Aceasta afectiune reprezinta o boala metabolica caracterizata prin valori anormale ale grasimilor (lipidelor) din sange. Are loc cresterea colesterolului din plasma si/sau cresterea trigliceridelor. De asemenea, dislipidemia mixta poate fi caracterizata si de nivelul de colesterol HDL (“colesterol bun”) prea scazut, fapt ce contribuie la declansarea si evolutia aterosclerozei.
Dislipidemia apare in general asociata cu alte boli metabolice: obezitate, diabet zaharat de tip 2, hipertensiune arteriala, afectiuni ce cresc la randul lor riscul cardiovascular. Dislipidemia mixta se caracterizeaza printrun nivel ridicat al LDL-colesterol, nivel scazut de HDL-colesterol precum si nivel crescut al trigliceridelor. Acestia prezinta un risc crescut de afectiune coronariana.
Ce este dislipidemia mixtă?
Dislipidemia mixta este o tulburare genetică care trece de la un membru al familiei la altul prin gene. Dacă aveți dislipidemie mixta, înseamnă că aveți niveluri mai mari decât de obicei de:
*colesterolul
*trigliceride
*alte lipide in sânge
Tulburarea poate contribui la boli de inimă și atacuri de cord precoce. Diabetul, hipotiroidismul, obezitatea și tulburările legate de consumul de alcool pot agrava starea.
În țările occidentale, dislipidemia mixtă afectează 1% din populație, ceea ce o face cea mai frecventă tulburare lipidică moștenită.
Nivelurile ridicate de lipide legate de dislipidemia mixtă încep de obicei în anii adolescenței.
Vă explicăm mai multe despre această afecțiune, inclusiv:
*cauze
*riscuri
*la ce să te aștepți de la tratament
CE ESTE COLESTEROLUL?
Colesterolul este o substanta lipidica care se gaseste in toate celulele organismului. El indeplineste un rol important in sanatatea noastra, intrucat ajuta la formarea membranelor celulare, constituie punctul de plecare al sintezei hormonilor in glandele suprarenale si in ovar si este de neinlocuit pentru indeplinirea anumitor functii. Colesterolul devine indispensabil lipidelor in momentul in care ele sunt transformate de catre ficat in acid biliar.
Colesterolul provine din doua surse: 75% se fabrica in ficat, in special in grasimile alimentare, iar 25% vine direct din alimente.
Colesterolul este o componenta importanta a membranelor celulare, precursor al acizilor biliari si al hormonilor steroizi. In plasma nu poate circula liber, ci sub forma de lipoproteine. Exista 3 clase majore de lipoproteine: LDL, HDL, VLDL. LDL este cea mai importanta forma de transport si are rol aterogen. In schimb, HDL colesterolul (“colesterol bun”), protejeaza sistemul arterial.
Dislipidemie mixta simptome
Dislipidemia mixta este o afectiune tacuta si reprezinta o patologie tot mai intalnita azi. Ai putea avea dislipidemie și nu știi niciodată.
La fel ca hipertensiunea arterială, colesterolul ridicat nu are simptome evidente. Este adesea descoperit în timpul unui test de sânge de rutină.
Nivelurile ridicate de colesterol LDL sunt asociate cu:
– Boala arterelor coronariene, care inseamna blocarea arterelor inimii (poate duce la dureri în piept și în cele din urmă la un atac de cord);
– Boala arterelor periferice, care inseamna blocarea arterelor picioarelor (principalul simptom este durerea de picioare cand mergi).
Pacientii tind sa neglijeze aceasta problema cu consecinte foarte grave. In ultimii ani, tot mai multi tineri au fost depistati cu sindrom metabolic, ceea ce este o alaturare de factori de risc cardio-vascular: hipertensiunea arteriala, dislipidemie, glicemie modificata, obezitate.
Dislipidemia este una dintre afectiunile care contribuie semnificativ la aparitia sau agravarea bolilor cardiace, in special a aterosclerozei.
DISLIPIDEMIE MIXTA CAUZE?
Acestea se impart in cause primare (genetice) si cauze secundare (stil de viata).
Cauzele genetice semnifica producerea excesiva si eliminarea defectuoasa a colesterolului si a trigliceridelor ca urmare a unor mutatii genetice. Pe scurt, inseamna o predispozitie a organismului sa produca prea mult colesterol “rau” si prea putin “bun”. In general, la copii apare dislipidemia cauzata de acesti factori.
