ADHD (tulburarea hiperactiva cu deficit de atentie)
25 octombrie 2019Cum Scapam De Dislipidemie Mixta – Grasimile Din Sange
25 octombrie 2019Deshidratarea apare atunci cand apa si mineralele se pierd foarte usor, iar bebelusul nu consuma suficiente lichide pentru a compensa lipsa lor. Dintre toate categoriile de varsta, bebelusii (in special cei cu varsta de pana intrun an) si varstnicii au un risc mai ridicat sa se deshidrateze.
Deshidratarea poate aparea ca rezultat al diareei, varsaturilor, aportului insuficient de lichide, o combinatie a acestora sau cand sufera de anumite afectiuni printre care si diabetul zaharat. In cazuri rare, transpiratiile sau mictiunile frecvente pot cauza deshidratare.
Spre deosebire de copiii mai mari, sugarii nu pot oferi indicii atunci cand le este sete, ceea ce face ca riscul deshidratarii sa fie mai important. In aceste conditii, este vital ca parintii sa recunoasca din timp indiciile acestei probleme. Copiii mici si sugarii sunt mai predispusi la deshidratare decat adultii si copiii mai mari.
SEMNELE DESHIDRATARII INCLUD:
- Gura uscata
- Lipsa lacrimilor in timpul plansului
- Piele rece si uscata
- Iritabilitate
- Somnolenta sau ameteala
- Mictiuni mai putin frecvente, <2-3 /zi sau mai putine scutece umede decat de obicei
- Ochi infundati in orbite
Tipuri de deshidratare
1. Deshidratarea extracelulara (moderata) se caracterizeaza prin:
- pierdere in greutate
- semne de hipovolemie : tahicardie, hipotensiune arteriala, alungirea timpului de recolorare, oliguria, tegumente marmorate, extremitati reci, vene jugulare colabate, pana la colaps.
- Hemoconcentratie, insuficienta renala functionala
- Pliu cutanat persistent, depresia fontanelei, piele uscata, cearcane
2. Deshidratarea intracelulara (severa) se caracterizeaza prin:
- sete puterrnica, mucoase uscate, hipotonia globilor oculari, tulburari neurologice, febra.
CUM DEPASIM DESHIDRATAREA?
Cheia este inlocuirea fluidelor si restaurarea fluidelor organismului la niveluri normale.
Un copil care este alaptat la san trebuie sa continue a fi ingrijit chiar si pe perioada rehidratarii, cu exceptia varsaturilor repetate. Solutiile de rehidratare orala sunt necesar a fi administrate intre mese. Pe perioada rehidratarii, se stopeaza formulele de lapte la copiii hraniti in acest mod si se reiau de indata ce copilul nu mai prezinta semne de deshidratare. De asemenea, sunt interzise apa, ceaiul, sucul de fructe sau supa de pui. Acestea nu au aportul necesar de zahar si saruri si pot inrautati diareea. Cand copilul este rehidratat, acesta poate servi o dieta normala, inclusiv alaptare la san, formule sau lapte. Se intampla ca anumiti copii deshidratati sa nu dea semne de revenire sub efectul solutiilor de rehidratare orala, in special daca au diaree exploziva sau daca vomita des. Cand fluidele pierdute nu pot fi inlocuite astfel, un copil poate necesita fluide administrate intravenos in spital.
MANAGEMENTUL DESHIDRATARII:
- ≤ 5% din greutatea corporala: solutii de rehidratare orala, frecvent, in cantitati mici;
- 5-10% din greutatea corporala:
- incercare de rehidratare orala
- rehidratare intravenoasa sau in caz de esec, cu sonda nazogastrica
- ≥10% din greutatea corporala:
- urgenta terapeutica
- rehidratare intravenoasa, chiar expansiune volemica in caz de hipovolemie
DIAREEA ACUTA
Diareea face referire la scaunele moi sau apoase sau la o frecventa crescuta a acestora. Desi este o afectiune comuna si rareori pune probleme, este important de stiut cand trebuie cerut ajutor. Aceasta poate conduce la deshidratare si la dezechilibru hidroelectrolitic. Poate fi destul de serioasa daca nu se intervine prompt.
Scaunele copiilor pot varia ca rezultat al dietei lor. Scaunele care sunt apoase, contin mucus sau sange reprezinta o modificare importanta care trebuie monitorizata. Prezenta vizibila a sangelui sau a scaunelor negre, „ca pacura”, nu este normala si necesita atentie medicala.
Este normal pentru copiii mici sa aiba 3 pana la 10 scaune/zi. Acestea difera in functie de alimentatie (laptele de mama sau formulele de lapte; copiii alaptati la san au de obicei scaune mai frecvente). Copiii mai mari au de obicei 1 pana la 2 scaune/zi.
