentelor bogate in proteine.
Cea mai frecventa utilizare a suplimentelor cu serrapeptaza este tratarea sinuzitei. Aceasta este, de asemenea, cea mai bine studiata indicatie a enzimei viermilor de matase. Un exemplu este studiul(10) Institutului de Otorinolaringologie Clinica din Napoli, Italia, care a aratat efectele benefice antiinflamatoare si analgezice in afectiunile nasului, urechilor si gatului
O alta indicatie a produselor cu serrapeptaza este tratarea infectiilor, conform studiilor care au evidentiat:
– Reducerea invaziei stafilococilor aurii asupra celulelor osoase tinere (osteoblaste)(11);
– Combinarea sinergica a serrapeptidazei cu antibioterapia in infectiile pulmonare(12);
– Utilizarea cu succes a serrapeptazei in infectiile cu stafilococul auriu(13);
– Reducerea rezistentei stafilococului auriu la antibiotic prin administrarea serrapeptazei(14) .
Afectiunile dento-maxilo-faciale beneficiaza din ce in ce mai mult de tratamentele cu serrapeptaza, pe baza mai multor studii legate de:
– Efectele benefice ale serrapeptazei dupa interventia chirurgicala (antrotomia) orala(15);
– Ajutorul serrapeptazei in tratamentul chirurgical si antibiotic al periimplantitelor, infectii aparute la interfata dintre os si implantul dentar(16);
– Utilizarea serrapeptazei in tratamentul pacientilor cu periodontite generalizate, infectii grave ale gingiilor care duc la pierderea dintilor(17);
Cosmo Pharm a imbinat in produsul „NATTOKINAZA SERRAPEPTAZA” toate beneficiile celor doua enzime proteolitice din surse naturale. Nattokinaza este obținuta din hrana traditionala japoneza (Natto), boabe de soia fermentate cu Bacillus Subtilis Natto. Serrapeptaza (Serratiopeptidaza) se obtine prin fermentația controlată a tulpinilor nepatogene ale bacteriei Serratia spp.
Rezumam beneficiile suplimentului in cateva randuri.
Astfel, Nattokinaza contribuie la cresterea capacitatii naturale a organismului de a lupta impotriva formarii cheagurilor de sange. Dizolva fibrina prin stimularea productiei naturale de plasmina si altor agenti anticoagulanti in organism.
Datorita proprietatii sale de a stimula productia endogena de plasmina, nattokinaza ajuta la reducerea fibroamelor si a cheagurilor de sange.
De asemenea si Serrapeptaza contribuie la scaderea riscului formarii cheagurilor de sange la nivel cardiovascular, cerebral, renal, hepatic, datorita proprietatilor antitrombotice.
Serrapeptaza, recunoscuta pentru efectele antiinflamatoare si de reducere a durerii, actioneaza sinergic cu nattokinaza pentru o eficienta sporita in protejarea sistemului circulator, reducerea inflamatiilor si pastrarea presiunii arteriale normale.
Cele doua enzime confera produsului Nattokinaza Serrapeptaza de la Cosmo Pharm capacitatea de a exercita mai multe actiuni terapeutice, dintre care mentionam cateva:
• Sustinerea sanataţii sistemului cardiovascular.
• Protejarea vaselelor de sange.
• Impiedicarea formarii cheagurilor de sange si imbunatatirea circulatiei sangelui.
• Mentinerea nivelului normal al colesterolului şi al presiunii arteriale.
• Favorizarea eliminarii mucusului la nivelul cailor aeriene şi a sinusurilor.
• Drenarea fluidelor acumulate in jurul plagilor si contributia la inlaturarea cicatricilor, vanatailor si umflaturilor.
• Contribuie la amplificarea actiunii specifice a antibioticelor.
Detaliile cu privire la compozitie, efecte, beneficii si indicatii terapeutice se pot afla prin accesarea link-ului https://www.cosmopharm.eu/produs/nattokinaza-serrapeptaza/
In concluzie, nattokinaza si serrapeptaza sunt doua forte terapeutice naturale care trebuie luate in considerare pentru susținerea aparatului cardio-vascular, neutralizarea si eliminarea substantelor toxice precum si pentru combaterea inflamatiilor si infectiilor. Aceste forte trebuie sa se alieze cu dieta sanatoasa, exercitiile fizice si reducerea stresului, pentru un organism sanatos.
Bibliografie:
(1) Nattokinase: An Oral Antithrombotic Agent for the Prevention of Cardiovascular Disease. Weng Y, Yao J, Sparks S, Wang KY. Int J Mol Sci. 2017 Feb 28.
