Aveti probleme sa va amintiti lucruri sau sa va concentrati asupra unei sarcini specifice? V-ati saturat sa va simtiti anxios, stresat sau deprimat?
Exista anumiti nutrienti care ajuta asupra functiei creierului.
Multe dintre ele pot imbunatati memoria, atentia, concentrarea, pot stimula vigilenta si motivatia, pot creste claritatea mentala si creativitatea. Luand suplimentele potrivite, ne putem proteja impotriva declinului mental odata cu inaintarea in varsta, imbunatatindu-ne, de asemenea, abilitatile cognitive din prezent.
↓
-
MEMORY MAX, 30 cps Pentru Atentie, Concentrare, Memorare
39.24 leiCreste puterea de concentrare, atentia si memorarea. Inlatura oboseala, stresul mental, emotional. Imbunatateste vazul si auzul.
-
Neuromax + Cognizin® & BacoMind™️ – Memorare, Concentrare, Performanta Cerebrala
104.64 leiSupliment natural pentru circulatie cerebrala, memorie si focus mental, cu actiune neuroprotectoare, neurostimulatoare si tonica a sistemului nervos. Imbunatateste functiile cerebrale: memorare, concentrare, coordonarea miscarilor, agilitate mentala si echilibru emotional. Intarzie procesele de imbatranire cerebrala.
-
NEUROTONIC® Pentru Circulatie Cerebrala / Periferica
51.01 lei – 117.72 leiAjuta in procesul de memorare, concentrare si atentie. Imbunatateste circulatia sangvina la nivelul creierului si membrelor (circulatie periferica deficitara).
Sanatatea creierului ar trebui sa reprezinte o prioritate. In timp, organismul nostru isi pierde mare parte din capacitatea sa de a se vindeca.
S-a descoperit ca odata cu varsta scad si nivelurile de vitamine si minerale ale organismului, precum si cele ale substantelor chimice necesare in sustinerea sanatatii celulare.
Suplimentarea substantelor chimice proprii organismului (L-Arginina, L-Carnitina, acetil-colina, acizi grasi) pentru mentinerea functionarii organismului la parametrii optimi este obligatorie pentru a ne pastra capacitatea de memorare, concentrare si cognitie.
Cauzele declinului cerebral
Se considera ca factorii genetici, de mediu si stilul de viata influenteaza sanatatea cognitiva. Unii dintre acesti factori pot contribui la scaderea competentelor de gandire si la capacitatea de a indeplini sarcini de zi cu zi.
Daca factorii genetici sunt transferati (mosteniti) de la un parinte la un copil si nu pot fi controlati, cei de mediu si stilul de viata pot fi schimbati:
• Probleme de sanatate, cum ar fi boli de inima, diabet, accident vascular cerebral si depresie
• Leziuni cerebrale
• Unele medicamente sau utilizarea necorespunzatoare a acestora
• Lipsa activitatii fizice si mentale
• Dieta precara
• Supraponderabilitate
• Fumatul si consumul de alcool
• Probleme cu somnul
• Izolarea sociala
• Stresul
• Poluarea
Poluarea aerului provoaca in fiecare an 4,2 milioane de decese premature la nivel mondial, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Particulele fine de smog inhalat nu provoaca doar probleme cardiovasculare si pulmonare. Acesti poluanti ai aerului pot avea efecte la fel de insidioase asupra creierului. Oamenii de stiinta au documentat asocieri intre poluarea aerului si problemele comportamentale si psihomotorii la copii, de declin cognitiv si risc mai mare de dementa la varstnici, anxietate, atentie slaba si deficiente de memorie.
Creierul nostru se poate regenera
Neuroplasticitatea este o ramura relativ noua a neurostiintei si are legatura cu capacitatea creierului noastru de a se restructura pe baza experientelor de viata.
O alta ramura a neurostiintei are legatura cu neurogeneza, care reprezinta crearea unor noi celule si cai neuronale in creier. Acest lucru este uimitor, pentru ca acum stim ca creierul nostru se poate regenera, restructura si chiar recupera partial sau complet din anumite afectiuni.
Cu toate acestea, multe dintre substantele chimice necesare unei bune functionarii a creierului sunt sintetizate in organism in timpul proceselor metabolice normale, dar ale caror niveluri scad odata cu varsta. Acestea nu se gasesc in alimente, astfel, o abordare sigura pentru asimilarea unor astfel de nutrienti este includerea unui supliment alimentar, pentru a va pastra creierul in cea mai buna forma.