CAUZELE DIAREEI ACUTE:
- Cauze virale – cele mai frecvente (80% din cazuri): rotavirus (cel mai frecvent), adenovirus, CMV
- Cauze bacteriene – Escherichia Coli patogen, Salmonella, Shigella, Campylobater jejuni, Vibrio cholerae, Clostridium difficile
- Cauze parazitare – Giardia intestinalis, Cryptosporidium hominis, Entamoeba hystolitica.
ATITUDINE
- Realimentare
- precoce;
- lapte fara lactoza in caz de teren fragil sau de diaree persistenta;
- hidrolizat de proteine din lapte de vaca pentru varsta < 3 luni.
- Tratamente asociate
- antibioterapie adaptata in caz de diaree bacteriana dovedita;
- antisecretorii- impreuna cu tratamentul de rehidratare pentru copiii peste 3 ani
- Preventie – reguli igieno-dietetice
PROBIOTICELE – CE TREBUIE INTELES?
Organizatia Mondiala a Sanatatii defineste probioticele ca fiind “microorganisme vii care administrate in cantitati adecvate confera gazdei beneficii aduse sanatatii”. Speciile Bifidobacterium si Lactobacillus sunt cele mai utilizate probiotice si multe mancaruri si suplimente alimentare le contin.
Un organism sanatos este cand intestinul copilului are o balanta adecvata de microflora benefica (bacterii bune). Microflora joaca un rol important in lupta contra virusilor patogeni, bacteriilor si drojdiilor. Acesta reprezinta o cale naturala de a imuniza pe cel mic astfel incat sa traiasca in siguranta si sa fie ferit de patogeni. Pe langa functia de a tine patogenii sub control, microflora joaca un rol vital in capacitatea copilului de a digera laptele.
Copiii care au lipsa de bacterii benefice pasesc pe drumul vietii cu dureri gastrointestinale ca gaze, colici si reflux. Ei pot suferi de asemenea de constipatie. Nu dobandesc imunitate si nu au abilitatea de a elimina toxinele. Deoarece 80% din sistemul imunitar este localizat in intestine, copiii care nu dezvolta o flora intestinala adecvata, au imunitatea scazuta. Sunt de asemenea vulnerabili la alergii si la multe probleme serioase, inclusiv autism.
Probioticele sunt administrate sugarilor cu scopul imbunatatirii sanatatii. Din studii si cercetari, s-a constatat o reducere a riscului de infectii gastro-intestinale, un risc scazut al utilizarii antibioticelor si o frecventa scazuta a colicilor sau a iritabilitatii (Braegger et al., 2011). Mai mult de atat, s-a evidentiat ca tulpinile de probiotice Lactobacillus sau Bifidobacterium reduc riscul de diaree la sugari si incidenta infectiilor respiratorii si a otitei acute medii.
SIGURANTA PROBIOTICELOR
- 1. FDA (Food & Drug Administration) a admis ca formula ProBioBaby® de la COSMO PHARM este sigura pentru sugarii si copii, confirmand statutul de “General recunoscut ca sigur” (GRAS) pentru aceasta categorie de persoane.
- 2. Tulpinile Rosell® sunt depozitate in “Colectia Nationala de Culturi de Microorganisme, Institutul Pasteur”, din Franta.
- 3. Expertii canadieni recomanda acesta formula specificand ca : “Ajuta la intarirea sistemului natural de aparare a organismului la copii, inclusive sugari in varsta de peste 3 luni (NPN 80019993)”.
- 4. Studiul Clinic Manzano et al (Siguranta si toleranta a 3 tulpini de probiotice in sanatatea copiilor) a relevat faptul ca ProBIOBaby (ProbioKid®) are un profil ridicat de siguranta si este bine tolerat de categoria de varsta monitorizata.
DE RETINUT!
- Diareea este frecventa la copiii sub 5 ani
- Gastroenterita, de obicei cauzata de un virus, este cauza cea mai frecventa a diareei
- Copiii ar trebui consultati de un medic daca apar semne ingrijoratoare (deshidratare importanta, durere abdominala severa, febra, sange in scaun, refuza rehidratarea orala)
- Deshidratarea apare daca diareea este severa si dureaza mult timp
- In majoritatea cazurilor, revenirea la normal implica inlocuirea fluidelor pierdute. Sarurile de rehidratare orala sunt recomandate pentru restabilirea echilibrului. Ele reprezinta o bautura cu o compozitie perfect echilibrata de apa, saruri si zahar. Sarea si zaharul continute de aceste bauturi ajuta apa sa se absoarba mai usor in corp. Este foarte important ca micutul sa fi rehidratat inainte de a introduce din nou alimente solide.
- Nu se administreaza medicamente pentru a stopa diareea la copiii sub 12 ani. Nu sunt sigure pentru copii datorita posibilelor complicatii serioase.
- Studiile au aratat ca administrarea probioticelor au scurtat perioada emisiei de scaune diareice cu o zi.
- Bacteriile benefice (probioticele) au o contributie majora in diferite tipuri de diaree.