7 nutrienti esentiali care nu trebuie sa lipseasca din alimentatia unei femei
25 octombrie 2022Cele Mai Bune Remedii Naturale pentru imbunatatirea functionarii creierului
25 octombrie 2022Depresia este o boala medicala comuna si grava, care afecteaza la nivel global aproximativ 1 din 15 adulti (6,7%). Una din sase persoane (16,6%) se va confrunta cu depresie la un moment dat in viata lor. Depresia poate sa loveasca in orice moment, dar este mult mai comuna printre adolescenti. De asemenea, depresia este mai raspandita in randul femeilor, sudiile demonstrand ca o treime dintre femei vor experimenta un episod depresiv major in viata lor.
Depresia afecteaza negativ modul in care ne simtim, gandim si actionam. Depresia provoaca sentimente de tristete si / sau pierdere de interes pentru activitatile care odata ne faceau placere. Poate duce la o varietate de probleme emotionale si fizice si poate scadea capacitatea unei persoane de a functiona la locul de munca si acasa. Din fericire, afectiunea este tratabila. Am vorbit cu Mihaela Rosiu, Psiholog Clinician, Formator si Consilier Dezvoltare Personala in cadrul Centrului de Consilere si Dezvoltare Personala AvataRO, pentru a afla ce este despresia, cum se manifesta si cum putem sa o depasim.
Ce este depresia si cum o putem deosebi de o simpla tristete?
Mihaela Rosiu: Depresia a fost mereu o problema a umanitatii. Aceasta a fost denumita initial “melancolie”, durere sufleteasca profunda, si a aparut prima data in textele mesopotaniene fiind tratata la vremea respectiva de catre preoti, care se ocupau de “treburile” sufletului.
Organizatia Mondiala a Sanatatii defineste starea de sanatate ca fiind: “o stare completa de bine din punct de vedere psihic, mental si social, si nu neaparat absenta durerii”. Prin aceasta se intelege ca starea de sanatate este o stare de bine in ceea ce priveste individul, in toata complexitatea lui, biologica, sociala si psihologica.
Foarte multi confunda depresia cu starea de tristete, care este o emotie, una din cele sase emotii principale. Tristetea, ca emotie, este o stare de intensitate medie, avand o durata relativ scurta. Experimentarea starii de tristete este o stare fireasca, normala, ca reactie la stres sau la pierderi importante in viata noastra (sanatate, membru al familiei, loc de munca etc.).
Trairea profunda si participarea puternic afectiva, transpusa intr-o perioada lunga de timp, poate conduce la depresie si afecteaza functionarea normala a individului. Depresia este resimtita ca o prabusire a dispozitiei bazale, insotita de cronicizarea si acutizarea starilor de tristete, indispozitie, incetinirea proceselor cognitive si, de cele mai multe ori, modificari ale comportamentului motor, respectiv, lentoare psihomotorie sau agitatie. Starea de dispozitie, depresia, este traita ca o “tristete vitala” (Kurt Schneider – psihiatru german), neliniste interioara profunda sau ruminatii.
Cate tipuri de depresie exista si care este forma cu care te-ai intalnit cel mai des in cabinetul tau?
Mihaela Rosiu: Conform ultimelor statistici ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii depresia a devenit pricipala cauza de suferinta mintala la nivel mondial. Depresia, formele de manifestare ale acesteia, au fost clasificate de catre Kielholz si descrise dupa cum urmeaza: depresii psihogene (reactive, nevrotice, de epuizare); depresii somatogene (simptomatice, organice); depresii endogene (bipolare, unipolare, schizoafective, involutionale).
Cum se manifesta depresia si cum evolueaza depresia in timp?
Mihaela Rosiu: Depresia se poate instala pe fondul problemelor emotionale cu cauze diferite. Uneori lucrurile par sa mearga bine si totusi se instaleaza depresia. Cand intensitatea negativa a trairilor, emotiilor se desfasoara pe o perioada de cel putin 2 saptamani, putem vorbi despre instalarea depresiei.