Exista numeroase moduri naturale de a va imbunatati functionarea cognitiva:
• Consumati mai multi acizi grasi Omega 3, in special acizii grasi EPA si DHA (nuci, peste gras);
• Beti mai multa apa;
• Consumati mai multe produse naturale (legume cu frunze verzi, cafea, ciocolata neagra, curcuma, avocado, nuca de cocos, unt din lapte de vaca sau bivolita, ierburi aromatice precum rozmarinul si salvia, broccoli, conopida si ciuperci);
• Reduceti sau eliminati zaharul rafinat;
• Jucati-va! Jocurile stimuleaza concentrarea, memorarea si imbunatateste functia cognitive;
• Urmati un program regulat de sport;
• Reduceti sau eliminati consumul de alcool si alimentele extrem de procesate;
• Dormiti suficient (calitate si cantitate);
• Mentineti o greutate optima;
• Aveti o viata sociala activa;
• Luati suplimente alimentare care au ca principal scop imbunatatirea functionarii sistemului nervos.
Cele mai bune suplimente pentru imbunatatirea functionarii sistemului nervos
Acetil-L-carnitina
Acetil-L-carnitina (ALC) este un aminoacid care joaca un rol important in metabolism si in producerea de energie. O cantitate suficienta de ALC in organism poate duce la cresterea atentiei, memorie imbunatatita si chiar o capacitate mai mare de memorare.
Studiile au aratat ca suplimentarea ALC poate incetini declinul functiilor creierului aparute odata cu inaintarea in varsta si poate fi un instrument util pentru combaterea dementei si Alzheimerului.
Acizii grasi Omega 3 EPA si DHA
Uleiul de peste si algele sunt surse excelente de acizi grasi omega-3 acid docosahexaenoic (DHA) si acideicosapentaenoic (EPA).
DHA este vital pentru sanatatea creierului, deoarece reprezinta aproximativ 25% din grasimea totala din creier si contribuie la mentinerea structurii si functiei acestuia. DHA imbunatateste memoria, abilitatile de gandire si timpul de reactie.
EPA are efecte antiinflamatorii puternice care pot proteja creierul de tulburarile neurologice si pot reduce riscul de dementa si boala Alzheimer. EPA a fost, de asemenea, asociat cu imbunatatirea starii de spirit si combaterea depresiei. Ajuta la reducerea inflamatiei neurologice, la imbunatatirea structurii creierului, la imbunatatirea activitatii receptorilor membranei celulare si la dezvoltarea si formarea neurotransmitatorilor.
Ginkgo Biloba
Ginkgo Biloba este un supliment natural pe baza de plante derivat din frunza copacului Ginkgo Biloba. Cercetarile au aratat ca Ginkgo are potentialul de a trata Alzheimer si diverse alte afectiuni mentale associate varstei inaintate.
Ginko creste fluxul de sange catre creier, contribuind la furnizarea de oxigen si nutrienti, eliminand simultan deseurile metabolice.
Un alt factor cheie sunt efectele antioxidante ale Ginkgo si capacitatile sale de neuroprotector, esentiale pentru a imbunatati memoria, concentrarea si abilitatile de gandire.
Bacopa Monnieri
Acest remediu ayurvedic a fost folosit in mod traditional pentru imbunatatirea functiei cognitive timp de sute de ani.
S-a dovedit ca Bacopa Monnieri imbunatateste memoria, imbunatateste abilitatile de gandire si inlatura „ceata cerebrala”.
In plus, Bacopa s-a dovedit a fi eficient atat pentru persoanele sanatoase, cat si pentru persoanele care sufera de declin mental asociat varstei.
Probioticele
Stiinta a confirmat: sanatatea creierului si sanatatea intestinului sunt strans legate.
Microbiomul este format din mii de tipuri diferite de bacterii, atat „bune”, cat si „rele”. Un microbiom sanatos favorizeaza bacteriile benefice si previne prea multe bacterii „rele” care ar putea dauna sanatatii tale.
Sistemul de comunicatii intre intestin si creier este adesea denumit axa intestin-creier.
Un studiu recent a descoperit ca doua grupuri de bacterii: Coprococcus si Dialister, erau mai scazute la persoanele cu depresie.
Probioticele pot ajuta la echilibrarea si vindecarea intestinului, reducand inflamatia din corp si creier.
Magneziul
Magneziul are o multitudine de beneficii pentru sanatate si este un element vital pentru organismul nostru: imbunatateste functia creierului si sanatatea neuronala / sinaptica, ajuta la imbunatatirea starii de spirit, a memoriei, al somnului, concentrarii si performantei, reducand totodata anxietatea, stresul si depresia.
