Afla motivele stiintifice reale care se ascund in spatele depresiei.
De Sarbatori, cand toata lumea se bucura de cadouri, mese imbelsugate, reuniuni cu prietenii si familia, se intampla sa te acapareze tristetea mai mult ca oricand? Odata instalata tristetea, ne este din ce in ce mai greu sa ne intoarcem la ganduri pozitive, sa ne bucuram de viata si de momentele placute de Sarbatori.
Daca e primul Craciun petrecut in absenta cuiva drag, e normal sa te gandesti cu tristete la lipsa persoanei respective. La fel de normal este sa te simti ingandurat daca Sarbatorile de gasesc singur, departe de casa si de familie, sau daca situatia materiala si starea de sanatate nu este una foarte buna in perioada aceasta.
Insa, daca preferi sa te izolezi, sa iti limitezi deplasarile, iar de iesiri in oras nici nu se pune problema, poate este cazul sa iti analizezi mai mult sentimentele. Depresia se poate ascunde deseori in spatele unor probleme sau simptome comune: oboseala, lipsa de concentrare, de memorare si amintire a detaliilor, sentimente de vinovatie, inutilitate si neputinta, pesimisms si lipsa de speranta, insomnie sau somnolenta, abuz alimentar, crestere in greutate, neliniste, iritabilitate si lipsa dorintei de a face lucruri care candva iti faceau placere.
Atunci cand suntem inconjurati de voie buna si nu putem impartasi acelasi nivel de entuziasm ca alte persoane, ne putem simti stigmatizati. E perfect in regula sa gandim altfel decat cei din jurul nostru, dar simpla presiune de a fi sociabil, fericit si prezent la toate evenimentele ne poate adanci mai tare in tristetea cu care ne confruntam. Mai mult, nivelul stresului creste in timpul Sarbatorilor din cauza presiunii financiare, lipsurilor materiale, nesiguranta cauzata de oferirea de cadouri si stima de sine scazuta la adunarile sociale.
Daca te confrunti cu o buna parte dintre aceste trairi, poate sa fie vorba despre o simpla depresie sezoniera, numita „ Tulburarea afectiva sezoniera”.
Tulburarea afectiva sezoniera este depresia severa asociata cu schimbarea de anotimp care tinde sa apara la sfarsitul toamnei si poate dura pana la inceputul primaverii. Afectiunea este direct influentata de schimbarile zi-noapte si de catre intensitatea sau durata luminii naturale pe care o obtinem in timpul iernii.
Simptomele depresiei sezoniere includ:
In Statele Unite ale Americii, prevalenta Tulburarii afective sezoniere (SAD) variaza de la 1,4% in insorita Florida, pana la 9,7% in New Hampshire.
Recent si vitamina D, „vitamina soarelui”, a fost raportata in presa stiintifica ca un factor important care poate avea beneficii semnificative pentru sanatate in prevenirea si tratamentul depresiei.
Majoritatea persoanelor au niveluri insuficiente de vitamina D, nu doar in sezonul rece cand nu sunt expusi luminii naturale, ci si in sezonul cald. Un studiu american recent realizat pe 16.800 de persoane cu varsta de peste 45 de ani, a examinat efectele expunerii la soare asupra functiei cognitive atat in randul pacientilor cu depresie, cat si in al celor care nu sufera de o tulburare afectiv sezoniera.
Tratamentul eficient al nivelurilor inadecvate de vitamina D la persoanele cu depresie si alte tulburari mintale pot fi o terapie eficienta si usor de urmat, care poate imbunatati pe termen lung calitatea vietii acestora. Eficienta vitaminei D decurge din faptul ca nucleii suprachiasmatici (SCN) par sa coreleze lumina soarelui cu starea de spirit, asa cum o evidentiaza serotonina si melatonina si rolul lor in depresie. Chiar si functionarea cognitiva pare sa fie afectata de lumina soarelui.
Acest rezultat demonstreaza ca stilul de viata si mediul au un efect profund asupra pacientilor cu SAD (1).
Prin stil de viata intelegem si modul in care ne alimentam. O dieta bogata in vitamine, minerale si acizi grasi omega 3 ne ajuta sa ne bucuram de o stare de spirit mai buna.
Numeroase studii au investigat influenta acizilor grasi polinesaturati cu lant lung omega-3 (n-3 LCPUFA) asupra unei game de rezultate, cum ar fi sanatatea cardiovasculara, ADHD, tulburare de spectrul autist, sarcina, cognitie si dezvoltare cognitiva. Acestea au relevat si eficienta omega 3 in tratamentul depresiei. O suplimentare zilnica de ≥450 mg DHA + EPA demonstreaza efecte pozitive asupra cognitiei la copii si adolescenti.