Cauzele secundare sunt exemplificate prin dieta bogata in colesterol, grasimi saturate, consum excesiv de alcool, fumat, diabet zaharat, hipotiroidism, afectiuni renale cronice, afectiuni ale ficatului, pancreatita, gamapatiile monoclonale, administrarea pe termen lung a anumitor medicamente (estrogeni, corticosteroizi, contraceptive orale, antivirale HIV, etc.). Cauza majora de dislipidemie secundara o reprezinta dieta bogata in grasimi saturate (prajeli, dulciuri concentrate, produse de tip fast-food) si saraca in grasimi nesaturate (uleiul de peste, uleiul de masline).
De asemenea, cauze importante sunt obezitatea si diabetul zaharat de tip II prin rezistenta la insulina pe care o produce. Faptul ca glucoza nu mai poate fi metabolizata determina acumularea ei in organele interne (obezitate viscerala), tesut conjunctiv, vase de sange, cu declansarea bolilor cardiovasculare, a ficatului steatozic si a diabetului zaharat formand astfel un cerc vicios.
Dislipidemia nu provoaca de regula nici un simptom evident. Exista insa si situatii in care aceasta poate declansa simptome precum: ameteli, probleme de echilibru, dureri de gamba in timpul mersului, dureri in zona pieptului din cauza vascularizarii insuficiente a inimii, dureri abdominale cauzate de hipertrigliceridemie.
MASURI PENTRU DEPISTAREA DISLIPIDEMIEI
Nivelurile de lipoproteine si, prin urmare, lipide, in special a colesterolului LDL, cresc usor odata cu varsta. In plus, nivelurile sunt in mod normal putin mai mari la barbati decat la femei. In cazul acestora din urma, cresc dupa menopauza. Un nivel limita al colesterolului total este considerat 200 mg/dL. Daca valoarea de 200 a colesterolului total este depasita, este nevoie de investigatii suplimentare si se instituie tratament adecvat. Daca valoarea colesterolului bun LDL este sub 70, riscul de a dezvolta o boala de inima este foarte ridicat.
Valoarea maxima admisa a trigliceridelor este de 150 mg/dL. Persoanele cu valori mai mari, care au asociate si alte afectiuni (diabet, boli renale, antecedente familiale de ateroscleroza) au un risc crescut de atac de cord sau accident vascular cerebral.
Testul de sange care poarta denumirea de profil lipidic este cel care ajuta medicul sa puna diagnosticul corect. Profilul lipidic include colesterolul total, trigliceridele, colesterol HDL si colesterol LDL.
In prima instanta, terapia presupune reducerea greutatii corporale, o dieta saraca in grasimi saturate si exercitii fizice. Daca aceste schimbari nu sunt suficiente si nu dau rezultate, se recurge si la medicamente de reducere a nivelului lipidelor din sange. Rolul esential in vindecare este modificarea stilului de viata: trebuie sa inlaturam sedentarismul, consumul de alcool, fumatul. In Romania, peste 7 milioane de persoane sufera de boli cardiovasculare si peste 150.000 isi pierd in fiecare an viata din cauza lor. Un studiu recent a aratat ca scaderea LDL – colesterolului cu 1 mmol/l a redus de 5 ori riscul de evenimente vasculare majore (infarctul miocardic, AVC, revascularizatia coronariana).
CONSECINTELE DISLIPIDEMIEI
- Factor de risc pentru bolile cardiovasculare
- Ateroscleoza
- Boala vasculara periferica
- Pancreatita acuta (determinata de hipertrigliceridemie)
SCREENING:
- adulti peste 20 de ani
- testare la persoanele sub 20 de ani daca exista factori de risc – istoric familial de: dislipidemie, boli cardiovasculare precoce (<55 ani), obezitate.
DISLIPIDEMIA LA COPIL
Cercetatorii au descoperit ca majoritatea afectiunilor cardiovasculare aparute dupa varsta de 35 de ani se datoreaza anomaliilor lipidice (dislipidemiilor) din timpul copilariei. In Romania, anomaliile lipidice la copii sunt in crestere si la fel si numarul de copii obezi, obezitatea aflandu-se in stransa legatura cu nivelul ridicat de lipide din sange.
Cauzele dislipidemiei, in ordinea frecventei, sunt: obezitatea, alimentatia dezordonata a mamei in timpul sarcinii, alimentatia dezordonata a copilului inca din primii ani de viata, alimentatia de tip fast-food si junk-food, afectiuni ale ficatului (hepatita, ciroza biliara), afectiuni ale rinichilor, afectiuni endocrine (diabet, hipotiroidism, hipercalcemie, lipodistrofie), sindroame genetice (lupus eritematos sistemic).
Pentru majoritatea copiilor care sufera de dislipidemie, cauza o reprezinta un amestec de factori genetici si de mediu. Principala cauza la copii ramane insa obezitatea.