Este, de asemenea, un supliment util pentru persoanele care sufera de boli neurodegenerative, cum ar fi Parkinson, Alzheimer si dementa.
CoQ10
Coenzima Q10 este esentiala in productia de energie mitocondriala in fiecare celula a corpului.
Studiile arata ca suplimentarea cu CoQ10 poate imbunatati semnificativ activitatea mitocondriala din celulele creierului, ceea ce inseamna o memorie mai buna, mai multa energie, abilitati cognitive mai bune, protejand in acelasi timp impotriva bolilor neurodegenerative.
Fosfatidilserina
Fosfatidilserina este un fosfolipid care se gaseste in creier, fiind de mare ajutor in protectia sa. Studiile au aratat ca administrarea fosfatidilserinei poate ajuta la imbunatatirea functiei creierului, la reducerea declinului mental legat de varsta, stimuleaza memoria si imbunatateste abilitatile cognitive.
Fosfatidilcolina
Fosfatidilcolina este un fosfolipid atasat unei particule de colina. Fiind un precursor al colinei si acetilcolinei, joaca un rol cheie in activitatea creierului. Aceasta creste neurotransmitatorul acetilcolina din creier si imbunatateste memoria. O cantitate prea mica de colina are efecte negative asupra dezvoltarii creierului, potrivit cercetatorilor de la Universitatea Standford, care au demonstrat ca atunci cand femeile aveau un nivel scazut de colina in sange, acestea prezentau un risc mai mare ca bebelusii lor sa dezvolte defecte ale tubului neural.
Lecitina
Lecitina este un precursor al colinei. Astfel, aceasta este implicata in sinteza neurotransmitatorului acetilcolina, iar nivelurile de lecitina sunt corelate cu niveluri de colina si acetilcolina. In consecinta, lecitina creste sinteza eliberarii si disponibilitatii acetilcolinei. Cu toate acestea, lecitina este de asemenea implicata in complexe intracelulare, inclusiv in reglarea permeabilitatii membranei celulare. Pacientii cu tulburare bipolara au nivelurile scazute de colina.
Acidul folic
Ajuta in lupta impotriva bolii Alzheimer. Se poate gasi in fasole, legume verzi si cereale integrale.
Complexul de vitamina B
Vitamina B1 (tiamina) – supranumit „vitamina memoriei”, ajuta, de asemenea, la concentrare. In plus, joaca un rol in absorbtia glucozei, hrana chintesentiala a creierului.
Vitamina B6 (piridoxina) – ajuta creierul sa retina informatii.
Vitamina B12 – sau cobalamina are o relatie stransa cu pierderea memoriei, fiind importanta pentru persoanele care sufera de Alzheimer. Vitamina B-12 nu este produsa sau stocata natural in organism, astfel persoanele cu risc de a avea un nivel scazut de vitamina B-12 sunt:
• Persoanele cu boli de intestin si stomac.
• Persoanele care iau metformina.
• Vegani si vegetarieni.
Antioxidantii
Vitaminele C si E, precum si beta-carotenul joaca un rol important in eliminarea radicalilor liberi, salvand astfel tesutul cerebral fragil de deteriorarea oxidativa. Vitamina C este foarte utila pentru a ne mentine atentia, concentrarea si viteza de reactie. De asemenea, ajuta la combaterea bolii Alzheimer.
Vitamina C este una dintre cele mai bune vitamine pentru creier si memorie, deoarece functioneaza ca un antioxidant. Asta inseamna ca are puterea de a neutraliza orice deteriorare cauzata creierului. Are proprietati de detoxifiere, imbunatateste memoria, protejeaza impotriva degenerescentei naturale a creierului, responsabila de degradarea generala a functiei creierului.
Vitamina D
Esentiala pentru a evita declinul cognitiv si unele boli precum Alzheimer si dementa, vitamina D are capacitatea de a imbunatatii capacitatea de memorare si starea de spirit. Lipsa vitaminei D din organism poate duce la depresie.
Deoarece aceasta vitamina este produsa datorita reactiei solare cu pielea, majoritatea persoanelor care traiesc in latitudinii nordice ar beneficia de administrarea suplimentelor de vitamina D.
Concluzie
Cu totii suntem unici si avem nevoi si dorinte diferite, dar un lucru pe care il avem cu totii in comun este dorinta de a ne imbunatati, iar suplimentele naturale ne pot ajuta sa functionam la capacitate maxima.
Important este sa identifici ce functioneaza pentru tine cel mai bine si sa incorporezi acest supliment in viata ta de zi cu zi.
Care sunt stimulatoarele tale cerebrale preferate?