Universitatea Harvard din Statele Unite ale Americii a declarat ca un regim alimentar caracterizat printr-un consum ridicat de carne rosie si/sau procesata, cereale rafinate, dulciuri, produse lactate bogate in grasimi, unt, cartofi si sosuri, este asociat cu un risc crescut de aparitie a depresiei. Nu este de mirare ca mesele de Sarbatori sunt bogate in astfel de produse!
Un studiu care a analizat beneficiile 5-HTP (l-hidroxitriptofan) in timpul unei perioade dietetice si non-dietetice, a constatat ca cei care au luat 5-HTP au pierdut aproximativ 2% din greutate fara sa tina o dieta. Acest rezulatat a survenit ca urmare a faptului ca 5-HTP i-a determinat pe subiecti sa ajunga mai repede la satietate, reducand astfel cantitatea de mancare si numarul de calorii. Dar ce este 5 HTP?
Considerat precursor al serotoninei (hormonul fericirii), 5-HTP (l-%-hidroxitriptofan) este un aminoacid natural extras din semintele plantei Griffonia simplicifolia care, in prezenta vitaminelor C si B6, se transforma in serotonina naturala organismului.
Serotonina, numita si „hormonul fericirii”, este un neurotransmitator care mediaza gradul de satisfacție, fericire și optimism, fiind implicat in multe dintre procesele cerebrale, de la reglarea somnului, si pana la activitatea intelectuala.
Studiile preliminare indica faptul ca 5-HTP poate functiona precum si anumite medicamente cu serotonina in tratamentul depresiei severe.
Un studiu a comparat efectele 5-HTP cu antidepresive cu serotonina la 63 de persoane si a constatat ca cei carora li s-a administrat 5-HTP au obtinut rezultate la fel de bune ca cei care au primit medicamente pentru depresie, fara efecte secundare.
Depresia severa este insotita fie de somnolenta excesiva, fie de insomnie. In ambele cazuri, aromaterapia cu ulei esential de Lavanda sau de Tamaie (Boswellia serrata, Boswellia sacra), Menta dulce, Portocala, Rozmarin, Oregano, Lamaie si Grapefruit poate aduce un somn linistit, odihnitor, revigorant daca sunt folosite atat in difuzor de uleiuri esentiale, fie ingerate cu ajutorul unor capsule vegetale. In insomnie, melatonina cu eliberare rapida ii poate ajuta pe cei care adorm greu, iar melatonina cu eliberare prelungita pe intreg parcursul noptii, asigura un somn odihnitor celor care se confrunta cu treziri nocturne.
Magneziu este un mineral indispensabil tonusului psihic dar si al celui muscular. Magneziul moduleaza raspunsul la stres al organismului, iar studiile sugereaza ca o crestere a aportului de magneziu poate reduce anxietatea, stresul si iritabilitatea.
In medicina ayurvedica, Ashwagandha, radacina de ginseng Indian, este cel mai frecvent folosita in depresie pentru efectele sale de imbunatatire a starii de spirit. Cercetarile stiintifice sustin potentialul extractului de a trata tulburarile depresive clinice. Studiile arata ca efectele sale sunt comparabile cu cele ale antidepresivelor recomandate pe prescriptie medicala.
Un studiu privind eficacitatea concentratiei mari de radacina de Ashwagandha in reducerea stresului si a anxietatii la adulti a demonstrat ca subiectii au prezentat o scadere semnificativa a nivelului stresului, iar c0rtiz0lul seric s-a redus substantial.
Si pe teritoriul tarii noastre exista numeroase surse naturale care pot trata simptomele depresiei: musetel, roinita, valeriana etc. In doze corecte si suficiente, extractele acestor plante pot avea un efect benefic in depresie, stres si anxietate.
Nu lasa tristetea sa te acapareze, depresia poate fi tratata! Cere sfatul unui specialist.
Vrei sa afli mai multe detalii despre depresie de la un expert? Citeste în continuare: Depresia – cauza, simptom, tratament – Am intrebat un terapeut clinician
Antidepresiv. Echilibreaza emotional. Combate starile depresive si anxioase! Induce starea de calm, relaxare, buna dispozitie si somnul odihnitor. Creste rezistenta la stres.
Cel mai bun antidepresiv natural. Induce calmul, siguranta de sine si relaxarea. Reduce unele forme de dependenta si oboseala. Sustine somnul odihnitor.
ULEI ESENTIAL INTEGRAL 100% NATURAL PUR de Lavanda. Obtinut prin distilare cu aburi din partile aeriene ale plantei Lavandula angustifolia.
Mega Omega 3 Ulei de Peste capsule: Acizi grasi esentiali pentru sanatatea creierului si a sistemului cardio-vascular. Mentine sanatatea ochilor, a pielii si scade colesterolul. Creste flexibilitatea articulatiilor. Reduce depresia!