Detoxifierea plămânilor afectați de boală, fumat sau poluare
22 februarie 2023Beneficiile Uleiului de Arbore de Ceai Pentru Ten
6 martie 2023Avem nevoie de magneziu pentru oase sănătoase, însă știai că acest mineral – al patrulea cel mai abundent din corpul uman – joacă un rol cheie în multe alte procese fiziologice cruciale? Magneziul este important pentru multe procese din organism, inclusiv pentru reglarea funcției musculare și nervoase, a nivelului de zahăr din sânge și a tensiunii arteriale. De departe, însă, cele mai notabile beneficii ale magneziului sunt asupra sistemului nervos. Acest mineral poate fi extrem de eficient în reducerea stresului, precum și în ameliorarea simptomelor de anxietate.
Studiile sugerează că un aport adecvat de magneziu poate întârzia apariția stresului, poate îmbunătăți starea de spirit și poate oferi un somn odihnitor. Iată cum funcționează!
Ce este magneziul?
Magneziul este un mineral esențial pentru sănătate, fiind implicat în peste 300 de reacții enzimatice din organismul uman. Corpul unui adult conține aproximativ 25 de grame de magneziu, din care 50-60% este depozitat în sistemul osos. Restul este prezent în mușchi, în țesuturile moi și în fluidele corporale.
Din păcate, organismul nu poate produce în mod natural magneziu. Aportul necesar trebuie procurat, de regulă, din alimente și suplimente, pentru a evita carențele. Potrivit celor mai recente statstici, între 10% și 30% din populația globală se confruntă cu deficit de magneziu, cunoscut și sub numele de hipomagneziemie. Carența de magneziu este o problemă de sănătate adesea trecută cu vederea, deși simptomele pot fi destul de supărătoare și se pot manifesta atât fizic, cât și la nivel psihic.
Care este rolul magneziului în organsim?
Magneziul este un mineral esențial, similar calciului și fierului, care are efecte extinse în organism. Este implicat în aproximativ 80% din funcțiile organismului și joacă un rol vital în sănătatea creierului, mai ales în ceea ce privește stresul și anxietatea. Stresul fizic sau psihic cronic epuizează resursele de magneziu din corp, iar nivelurile scăzute de magneziu intensifică stresul – creând un cerc vicios. Studiile sugerează, însă, că o creștere a aportului de magneziu poate reduce anxietatea și ușura stresul.
Magneziul joacă, totodată, un rol semnificativ în reglarea stării de spirit. Este, de asemenea, asociat cu inflamația neurocerebrală, despre care se știe că joacă un rol în simptomele depresiei. Studiile corelează aportul scăzut de magneziu, de un risc mai mare de depresie și sugerează că o creștere a aportului de magneziu poate îmbunătăți semnificativ simptomele depresiei și ale anxietății. În unele cazuri, cu precădere cele incipiente, magneziul poate fi la fel de eficient precum un medicament antidepresiv.
Magneziul ajută, de asemenea, la reglarea ceasului biologic și a melatoninei din organism. Acest mineral interacționează cu GABA, un neurotransmițător care reduce activitatea neuronilor din creier, liniștind și calmând sistemul nervos și favorizând somnul. Magneziul are un impact semnificativ asupra melatoninei, hormonul care influențează ciclurile de somn-veghe a organismului, și relaxează mușchii pentru a induce un somn mai profund. Studiile sugerează că magneziul îmbunătățește durata totală și calitatea somnului și scurtează timpul necesar pentru a adormi.
Cât de eficient este magneziul în reducerea stresului?
Magneziul joacă un rol important în reglarea răspunsului organismului la stres. Acest mineral are efecte asupra axei HPA, principalul sistem al organismului responsabil cu gestionarea stresului, prin reglarea nivelului de cortizol.