Depresia este asociata in proportie de 90% cu anxietatea, care este o emotie intensa, resimtita prin frica, fara un motiv real. Anxietatea poate fi foarte intensa si declansata brusc, sub forma unui atac de panica.
Manifestarile pot fi diferite in cazul depresiei. Poate aparea tulburarea de somn, depresivul fie nu poate dormi, fie se trezeste des in cursul noptii, iar somnul, indiferent de durata lui, nu este odihnitor. Pe de alta parte, se poate instala starea de somnolenta, individul nu doreste decat sa fie lasat sa doarma.
Astfel, se instaleaza oboseala, apar durerile de cap si scade apetitul alimentar. Pe langa aceastea, depresivul are dificultati de concentrare si memorare, are dificultati in a se angrena intr-o activitate sau in a duce o sarcina la bun sfarsit.
De ce apare depresia? Care sunt factorii de risc?
Mihaela Rosiu: Cauzele care duc la aparitia depresiei nu sunt inca in totalitate explicate. Totusi, s-au evidentiat un cumul de factori de risc: afectiuni medicale – cancer, accident vascular cerebral, diabet; evenimentele traumatizante – divort, decesul unei persoane dragi, pierderea serviciului; consumul de alcool sau droguri; factori genetici – istoric familial; unele medicamente care pot favoriza aparitia starilor depresive; schimbari drastice care au loc in viata noastra.
Astazi, din cauza ritmului de viata extrem de alert, agitat, al deadline-urilor, apare stresul, actiune de suprasolicitare exercitata din exterior asupra organismului. Orice agent stresor si orice reactie de stres implica intotdeauna atat componente fiziologice, cat si componente emotionale. Pentru multe persoane stresul a devenit aproape un modus vivendi. Ignorarea acestuia poate sa duca la depresie.
memor
Expunerea pe o durata lunga la stres, de cele mai multe ori, conduce la instalarea sindromului Burnout, stare de epuizare fizica, emotionala, cauzata de suprasolicitarea la locul de munca sau din cauza orelor peste program petrecute la serviciu. In acest caz, sindromul Burnout poate creste riscul instalarii depresiei.
Cum ne dam seama daca noi, sau cineva apropiat sufera de depresie?
Mihaela Rosiu: Este important sa fim atenti la cei din jurul nostru, la schimbarile de dispozitie persistente. De cele mai multe ori, cei care sufera de depresie striga dupa ajutor, insa nu verbalizat, ci mai degraba cumportamental, prin reactii sau non reactii: persoana este mereu trista, abatuta, refuza sau gaseste scuze pentru a nu participa la evenimente sociale, de familie; tonalitatea vocii este mai scazuta, vocea aproape stinsa; nu mai exista viitor, fie refuza sa vorbeasca, sa isi faca planuri, fie il vede in culori sumbre; se retrage, se interiorizeaza, raspund monosilabic; apare o modificare a greutatii corporale- creste sau scade cu aproxitativ 5% (nu mai are pofta de mancare sau mananca compulsiv), in anumite momente devine irascibil, nervos.
COSMO PHARM®: Teoria conform careia un dezechilibru al neurotransmitatorilor serotonina sau norepinefrina poate provoca depresie are baze stiintifice reale?
Mihaela Rosiu: Din pespectiva biologica, studiile sugereaza ca factorii genetici au un rol important, persoanele depresive prezentand anormalitati in sensibilitatea si numarul siturilor de receptori pentru serotonina si noreprinefrina. Din perspectiva cognitiva, teoreticienii sustin faptul ca indivizii ajung la depresie interpretand situatiile neplacute din viata lor ca fiind fara speranta, avand o stima de sine scazuta, emotii negative, sentimente de vinovatie excesiva.
Aaron Beck (părintele terapiei cognitive, cât și al terapiei comportamentale cognitive), cuprinde aceste emotii negative in „triada cognitiva”: ganduri negative despre sine; explicatie negativa a experientelor prezente; imagine negativa asupra viitorului.
