Cum Sa Scap De Acnee – 5 Sfaturi Pentru Ingrijirea Tenului
24 octombrie 2018Nattokinaza si Serrapeptaza – sustine sanatatea cardiovasculara
25 octombrie 2019
Cand sezonul gripei se apropie, trebuie sa facem tot posibilul pentru a ne mentine copiii sanatosi la scoala si acasa. Este necesara punerea in aplicare a celor mai eficiente strategii care ajuta la intarirea sistemului imunitar al copiilor, capabil sa lupte impotriva gripei.
Medic Monica Marinescu, Institutul National de Boli Infectioase “Prof. Dr. Matei Bals”, ne ofera cateva sfaturi pentru construirea imunitatii copiilor.
Cosmo Pharm: Ce este si care este rolul sistemului imunitar?
Dr. M. Marinescu: Imunitatea este sistemul nostru complex de aparare, care are functia de a identifica celulele proprii (“self”) de cele care sunt straine (“non-self”). Rolul principal al acesteia este de a ne apara de agresori externi (virusuri, bacterii, fungi, paraziti, toxine) sau de agresori interni (celule tumorale si imbatranite). Acesta este format dintr-o retea de celule, molecule si organe specializate cu dispunere in intregul organism.
Cosmo Pharm: Cand se formeaza imnunitatea copilului?
Dr. M. Marinescu: Imunitatea la copii se formeaza inca din viata intrauterina cand prin placenta sunt transmisi anticorpii mamei, iar ulterior, prin alaptare, sistemul imunitar al copilului este intarit si protejat de majoritatea bolilor infectioase.
Pentru a intelege mai bine acest fenomen trebuie explicat ca orice fiinta umana are atat o imunitate innascuta, cat si una dobandita. Imunitatea innascuta este mostenita de la parinti, nu se schimba de-a lungul vietii si reprezinta prima linie de atac a organismului. Pe de alta parte imunitatea dobandita, se “invata” intrand in contact cu diversi agenti patogeni sau prin vaccinare, organismul inregistreaza si proceseaza, dezvoltand organisme specializate numiti anticorpi specifici.
Astfel incat la urmatorul contact cu agentul patogen, actiunea organismului va fi mai ferma si mai rapida fata de acesta.
Cosmo Pharm: Cum aflam daca cel mic are o imunitate suficient de puternica?
Dr. M. Marinescu: Cel mai simplu mod prin care putem monitoriza starea de sanatate a celui mic este o hemoleucograma completa. Acesta ofera informati despre numarul celulelor implicate in imunitate si poate indruma medicul daca este cazul sa efectuati investigatii de specialitate. Imunograma este o alta investigatie utila ce ofera informatii despre productia de aticorpi (imunoglobulinele A,M,G,E,D).
In primele luni de viata, nou-nascutul are o imunitate pasiva, temporara, oferita de anticorpi materni, dupa care exista o perioada critica in viata sugarului intre lunile 3-6, cand anticorpii materni scad si productia proprie de anticorpi este in cantitati reduse. In continuare, in primele 6-8 luni de viata, anticorpii materni de tip IgG dispar, timp in care apare productia proprie de anticorpi de tip IgG, aceasta crescand constant si atingand valori maxime in jurul varstei de aproximativ 7-8 ani. Anticorpi de tip IgM sunt sintetizati de catre nou-nascuti imediat dupa nastere, ajungand in jurul varstei de 4-5 ani la nivelul unui adult, dar in schimb, nivelul de IgA creste lent cu valori de adult in adolescenta.
Cosmo Pharm: De ce racesc frecvent copii cand sunt integrati in colectivitate?
Dr. M. Marinescu: Copii racesc frecvent odata ce sunt integrati in colectivitate deoarece sunt expusi la noi virusi fata de cei cu care sunt obisnuiti. Avand in vedere ca exista mai mult de 200 de virusi, racelile NU pot fi prevenite in totalitate. Mai mult, expunerea ajuta copilul sa isi dezvolte un sistem imun puternic.
Cosmo Pharm: Expunerea la infectiile comune are un rol important in formarea unui sistem imunitar puternic?
Dr. M. Marinescu: Expunerea la infectiile comune constituie factorul cel mai inportant in formarea unui sistem imun puternic la un copil. Dupa varsta de 6 luni, copiii incep sa raceasca. Pentru sugari si prescolari sunt considerate normale un numar de 7-8 episoade de raceala pe an, numarul acestora scade la 5-6 episoade la varsta scolara, iar asemenea adultilor, adolescentii au in jur de 4 episoade pe an.
Cosmo Pharm: In ce situatii scade imunitatea?
Dr. M. Marinescu: Situatiile in care imunitatea scade sunt:
- Dieta dezechilibrata, care poate determina carente de vitamine;
- Trecerea de la o temperatura la alta, care poate determina infectii respiratorii;
- Contactul cu alte persoane (intra in contact cu virusuri si bacterii noi);
- Igienizarea excesiva a obiectelor determina o sensibilizare a copilului, iar in momentul in care acesta intra in contact cu un factor patogen, reactia de aparare va fi mai slaba;
- Fumatul in jurul copilului: atunci cand sistemul respirator al copilului nu este complet dezvoltat, expunerea la astfel de factori toxici il predispun la o sensibilitate respiratorie mai mare fata de un copil care nu este expus la substante toxice, ceea ce poate determina infectii respiratorii frecvente;
- Activitate fizica insuficienta – nu este stimulata circulatia sanguina, implicit celulele imune nu sunt la fel de active;
- Instabilitatea psiho-emotionala;
- Somnul insuficient;
- Alte afectiuni sau boli care slabesc sistemul imunitar;
- Tratamentul cu antibiotice.