Nivelurile excesive de cortizol, hormonul primar al stresului, contribuie la anxietate, depresie, schimbări de dispoziție, pierderi de memorie, demență, probleme de concentrare, insomnie și tulburări mentale de tot felul. Magneziul împiedică eliberarea hormonilor de stres și acționează ca un filtru pentru a-i împiedica să pătrundă în creier.
Inflamația creierului a fost legată de tulburările psihologice și de anxietate, inclusiv depresia, schizofrenia, tulburarea bipolară și boală Parkinson. Consumul unei cantități suficiente de magneziu este o modalitate utilă de a combate inflamația, deoarece acesta are proprietăți antiinflamatorii semnificative prin reducerea citokinelor din creier. Citokinele declanșează inflamația în creier, ceea ce duce la distrugerea țesutului cerebral și la alterarea funcției creierului, provocând anxietate, iritabilitate, depresie.
Creierul are capacitatea de a se vindeca singur. Acesta poate produce noi celule cerebrale și poate forma noi rețele neuronale, un fenomen numit plasticitate cerebrală. Magneziul este unul dintre puținele minerale care îmbunătățește această plasticitate cerebrală.
Care sunt simptomele carenței de magneziu?
Nu sunt puțini cei care se confruntă cu deficit de magneziu, care se manifestă prin fasciculații și spasme musculare, dificultăți de concetrare, tulburări de somn și dureri de cap. Printre cele mai frecvente semne ale carenței de magneziu se numără spasmele oculare (denumite și blefarospasm), care se manifestă printr-un spasm repetitiv și involuntar al mușchilor pleoapei. Mișcările sunt ușoare și de cele mai multe ori trec de la sine după câteva minute, însă sunt cazuri în care aceste spasme oculare durează câteva zile, caz în care se poate recomanda suplimentarea cu magneziu, eliminarea stimulilor (cafeaua, ciocolata neagră, ceaiul negru, băuturile energizante etc.) și odihnă din plin.
Alte simptome ale carenței de magneziu includ constipația sau diareea, pierderea poftei de mâncare, precum și durerile de stomac.
Care sunt cele mai bune surse de magneziu?
Pentru a reduce nivelul de stres și anxietate, magneziul poate fi consumat prin intermediul alimentelor care conțin acest mineral, fie sub formă de supliment. Legumele cu frunze verzi sunt printre cele mai bune surse de magneziu, la fel și migdalele, semințele de dovleac, semnințele de in, soia și ovăzul. Magneziul se găsește, de asemenea, în pește (în special în somn), păsări de curte și carne de vită.
Suplimentele cu magneziu sunt, de asemenea, recomandate pentru combaterea stresului.
MAGNEZIU MARIN NATURAL Simag®55 este un supliment alimentar cu o biodisponibilitate semnificativ mai mare decât un magneziu obișnuit.
Acest produs conține Simag®55, o sursă concentrată de magneziu natural, de origine geografică specifică care îi oferă un profil mineral unic. Procesul de extracție fără solvenți permite obținerea unui mineral pur, cu biodisponibilitate ridicată.
Printre efectele și beneficiile MAGNEZIU MARIN NATURAL Simag®55 se numără:
- Elimină spasmele musculare, crampele și cârceii;
- Reduce stresul, starea de nervozitate, migrenele și insomniile;
- Ameliorează stările de anxietate sau depresie;
- Reduce oboseala;
- Întărește structura oaselor și a dinților;
- Reglează sensibilitatea la insulină și presiunea arterială;
- Susține sănătatea inimii;
- Sprijină transportul electroliților (potasiu, calciu) și nutrienților;
- Antioxidant – încetinește procesul de îmbătrânire;
- Ajută în sinteza proteinelor și în diviziunea celulară.
MAGNEZIU MARIN NATURAL Simag®55 se găsește online, pe site-ul cosmopharm.eu.
Atenție! Suplimentele alimentare nu înlocuiesc o dietă variată și echilibrată și un mod de viață sănătos.