COSMO PHARM®: Cat de deschis vorbeste pacientul despre depresie si problemele lui cu terapeutul, cu familia sau cu prietenii? Stie ca depresia se poate trata?
Mihaela Rosiu: Este esential ca atunci cand ajungem intr-un cabinet, pentru a putea primi suportul pe care il asteptam, sa fim cat se poate de sinceri, sa ne accesam emotiile, trairile, sa fim autentici. Pacientul trebuie sa fie constient ca depresia sau episodul depresiv netratate corespunzator pot avea efecte devastatoare.
Care sunt pasii pentru a trata depresia?
Mihaela Rosiu: Pentru a reduce riscul instalarii depresiei, putem apela la masuri aflate la indemana oricaruia dintre noi. Printre aceastea enumeram optimizarea stilului de viata (activitati fizice, exercitii de relaxare precum meditatia, activitati sociale transpuse in timpul petrecut cu familia si prietenii, alimentatia sanatoasa prin consumul de antioxidanti, Omega 3, administrarea suplimentelor alimentare ce contin extracte din plante adaptogene – 5-HTP, Rhodiola, roinita;), consiliere psihologica – managementul emotiilor, managementul stresului, si, desigur informarea. In zilele noastre, gratie informatiilor din mass-media si a puternicei mediatizari a ceea ce inseamna depresia, a consecintelor distructive pe care aceasta le are asupra organismului, oamenii tind sa se documenteze si sa exerseze cresterea stimei de sine, gestionarea stresului si a starilor conflictuale.
Cum putem sa ii ajutam pe cei care trec printr-o depresie?
Mihaela Rosiu: Persoanele cu tulburare depresiva au nevoie de suportul si de iubirea celor din jur. Fii acolo pentru el, chiar daca te va respinge. Intelege ca respingerea, izolarea sa, nu are nicio legatura cu tine, ci ca, pur si simplu, nu poate raspunde altfel. Epuizarea emotionala aduce o puternica somatizare, aproape o prabusire fizica, comportamentala.
Asigura-l ca esti acolo, fara a-i incalca limitele impuse. O simpla intrebare, precum „ ai mancat?” „esti bine?” pot sa conteze mai mult decat crezi! Valorizeaza-l, spune-i ce apreciezi la el, in mod realist; in timpul episoadelor depresive, individul se devalorizeaza pana la „nu merit sa traiesc”, fii rabdator si intelegator. Nu pune presiune incercand sa-l faci sa iasa din starea depresiva, nu vei face altceva decat sa-l faci sa se inchida si mai mult in el.
Incearca sa-i fii alaturi fizic, iar daca acest lucru nu este posibil, tine legatura telefonic, incurajeaza-l sa apeleze la ajutor specializat. Depresia nu este o rusine. Specialistii confirma ca oamenii cu un IQ ridicat sunt mai dispusi sa treaca printr-un episod depresiv, cel putin o data in viata, decat cei cu un IQ mai mic. Pe undeva, depresia poate fi cel mai bun lucru care se poate intampla, deoarece te trimite catre interior, catre introspectie. Practic, depresia te face sa te recalibrezi si sa te redefinesti, sa iti gasesti drumul in viata. Incepi un proces de autocunoastere, de descoperire sau redescoperire.
Putem sa prevenim depresia?
Mihaela Rosiu: Este important sa retinem faptul ca este mult mai usor sa previi, decat sa tratezi, cu atat mai mult o boala a sufletului. De aceea, va recomand cu caldura sa urmati o dieta echilibrata, sa aveti un stil de viata sanatos, sa va prioritizati sanatatea si echilibrul psiho-emotional. Pentru a putea fi alaturi de cei dragi, este necesar mai intai sa fim alaturi de noi, sa ne iubim si sa ne acceptam. Platon spunea in „Republica” ca oamenii sunt mai degraba afectati de sensul evenimentelor, decat de evenimentele in sine.
