DISFUNCTIA ERECTILA – EXISTA SPERANTA
25 octombrie 2022Super Beauty®: Frumusete de la interior spre exterior!
10 noiembrie 2022Insuficienta venoasa cronica reprezinta o disfunctie a sistemului venos prin incontinenta valvulara care afecteaza sistemul venos superficial, pe cel profund, sau pe amandoua cu sau fara obstructie venoasa asociata.
Ea poate fi esentiala (in marea majoritate a cazurilor) sau dobandita, in legatura cu o anomalie a retelei venoase profunde. Varicele pot fi silentioase si sa se evidentieze printr-un prejudiciu estetic sau sa emita semne de IVC.
Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, varicele se definesc ca “vene devenite patologic dilatate si sinuoase adeseori prin incontinenta valvulelor lor”, care se umfla si se inflameaza. Venele varicoase sunt vene largi, proeminente, palpabile si vizibile la suprafata pielii, localizate la nivelul gambei si al coapsei.
Factorii favorizanti ai varicelor sunt:
- Varsta – Varicele apar odata cu inaintarea in varsta cand venele isi pierd din elasticitate. Capacitatea acestora de a se contracta si de a permite sangelui sa circule in sens unidirectional scade din ce in ce mai mult.
- Obezitatea
- Sarcina cu simptome inca din primul trimestru – in perioada sarcinii, are loc o presiune exercitata de fat asupra regiunii abdominale si pelvine care ingreuneaza intoarcerea venoasa. Pe langa acest lucru, femeile au parte de schimbari hormonale majore si astfel presiunea de la nivelul venelor poate creste ceea ce poate declansa dezvoltarea varicelor.
- Teren genetic – boala varicoasa in familie
- Hipertensiune arteriala
- Ridicare de greutati
- Sedentarism
- Constipatie cronica
CLASIFICAREA VARICELOR
Varicele pot fi:
- esentiale – cele mai frecvente, afecteaza in special femeia
- Secundare care se impart in : postflebitice prin distructie valvulara, congenitale cu agenezie a venelor profunde, compresie pelviana tumorala sau de alt tip.
Cauza varicelor este rezultatul unei boli a sistemului venos din profunzimea piciorului ce poarta numele de insuficienta venoasa. Boala varicoasa poate fi congenitala, poate aparea dupa traumatisme sau raniri ale piciorului, dar principala cauza a varicelor este functionarea proasta a valvelor de pe traiectul venelor piciorului. Aceste valve venoase nefunctionale fac ca sangele sa fie oprit la nivelul picioarelor, ceea ce duce la cresterea presiunii in venele picioarelor. In timp, pot aparea complicatii ale varicelor cum sunt : durere, edeme, modificari ale pielii la nivelul gambei, tromboza si ulcer varicos.
VARICELE DIN PUNCT DE VEDERE CLINIC
Semnele functionale ce ne pot duce cu gandul la varice sunt:
- Jena legata de varicele inestetice,
- Greutate, apasare, oboseala in ortostatism,
- Sindromul picioarelor nelinistite ce se caracterizeaza prin senzatie de “furnicaturi” la nivelul gambelor. Pacientul este obligat sa miste picioarele pentru a le face sa dispara,
- Claudicatia venoasa (mai rara) apare la mai multe saptamani dupa o tromboza si se caracterizeaza prin mialgii de efort.
De cele mai multe ori, singurul semn evident al prezentei varicelor este cel de ordin estetic, tratamentul pentru varice fiind unul cosmetic. Se intampla sa apara umflarea gleznei si a gambei, durere, crampe, mancarimi la nivelul picioarelor. In cazurile severe, pacientii intampina : ingrosarea si decolorarea pielii picioarelor, eczemele si in ultima instanta ulcerul varicos a carui vindecare este dificila si dureaza mult timp.
Edemul este uneori semnul cel mai precoce. El nu este specific, dar este strans legat de senzatia de greutate a picioarelor. Insuficienta limfatica, adeseori asociata, il agraveaza.
Evaluarea incontinentei valvulare se realizeaza prin tehnica Schwartz (transmiterea vibratiei prin percutie de-a lunguln traseului varicos semnifica incontinenta valvelor) sau prin proba Trendelenburg (daca venele raman goale la trecerea de la pozitia sezanda la ortostatism si daca ele se umplu la indepartarea garoului plasat la baza coapsei, valvele sunt incontinente).
Simptomele tind sa se inrautateasca la sfarsitul zilei.
PREINTAMPINAREA VARICELOR
Se poate realiza cu ajutorul unei alimentatii echilibrate si sanatoase, bazata pe cantitati mari de fibre si antioxidanti naturali, care impreuna cu exercitiile fizice practicate in mod regulat (mers pe bicicleta, urcat scarile, inot) ajuta la protejarea si mentinerea elasticitatii venelor. Alimentele precum alcoolul, zaharul si lactatele trebuie evitate. Acestea pot duce la dilatarea vaselor de sange si favorizeaza aparitia varicelor.
Purtarea zilnica a tocurilor inalte este un factor predispozant catre varice deoarece muschii gambelor nu mai pot pompa sange spre venele membrelor inferioare. Sunt de evitat de asemenea sosetele stranse pe picior care blocheaza circulatia si produc inflamarea venelor.
Se recomanda evitarea expunerii la temperature inalte (mai mult de 27 de grade Celsius) deoarece se favorizeaza vasodilatatia care accentueaza varicele. Un sfat al specialistilor care trebuie aplicat este hidratarea optima si masajul periodioc al picioarelor pentru a stimula circulatia sangelui. O alta recomandare este ridicarea membrelor inferioare pentru a asigura o drenare postural in timpul somnului. La pacientii cu istoric familial de probleme vasculare, venotonicele sunt de ales.