Cosmo Pharm: Care sunt complicatiile scaderii imunitatii si a racelilor frecvente?
Dr. M. Marinescu: Scaderea imunitatii se manifesta prin deterioararea celulelor inflamatorii si prin dezvoltarea unei vulnerabilitati in fata infectiilor. In consecinta, in momentul in care copilul cu imunitate slabita intra in contact cu un agent patogen, reactia sa de aparare va fi mai slaba, ceea ce va determina ca acea afectiune sa se complice mai usor si sa necesite tratament de lunga durata sau chiar antibiotic pentru a se vindeca.
Tratamentul cu antibiotic trebuie sa se foloseasca doar la recomandarea medicului de familie sau a medicului pediatru. Rezistenta la antibiotice este o problema reala in Romania, iar parintii trebuie sa invete sa trateze responsabil administrarea acestora, mai ales copiilor.
Cosmo Pharm: Cum construim imunitatea? Ce masuri de preventie luam?
Dr. M. Marinescu: Imunitatea se cladeste asemenea unei familii. Toti membrii trebuie sa contribuie in proportii egale, cu echilibru si atentie.
O alimentatie sanatoasa conform varstei, bogata in legume si fructe cu un continut crescut de vitamina C si antioxidati, ii ofera celui mic nutrienti extrem de valorosi in dezvoltarea si intarirea imunitatii. Includeti in alimentatia acestuia grasimi sanatoase precum omega 3 care se gasesc in special in peste, cu actiune sporita asupra productiei de celule albe care distrug bacteriile. Mai sunt recomandate iaurturile care contin probiotice care asigura o digestie eficienta si in aceelasi timp intareste lupta organismului cu rotavirusurile si infectiile de tract urinar.
Reduceti consumul de bauturi racoritoare cu un continut crescut de zahar si dulciurile. Acestea slabesc drastic sistemul imunitar al copilului si pot determina hiperactivitate, care la randul ei poate afecta calitatea si programul de odihna, iar toate aceste impreuna duc la aparitia racelilor.
Activitatea in aer liber este de asemenea foarte importanta, aceasta stimuleaza circulatia sanguina si contactul cu mediul inconjurator, ceea ce ajuta celulele formatoare de anticorpi sa se dezvolte si sa circule mai bine in organism, astfel, copilul va dezvolta o imunitate mai puternica.
Dupa cum am mai spus, nu expuneti copilul la fumul de tigara, acest lucru va creste riscul de infectii de tract respirator superior precum astm, bronsita sau chiar infectii ale urechii.
Igiena constituie un factor important in dezvoltarea sanatoasa a imunitatii, cel mic trebuie invatat sa se spele pe maini, ori de cate ori este necesar, sa tuseasca si sa stranute corect in plica cotului si sa foloseasca servetele. Obiectele cu care intra in contact trebuiesc curatate si igienizate in mod regulat, dar nu excesiv.
Cosmo Pharm: Ce efecte are carenta de vitamine asupra imunitatii? Care sunt vitaminele si mineralele esentiale construirii unei imunitati puternice?
Dr. M. Marinescu: Carenta de vitamine determina un dezechilibru in organism, ceea ce inseamna un sistem imunitar mai slab. Cand vine vorba de imunitatea unui copil, trebuie sa luam in calcul ca acesta trece prin diferite etape de dezvoltare care necesita diferite abordari terapeutice, de aceea, este foarte importanta mentinerea unei relatii de colaborare cu medicul pediatru care va poate recomanda cea mai buna varianta pentru situatia dumneavoastra.
Vitaminele si mineralele esentiale pentru o imunitate puternica sunt: vitamina E, vitamina D, vitamina C, vitamina B2 si vitamina B6, zinc, magneziu, omega 3. De asemenea, exista numeroase extracte de plante extrem de eficiente in stimularea imunitatii si combaterea afectiunilor specifice sezonului rece.
Cosmo Pharm: Este nevoie sa luam suplimente pentru cresterea imunitatii?
Dr. M. Marinescu: Foarte important de retinut este faptul ca o alimentatie echilibrata si un stil de viata sanatos inseamna o imunitate eficienta pentru cel mic. In cazul in care se constata o deprimare a sistemului imun, sunt benefice suplimentele nutritive eficiente in construirea imunitatii si combaterea afectiunilor specifice sezonului rece. Printre acestea se regasesc echinaceea, patlagina, cimbrul, eucaliptul, coacazul negru si fructele de acerola, o sursa naturala extrem de bogata in vitamin C. Este bine sa consultati medicul de familie sau medicul pediatru pentru a va recomanda cele mai bune solutii si produse.
Cosmo Pharm: Va multumim pentru timpul acordat.
Produse Recomandate