Dezvoltarea personala, emotionala, contribuie la capacitatea de a gestiona evenimentele mai putin placute, astfel, putand evita aparitia si/sau instalarea depresiei.
Ce facem atunci cand avem o recurenta a depresiei de care am crezut ca am scapat in urma cu ceva timp?
Mihaela Rosiu: Daca nu ne vindecam ranile si traumele care au dus la aparitia depresiei, este foarte posibil ca aceasta, la un stimul aproape nesemnificativ, sa se declanseze din nou. Tot ceea ce am refulat, adica peste ce am pus „capacul”, nu inseamna vindecare, ci doar innabusire. Atunci apare recurenta. Daca nu am cautat ajutor specializat, acum este momentul!
COSMO PHARM®: Putem sa ne luptam cu depresia daca nu ne permitem sa ajungem la un terapeut, fie din lipsa de timp, bani sau alte responsabilitati pe care le prioritizam inaintea sanatatii noastre psihice?
Mihaela Rosiu: La momentul actual, piata este plina de carti Self-Help, carti de dezvoltare personala, care induc sau incearca sa induca un fals pozitivism, recomanda retete universal valabile de vindecare, promit tratarea depresiei, a anxietatii si dezvoltare personala. Adevarul este ca, fiecare om este unic, prin urmare, emotiile, trairile noastre sunt unice si singura modalitate de a ne vindeca, de a ne dezvolta, este sa avem o strategie unica, adaptata la personalitatea si nevoile noastre.
Cartile de tipul Self Help nu vor face altceva decat sa ne creasca bagajul de informatii. Acestea nu ne vor ajuta in episoadele depresive.
Atunci cand nu putem apela la consiliere, fie din lipsa de timp, bani sau alte responsabilitati pe care le prioritizam inaintea sanatatii noastre psiho-emotionale, putem apela la curele cu suplimente naturale care care contin aminoacizi ce sustin mentinerea sau/si restabilirea nivelului optim al neurotransmitatorilor. Unul dintre produsele recomandate este 5-HTP care poate fi administrat atat preventiv, cat si adjuvant, in starile depresive.
Acest interviu nu tine loc de diagnostic, ci doar de informare. Daca recunosti simptomele, fie ca te confrunti cu ele sau cineva apropiat, cauta ajutor specializat.
Vorbeste pana nu e prea tarziu! Fii alaturi de oamenii pe care ii iubesti si lasa-i sa-ti fie alaturi! Depresia nu este o rusine!
#suntbine
-
5-HTP 100mg, 30 cps, Antidepresiv Natural
16.47 lei – 47.08 leiCel mai bun antidepresiv natural. Induce calmul, siguranta de sine si relaxarea. Reduce unele forme de dependenta si oboseala. Sustine somnul odihnitor.
-
Mega Omega 3 Ulei De Peste Super Concentrat, Inima si Creier Sanatos
36.62 leiMega Omega 3 Ulei de Peste capsule: Acizi grasi esentiali pentru sanatatea creierului si a sistemului cardio-vascular. Mentine sanatatea ochilor, a pielii si scade colesterolul. Creste flexibilitatea articulatiilor. Reduce depresia!
-
CALMO DEPRESIN – Antidepresiv Antianxios, 10 / 30 cps
36.62 leiAntidepresiv. Echilibreaza emotional. Combate starile depresive si anxioase! Induce starea de calm, relaxare, buna dispozitie si somnul odihnitor. Creste rezistenta la stres.
-
LAVANDULA ANGUSTIFOLIA – Ulei Esential De Lavanda – Uz Intern
37.67 leiULEI ESENTIAL INTEGRAL 100% NATURAL PUR de Lavanda. Obtinut prin distilare cu aburi din partile aeriene ale plantei Lavandula angustifolia.
-
ASHWAGANDHA KSM-66
70.50 leiEnergizant natural cu efect antistres, anxiolitic si antiaging. Imunostimulant. Sustine fertilitatea.