CLASELE SEVERITATII INSUFICIENTEI VENOASE CRONICE (Porter, 1988)
Clasa 0: Subiect fara jena functionala (cu sau fara varice)
Clasa 1: Insuficienta venoasa cronica minora
Prezenta semnelor functionale cu sau fara semne obiective de staza venoasa (afectare limitata in general la venele superficiale)
Clasa 2: Insuficienta venoasa cronica moderata
Tulburari trofice evidente fara ulcer sau fara antecedente de ulcer
Clasa 3: Insuficienta venoasa cronica severa
Tulburari trofice majore cu ulcere (frecvent afectare asociata a venelor profunde).
DE RETINUT !
Diagnosticul varicelor si/sau insuficientei venoase cronice este un diagnostic clinic. Examenul clinic poate fin completat cu o ecografie Doppler venoasa a membrelor inferioare preoperator, in prezenta ulcerelor membrelor inferioare sau pentru a confirma o tromboza venoasa si a o localiza.
CARE SUNT COMPLICATIILE VARICELOR ?
- Flebita superficiala sau paraflebita se caracterizeaza prin : durere, roseate, caldura, localizate in fata cordonului venos indurat. Ecografia Doppler confirma sediul superficial.
- Ruptura de varice si hemoragie
- Complicatii cutanate:
- tulburari trofice:
- eczema cu prurit si leziuni eritemato-scuamoase
- dermita ocra: colorare bruna a pielii la nivelul zonelor de staza
- atrofia alba Killian: placi deprimate de culoarea fildesului inconjurate de un halou pigmentat. Reflecta zone nevasculare consecutive microtrombozelor repetate.
- teleangiectaziile sau varicozitatile – apar in mod fiziologic, cu varsta.
- hipodermitele cronice sunt consecinta unei inflamatii cronice a grasimii subcutanate. Pielea treimii inferioare a gambei este fibroasa si indurata.
- ulcer varicos care se evidentiaza prin faptul ca este unic, de mari dimensiuni, cu margini netede si in general este putin dureros.
- tulburari trofice:
AVANTAJELE DIOSMINEI SI CASTANULUI SALBATIC ASUPRA VARICELOR
Diosmina este un principiu activ intalnit cel mai frecvent in isop si in iarba neagra. Beneficiile isopului le erau cunoscute vechilor civilizatii care le intrebuintau pentru curatarea templelor. Planta este mentionata si in Biblie, in Psalmul 50, al lui David: “Stropi-ma-vei cu isop si ma voi curati”. Diosmina, glicozid flavonoidic mai este intalnit in compozitia citricelor. Ea este utilizata ca agent terapeutic inca din 1969. Diosmina este considerata tonic venos, drenor limfatic, protector vascular si este folosita in preintampinarea si repararea varicelor si a hemoroizilor. Ea creste rezistenta si impermeabilitatea microcirculatiei venoase fiind indicate mai ales in cazurile de fragilitate capilara. Diosmina creste tonusul venos astfel incat sa impiedice stagnarea sangelui. Aceasta mareste rezistenta vasculara si diminueaza permeabilitatea vaselor. Fiind o flavonoida, aceasta are si proprietati antioxidante, antiinflamatoare.
In combinatie cu hesperidina, este utilizata cu succes in problemele produse de circulatia deficitara a sangelui la nivelul membrelor inferioare. Acest amestec cu actiune sinergica a avut in timpul studiilor si alte bonusuri in fragilitate vasculara si in insuficienta venoasa cronica.
Diosmina elimina neplacerile cauzate de functionarea defectuoasa a sistemului venos, ce se traduce prin senzatie de picioare grele, edeme ale membrelor inferioare, dureri, crampe nocturne la nivelul gambelor, precum si disconfortul provocat de hemoroizi, sindromul picioarelelor nelinistite.
Impreuna cu castanul salbatic si cu hesperidina, componente de baza ale produsului PREMIUM VENOTONIC Complex, are cea mai mare utilitate in combaterea venelor varicoase.
Castanele salbatice nu sunt comestibile. Cu toate acestea, au proprietati incredibile. Contin vitaminele C, K, B1, B2, grasimi, taninuri, flavonoide cu actiuni flebotonice, vasodilatatoare, antiinflamatoare, antiedematoase, anticoagulante. Remediile cu castan salbatic erau recomandate chiar de Hipocrate, parintele medicinei. In scop terapeutic, sunt folosite scoarta, florile, frunzele si semintele. Acestea actioneaza asupra peretilor celulari ai vaselor sangvine , pe care ii intaresc.
Produse Recomandate
-
NATTOKINAZA SERRAPEPTAZA – antitrombotic natural si drenor sinusal
97.31 leiAntitrombotic si antiinflamator natural. Drenor sinusal. Imbunatateste circulatia sangelui.
-
Venotonic Complex Pentru Varice, Hemoroizi, Ulcere Varicoase
35.57 leiCreste tonicitatea peretilor venosi si a valvelor venoase. Sustine circulatia periferica. Benefic in insuficienta veno-limfatica, fragilitate capilara, varice, hemoroizi.
-
GINKGO MAX 120 mg – Memorie si Concentrare
36.62 lei – 69.06 leiActivator al circulatiei sangvine periferice. Oxigeneaza eficient creierul. Imbunatateste atentia, concentrarea si memoria.