In functie de afectiunea si/sau defectul genetic care provoaca dislipidemia copilului, exista patru tipuri de dislipidemie: hipercolesterolemia, hipertrigliceridemia, hiperlipemia combinata si hipoalfalipoproteinemia.
Hipercolesterolemia apare atunci cand colesterolul total sau lipoproteinele cu densitate mica LDL (colesterolul rau) au valori peste cele normale. Hipercolesterolemia este asimptomatica la copii si deci, mai greu de depistat. Daca nu este depistata si tratata, prognosticul este la fel de ingrijorator: angina pectorala incepand cu varsta de 30 de ani si 50% sanse de infarct miocardic pana la varsta de 60 de ani.
Hipertrigliceridemia – se defineste prin valori crescute ale trigliceridelor: mai mari decat 100 mg/dl in prima decada de viata si mai mare de 130 mg/dl dupa varsta de 10 ani. La copii, nu s-a stabilit o relatie clara intre hipertrigliceridemie si riscul de boala cardiovasculara, dar s-a demonstrat riscul de pancreatita severa.
Hiperlipemia combinata este indusa de un defect genetic (transmis prin gene de la parinti sau aparut in timpul vietii intrauterine) si consta in valori crescute ale colesterolului si trigliceridelor.
Hipoalfalipoproteinemia este de asemenea indusa de un defect genetic si consta in valori sub cele normale ale lipoproteinelor cu densitate mare HDL (colesterolul bun).
Medicul va incepe investigatiile necesare in urmatoarele cazuri:
- Copilul este obez sau supraponderal;
- Copilul sufera de diabet zaharat, hepatita, hipotiroidism sau lupus eritematos;
- Istoric familial de hipercolesterolemie sau alte dislipidemii;
- Istoric familial cu boala coronarianã precoce (aparuta pana la varsta de 50 de ani), infarct miocardic, afectiuni cerebrovasculare si cardiovasculare.
La varsta de 2-3 ani, nivelul de colesterol al micutului se stabilizeaza, indiferent daca se afla sub sau peste valorile normale. In acest moment poate incepe screening-ul dislipidemiei (evaluare si control) – copilului i se va masura initial doar nivelul colesterolului total. Daca valorile se afla in limite normale, analiza se va repeta peste 4 ani, dar daca valoarea este mai mare decat cea normala atunci copilul va face analize complexe (colesterol total, LDL, HDL, TG).
Dislipidemie Tratament
Dislipidemia mixtă este o afecțiune moștenită fără vindecare completă.
Scopul tratamentului este de a reduce riscul bolilor de inimă și a complicațiilor acesteia.
Planul de tratament va depinde de:
*vârsta la care este diagnosticata
*cât de ridicate sunt nivelurile de lipide
*dacă ai simptome precum dureri în piept
Primul pas în tratament este, de obicei, ca medicul să vă recomande unele adaptări ale stilului de viață, ajutând la reducerea nivelului de colesterol.
Baza oricarui tratament impotriva dislipidemiei este formarea si mentinerea unei greutati corporale potrivite sexului si varstei copilului. Dieta copiilor cu dislipidemie se bazeaza pe reducerea acizilor grasi saturati si a alimentelor cu colesterol rau. In schimb, se poate suplimenta numarul alimentelor care contin acizi grasi nesaturati si fibre. Dieta trebuie insotita de exercitiu fizic regulat.
DE CE ESTE RECOMANDAT ULEIUL DE PESTE?
Persoanele care consuma alimente bogate in acizi grasi omega-3 au un nivel mai ridicat de colesterol bun HDL, care ajuta la mentinerea sanatatii inimii si valori mai scazute de trigliceride. Multe studii au demonstrat ca suplimentele de ulei de peste reduc nivelul trigliceridelor.
Pestele gras contine doi acizi grasi Omega 3: acid eicosapentaenoic, sau EPA, și acid docosahexaenoic, sau DHA. Grasimile Omega 3 din uleiul de peste scad nivelul de colesterol, previn aritmia cardiaca ce poate cauza moarte subita si incetinesc procesul de formare a placii de aterom pe pereții vaselor de sange. EPA si DHA protejeaza sanatatea si prin reducerea nivelului de trigliceride.
Uleiul de pește scade nivelul trigliceridelor prin diminuarea producției de VLDL si prin creșterea cantitații de VLDL eliminat din organism, susține un raport publicat in mai 2012, in „Biochimica et Biophysica Acta (BBA) — Molecular and Cell Biology of Lipids”.
DE RETINUT!
Prescrierea unei retete cu ulei de krill sau de peste in doze zilnice de 3 grame poate diminua nivelul de trigliceride cu pana la 20-50 de procente, potrivit raportului publicat in „Biochimica et Biophysica Acta”.