(2) Nattokinase improves blood flow by inhibiting platelet aggregation and thrombus formation. Jang JY, Kim TS, Cai J, Kim J, Kim Y, Shin K, Kim KS, Park SK, Lee SP, Choi EK, Rhee MH, Kim YB. Lab Anim Res. 2013 Dec 2.
(3) Consumption of nattokinase is associated with reduced blood pressure and von Willebrand factor, a cardiovascular risk marker: results from a randomized, double-blind, placebo-controlled, multicenter North American clinical trial. Jensen GS, Lenninger M, Ero MP, Benson KF. Integr Blood Press Control. 2016 Oct Antioxidation, angiotensin converting enzyme inhibition activity, nattokinase, and antihypertension of Bacillus subtilis (natto)-fermented pigeon pea. Lee BH, Lai YS, Wu SC. J Food Drug Anal. 2015 Dec 23.
(4) A clinical study on the effect of nattokinase on carotid artery atherosclerosis and hyperlipidaemia. Ren NN, Chen HJ, Li Y, Mcgowan GW, Lin YG. Zhonghua Yi Xue Za Zhi. 2017 Jul 11; Mechanisms of Nattokinase in protection of cerebral ischemia. Ji H, Yu L, Liu K, Yu Z, Zhang Q, Zou F, Liu B. Eur J Pharmacol. 2014 Dec 15.
(5) Nattokinase, profibrinolytic enzyme, effectively shrinks the nasal polyp tissue and decreases viscosity of mucus. Takabayashi T, Imoto Y, Sakashita M, Kato Y, Tokunaga T, Yoshida K, Narita N, Ishizuka T, Fujieda S. Allergol Int. 2017 Oct.
(6) Novel treatment of Staphylococcus aureus device-related infections using fibrinolytic agents. Hogan S, O’Gara JP, O’Neill E. Antimicrob Agents Chemother. 2017 Dec 4.
(7) Development of surface-engineered PLGA nanoparticulate-delivery system of Tet1-conjugated nattokinase enzyme for inhibition of Aβ40 plaques in Alzheimer’s disease. Bhatt PC, Verma A, Al-Abbasi FA, Anwar F, Kumar V, Panda BP. Int J Nanomedicine. 2017 Dec 13.
(8) Attenuation of neurobehavioral and neurochemical abnormalities in animal model of cognitive deficits of Alzheimer’s disease by fermented soybean nanonutraceutical. Bhatt PC, Pathak S, Kumar V, Panda BP. Inflammopharmacology. 2017 Aug 8.
(9) Serrapeptase and nattokinase intervention for relieving Alzheimer’s disease pathophysiology in rat model. Fadl NN, Ahmed HH, Booles HF, Sayed AH. Hum Exp Toxicol. 2013 Jul.
(10) Mazzone A, et al. Evaluation of serratia peptidase in acute or chronic inflammation of otorhinolaryngology pathology: a multicentre, double-blind, randomized trial versus placebo. J Int Med Res.; 1990.
(11) Serratiopeptidase reduces the invasion of osteoblasts by Staphylococcus aureus – Selan L, Papa R, Ermocida A, Cellini A, Ettorre E, Vrenna G, Campoccia D, Montanaro L, Arciola CR, Artini M – Int J Immunopathol Pharmacol. 2017 Dec.
(12) Pulmonary delivery of synergistic combination of fluoroquinolone antibiotic complemented with proteolytic enzyme: A novel antimicrobial and antibiofilm strategy. Gupta PV, Nirwane AM, Belubbi T, Nagarsenker MS – Nanomedicine. 2017 Oct.
(13) Potential use of targeted enzymatic agents in the treatment of Staphylococcus aureus biofilm-related infections – Hogan S, Zapotoczna M, Stevens NT, Humphreys H, O’Gara JP, O’Neill E. – J Hosp Infect. 2017 Jun.
(14) A new anti-infective strategy to reduce the spreading of antibiotic resistance by the action on adhesion-mediated virulence factors in Staphylococcus aureus. Papa R, Artini M, Cellini A, Tilotta M, Galano E, Pucci P, Amoresano A, Selan L. Microb Pathog. 2013 Oct.
(15) Tachibana M, et al. A multi-centre, double-blind study of serrapeptase versus placebo in post-antrotomy buccal swelling. Pharmatherapeutica. 1984.
(16) Combination therapy including serratiopeptidase improves outcomes of mechanical-antibiotic treatment of periimplantitis. Sannino G, Gigola P, Puttini M, Pera F, Passariello C. Int J Immunopathol Pharmacol. 2013 Jul-Sep.
(17) Pathogenetic substantiation of using peptidases in the treatment of patients with generalized periodontitis. Serheieva IIe. Fiziol Zh. 2013.

Produse recomandate